PLNENÁ PAPRIKA
Predvčerom som spravil obrovský hrniec plnenej papriky a pri jej jedení prežívam
taký orgazmus, že by bol hriech sa o tento recept s niekým nepodeliť.
Čo všetko na to budeme potrebovať?
6 - 8 veľkých paprík (na farbe nezáleží:)
2 veľké paradajkové pretlaky
kečup (nemusí byť)
2 sáčky sójovej drte
2 sáčky ryže
2 veľké cibule
2 - 4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
vegeta
chilli korenie
majoránka
tymián
bazalka
olej
Je s tým síce šupačka a dôsledné dodržiavanie receptu zožerie nemálo času, ale
verte tomu, ten výsledok bude stáť za to!
Najprv dáme variť ryžu, do vody nasypeme kúsok vegety a čierne korenie. Zatiaľ
poriadne umyjeme a načistíme papriky tak, že vykrojíme stopky, aby po nich ostali
diery na napchávanie plnky. Neviem ako ostatní, ale ja mám rád aj "stredy" paprík,
to sú tie mäkké časti, na ktorých sú semiačka. Po dovarení ryže, vodu precedíme
do inej nádoby a dáme do nej sójovú drť. Stačí málo, len aby sója nabrala objem.
Pokiaľ sa sója varí, pokrájame cibulu na malé kocky a dáme pražiť na panvicu s
trochou oleja. Hotovú uvarenú drť (zmení sa na mäkkú kašu) ešte dáme na niekoľko
minút pražiť na panvicu k zlatistej cibulke, ak je to veľmi suché, pridáme ešte
kvapku oleja. Nebojte do toho opäť pridať poriadne čierne a chilli korenie. Každý
podľa chuti. Tesne pred odstavením, keď drť s cibulkou chytí mierne tmavšiu farbu,
(nie od prihorenia :) pridáme do celej tejto "džabanice" kečup alebo paradajkový
pretlak. S tým to zas neprežeňte, len do tej miery, aby z toho nebol železobetón
a z druhého extrému, aby sa z toho nestala paradajková polievka. Potom to celé
pomiešame s ryžou a môžme plniť papriky. Už naplnené papriky po jednej ukladáme
do hrnca, kľudne medzi ne pridajte "stredy" (ak niekomu nevadia semiačka) a hodíme
medzi ne zopár strúčikov cesnaku. Ak sa ti nejaká plnka zvýšila, môžeš ňou bez
zlého svedomia vypĺniť medzery v hrnci medzi paprikami. Ak si už naplnil hrniec
paprikami, vylejeme na to všetko paradajkový pretlak (2 sú pri takom počte paprík
až až) a hrniec doplníme vodou, aby sa papriky pekne kúpali v pretlaku a vode.
Nešetríme majoránkou, tymiánom a bazalkou, milovníci ostrejších jedál môžu ešte
pridať chilli a čierne korenie. Varíme na miernom plyne, až kým nie sú šupky paprík
mäkké.
Podávame s chlebom alebo knedlíkom. Odporúčam servírovať aj zvyšku rodiny a
priateľom na návšteve, ktorí si myslia, že tí čudní pacifistickí anorektici jedia
len trávu a o sviatkoch aj hranolky ;) Prajem gastronomický orgazmus!
Počet videní: 1307
Pridaj komentár k receptu:
#3442 Vomit napísal/a: 10.12.2011 14:30:36
Je to brutal. Len mi tá sójová drť a ryža nejak nechce držať pokope. Ale chuťovo je to na 1*
#3435 Vecne nespokojny Viktor napísal/a: 07.12.2011 10:31:12
Presne takto to robievam aj ja, az na to, ze uvarim ryzu, potom uvarim sojovu drt, pomiesam to spolu,aj s korenim a na drobno nasekanou cibulkou a pcham to do papriky bez nejakeho dalsieho zasahu - bez prazenia, bez pretlaku. Ale famoznost sama o sebe
#3434 Vomit napísal/a: 07.12.2011 09:32:05
Vyzerá to dobre. Asi sa do toho pustím, potom dám vedieť, ako to dopadlo.
Lebo keď doma robíme plnenú papriku, tak to chutí ako keby tam bolo nejaké lepidlo alebo čo