Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


3.5.2023 DOOIE MUS, FYASCO, DOWNSTREAM; Košice @ Collosseum

Autor: Kutya | Pridané: 7.5.2023 | Počet videní: 499


Kto vie, či bol impulzom žiaľ nad stavom vecí na kultúrnom poli, alebo krivdami príliš nezaťažená čistá láska k nemu, každopádne, vďaka Prasiakovi sa máme v Košiciach na čo (ne)pravidelne tešiť. Rozhodol sa dať dokopy sériu akcií, z ktorých necítiť koncept iba zo spoločného názvu, ale vlastne zo všetkého okolo. Komunita, solidarita, transparentnosť. Chliev. Prvý z Chlievov sa odohral už v marci a pokiaľ si pamätám správne, tak večer za účasti kapiel RATS GET FAT, DISTAX a mnohých známych i neznámych v publiku to bol veľmi, veľmi pekný. Druhý Chliev dostal do vienka kus chaosu, pretože nemal byť druhým. Prasky do Colla stiahol účastníkov slovensko-holandského zájazdu, a keďže turné si nevyberá, stiahol ich sem v stredu. Čo nie je práve sobota. Kapely ale boli určite za túto možnosť rady, tí, ktorí prišli určite tiež, tí, ktorí neprišli sú snáď tiež zdraví a OK. Hlavne organizátor.

V propagačných textoch, ktoré predchádzali dátumu tohto koncertu, sa Prasiak zdôveril, že Chliev je najmä pre spriatelené CZ/SK kapely, ale je dobré, že CZ/SK spriatelené kapely majú spriatelené kapely aj všelikde inde. Keď ich zoberú na tour, ešte lepšie. A je len a len dobré, že lopaťáci od Trenčína vzali pokukať to naše východoeurópske predpeklie práve dvojicu DOOIE MUS. Veľmi ladný dramaturgický krok. Muzika DOOIE MUS totiž nie je kontrastná iba k slovenským mosh úderkám, ale aj sama v sebe. Hrajú totiž niekedy riadne pokrútené screamo, vzor ORCHID. To znamená, že temné, ale predsa zasnené melódie sa striedajú s výbuchmi rezania do gitary, klepačkami a tým najprenikavejším "ječákom", aký som počul fakt, že za dlhú dobu. Divokosť nad zasnenosťou samozrejme víťazí, to violence v tagu emoviolence tu nie je na okrasu, ako sa občas stane. Až na jedno zjavné zaváhanie to chlapcom fungovalo neskutočne dobre, a to si teda nemyslím, že hrajú jednoducho, všetky tie rytmy, zmeny tempa a nálad. A ten ječák už som spomínal? Hranica medzi úžasom a cringeom často nebýva hrubá, preto som rád za tie zimomriavky. Toto sa tu veľmi nenosí, takže považujem za zážitok vidieť takúto kapelu v Colle. Atmosféra bola vcelku vlažná, to áno, ľudí nebolo veľké množstvo, ešte menej tých, ktorí sa hudby DOOIE MUS nezľakli, tí zas pred neveľkým cudzojazyčným publikom divadlo robiť nechceli, no pokiaľ ide o hudbu, tak išlo o bordel ako sa patrí.

Druhá kapela a počet ľudí na pódiu sa nezvyšuje. Je to jasné, na rade je FYASCO. Chlapci majú solídnu formu, rýchle zvučenie, jeden song na zoznámenie a boom. Nechali si na stage doniesť po pálenke. Srandisti. K niekomu to patrí viac, k niekomu menej a k FYASCO áno, takže pohode. Inak až rutinérsky a sebavedomo zahratý set, nie že by opitý Galo hrajúci na stoličke pár rokov späť na rovnakom pódiu nepôsobil sebavedomo, skôr naopak, ale teraz to bolo frajerské aj bez kontroverzie. Len šialená hra na bicie, tlsté riffy a hymnické, často jedno-dvojvetné bliakané texty. Dzivo. "Tina Turner" odohratá už začiatkom setu? Môže byť, ale potom bude lepšie, ak "triky triky, triky, triky, ententíky dva tri kliky" zľudovejú čím skôr, aby to malo nejaké to finále. Inak asi vážne fajn, našli sa ľudia, ktorí toto duo videli prvýkrát a tí uznanlivo povedali, že riadne dobré motorky. Nemožno nesúhlasiť. Len tá streda, alebo dokonca doba, fans ... kde sú časy, keď sa na drepy "Tiny Turner" vypytovali plné sedmičky? Kde sú časy samovražedných mosh pitov, kung-fu fighterov bez licencie, horiace košele? RIP Outcasst crew, tributom tejto promotérskej legende bolo dokopy 25 sekúnd "zo strany na stranu" dvoch ľudí. Mám na tom svoj podiel viny, #netancujemkyvemhlavou, ale predsa, FYASCO deserves better. Nech žije smrť.

DOWNSTREAM, práve za čias Outcasst crew, tu boli varení, pečení. Hrávali tu furt, potom bolo nejaké to turné v exotike, život, zbohom kapele, kapely nové. A teraz reunion. Čosi vyše desať rokov. Život. Teraz tu stoja opäť, opäť dvoje gitary, Holub na base, Dubák opäť ospravedlňujúci sa, že je na sračky. I tak ale solídny vokálny výkon a nasadenie, pískajúci mikrofón bol znakom pestrého pohybu pod pódiom. Pred desiatimi rokmi sa ich muzike nadávalo, že moderný hardcore, všetky tie postupy, ladenia, breakdowny, ktoré kedysi hudobný priemysel vyžmýkal do sucha. Všetko je to tu, je to ale stále moderný hardcore? Nechcem vedieť. Musím sa priznať, že nejako extrémne som sa nebavil, možno preto, že oproti FYASCO, čo si spravili Galo s Holubom tam zas taký, povedzme hitový, potenciál nie je, možno aj preto, že zdieľanej energie v miestnosti nebolo na rozdávanie. Show ako štandard, ktorý sa nepodlieza, ale zas ani nepreskakuje. Je ale určite super, že bola, o tom sa nehádam.

Tu, na konci, to začína byť z mojej strany nespoľahlivé. Ponáhľal som sa z koncertu čím skôr, nie za každú cenu, ale čím skôr. Preto keď 40 minút pred policajnou hodinou DOWNSTREAM dohral posledný plánovaný song a ďakoval Prasiakovi a prítomným za show, tak som sa pozbieral preč. A tak neviem, čo sa ešte dialo do tej desiatej, zahrali všetky tri rýchle kapely ešte po polovici setu každá? Vylizovali sa hrnce dobrého jedla do čista? Vypadla v meste elektrina a všetci sa rozhodli pařit ani ako za trvania koncertu nie? Podeľte sa, ak ste boli a je o čo.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: T+H+8

Správa:

#7953 Prasiak napí­sal/a: 09.05.2023 18:56:39

oo dikes za report, zabudol si už len chalo zrecenzovať.. <3 koniec hrania 21:20 luxus, nečakal som, neplanoval som.. kapely ma ojebali, že budu všetky hrať 30min :D

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)