Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ), ANTISOCIAL SKILLS (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

TVOI POSTOI, FUKOTY, NIČITEĽ, MY O VLKOCH (19.4.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


28.5.2022 TVOI POSTOI, GOVERNMENT BADTRIP, FAJRONT; Košice @ Collosseum

Autor: Kutya | Pridané: 30.5.2022 | Počet videní: 371

Aj keď z obrazoviek a weboviek väčšiny médií zmizli samostatné rubriky venujúce sa exkluzívne tejto téme, vojna trvá. Popri tej v Jemene, západnej Afrike či na kurdských územiach Blízkeho východu aj tá, ktorá aj tým najľahostajnejším z európskeho ľudu vyrazila dych - na Ukrajine, na mapách tuto hneď vpravo od nás. Ukrajina mala a má svoje problémy, robiť z nej výkladnú skriňu demokracie a práv je od veci, napriek tomu má ruská ofenzíva absolútne minimálne, ak vôbec nejaké, odôvodnenie svojej podoby. Hnus. Rusi na Ukrajine dosiahli niekoľko vecí, medzi inými zosilnenie národného sentimentu na Ukrajine, zničenie infraštruktúry v krajine, a evergreen každej vojny, zničené životy. CG, well played. Rusi dosiahli, že plus mínus mierového stavu si v našich životoch vážime zas o čosi viac. Dosiahli vlnu solidarity na tom našom nie práve solidárnom Slovensku. Jeden čas chcel pomáhať asi fakt každý. Za tie mesiace už pomenej, no punkáči sú stále tu, odetí v uniforme zloženej z  protivojnovej a k pomoci sa hlásiacej rétoriky, koncertov, z ktorých peniaze šli smerom na Ukrajinu sme od marca zažili dosť. Že je to téma stále živá nám pripomenuli ľudia od TVOI POSTOI, FAJRONT a GOVERNMENT BADTRIP, ktorí si dali trojdňovku, z ktorej výťažok pôjde na účet Človeka v ohrození. Ľudskú tupotu opičovali na koncertoch v Žiline, Banskej Bystrici a v Košiciach, odkiaľ sú aj tieto riadky.

Sobota, chvíľka po siedmej večer, vonku ešte ultra vidno, leto na spadnutie, Collosseum v zásade prázdne. Ajajaj. Na najväčší mierový míting v histórií to síce nevyzerá, ale do začiatku nejaká tá minútka, dve ostáva, takže na hlavy v smútku a hanbe je ešte čas. Ľudí nakoniec hore do sedmičiek neprišlo veľa, a aj keď pozvoľným tempom, tak nejakí, ktorí dokázali urobiť peknú kulisu sa na koncerte zbehli. Dokonca som potom cez večer stretával skupinku, ktorá márne vyčkávala vystúpenie TVOI POSTOI, keďže došli neskoro. Práve naši domáci sympaťáci z TVOIHO POSTOIU (téma skloňovania názvu kapely stále aktuálna) otvárali koncert na domácej pôde, pred najmenším a najviac ostýchavým klbkom ľudí večera. S chalanmi sa vídavam pravidelne, hrať som ich ale nevidel už riadne dlho. Až tak dlho, že mi ušla zmena, ktorou si prešli. Nijaká obrovská, ale počuteľná, si myslím. Street punkové hviezdičky naskakujú na vlak post punkových rytmov a zvukov. Viem, že to majú radi, ale aj tak ma prekvapilo, že takto otáčajú loď s touto kapelou. Vlastne je to úplne super, ako sa na to pozerám, mám radosť. Je to príjemne iné ako doteraz, ale stále je to Postoi. Tvoi. Super spevy, Ďuriho samostatný, aj zdvojený s Danom, frajeri. Songy všetko nové, nemyslím si, že odohrali nejaký, ktorý môžeš poznať z nahrávky. To je prístup, nie kapely, čo žijú na rovnakom 6 pesničkovom setliste celú kariéru. Progresívny Oi! Energické vystúpenie čelom neenergickému publiku, klasička z najklasickejších.

Osadenstvo ostáva cez pauzu hore na poschodí, pridávajú sa aj ďalší, tak sa to aspoň vizuálne trocha oživí. Dole krčma stále absolútne prázdna, sobota podvečer. Na rade kapela číslo dva tohto večera, zahraniční hostia koncertnej šnúry GOVERNMENT BADTRIP, ako inak, z Brna. Úplne naschvál som si to ani raz nepustil z internetov, to aby som až na koncerte zažil, s kým to ten Postoi vyrazil na turné. Měl to bejt prý takovej svižnej hárdkór pank, žejo. Štvorica gitara, basa, bicie, spev dávala ale riadny showcase klepačiek, pársekundového rezania a hulákania, thrash, grind a powerviolence by mohli byť tie správne škatuľky, ak je niekto pri chuti to na škatuľky ešte stále hrať. Chalani dali na známosť, že tretí koncert za tretí večer zrejme spôsobí, že to bude zlé, ale bolo to zlé tak akurát dobre. Odskakujúci kopák, pás od basy v slabej kondícií, vresky kus odbehnuté od zbytku, pánečku, skoro by som si aj na najlepšie momenty Dverí spomenul. Texty vesměs negatívne, prvé slová k téme večera, ale aj k iným, pre niekoho klišé, pre mňa stále niečo čo k tým vystúpeniam patrí, fajn. Ľudí pod pódiom to baví, nie až tak aby liezli po strope, vlastne nikto okrem ukrajinskej rockerky naštartovanej doneseným rumom si ani veľmi nezaskackal, ale predsa len bolo cítiť, že sme niekde na nejakom tom koncertíku, did you hear that, pamätníci corony? A GOVERNMENT BADTRIP skončia o dosť skôr, ako to začne nudiť, tiež strašne cením. Ja som spokojný, hlavne preto, že takýchto rezkých kapiel som veľa v poslednom čase nevidel, asi by trebalo niekam aj chodiť, ni?

Akustický punk je osobne pre mňa skvelá a nie zas tak veľmi otrepaná vec na začiatok koncertov, imidž aferparty kapely ale FAJRONTu sedí, však fajront, haha. Dneska v trojici Adam, Miťa, Dedo. Ja to mám rád, čiže som sa normálne uvedomene tešil, a bolo to v pohode. Pekné spevavé pesničky, dakedy aj s Ooooo refrénom, aj keď pekné no, nadávajúce sa na veľa veľa neduhov, čiže hej, pekne. K folk punkovému umeniu patria aj veľmi ľudovo jednoduché vtípky, čiže nejaké prebehli, ako to už býva, veľa smiechu nepriniesli, ale počas voľnej disciplíny sa priestorom nejaký ten smiech ozval, čiže sečteno, podtrženo, vyšlo to. Nie, že by to niekto nepoznal, same shit, different show, ale tak pre istotu - veľa príhovorov, napriek tomu plynulá nálož akustického punku, ktorý v najčistejšej podobe musí čarovať úsmev, aj keby posolstvo malo vyzývať skôr ku crustovému hrozeniu prstom do neba, a rytmy na cajone k tomu skutočne občas nabádajú. Trošku som krútil očami nad punkáčom, tohto času novým barmanom v Colle, ktorý FAJRONTu do performance strašne kecal a trhal ich od svojich tém a hrania, ale potom mi došlo, že vlastne to k tomu folk punku tiež tak trocha patrí a rýchlo som mu odpustil. Čakal som, že set list FAJRONTu sa bude snažiť atakovať číslicu blízku nekonečnu, ale ich koncert mal jasne danú prvú a jasne danú poslednú pesničku, s koncom o ukážkovej desiatej. Pesničku na prianie som sa taký čas aj hanbil vypýtať, takže som si ju nevypýtal. "Byť iný neznamená horší", či jak. Bavilo ma to, myslím, že viacerých tiež.

Po koncertoch chlapci z TVOI POSTOI oživujú svoj druhý projekt, TVOI POSTOI, ale spoza gramcov a sedmičky teda dostávajú ešte aj ich trademarkovú punkotéku. Ja som sa po koncerte v Colle dlho nezdržal, toto čo som stihol vidieť s  divokou oslavou tanca a békania hitov nemalo spoločné, že vôbec, vôbec nič, no nejakých svedkov ďalšieho osudu afterky by ste asi našli, tí budú vedieť teda viac. Myslím si, že atmosféra a line up úplne na pohodu, message a  koncový príjemca peňazí z akcií veľmi dôležitý, dobrá posledná sobota v  mesiaci. A hej, vojna je na piču.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: B+K+Y

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)