Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

DRUGS, OTRAS, TEUFELSMAUER (28.3.2024, Košice @ Cassbar)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


14.12.2019 PRACH, LIDSKÉ ZDROJE, MOMMY IS MENTAL, CONCUSSA; Bardejov, Bašta

Autor: Adrik | Počet videní: 1056


Že brnenskí migranti, ktorí zakotvili vo Viedni, majú novú kapelu som sa dozvedel z emailu od Páji. Rozhodli sa vyraziť každý mesiac na inú svetovú stranu. V novembri zamierili na sever do Čiech, v decembri naplánovali výlet na východ - na Slovensko, v januári si to strihnú na juh - do Grazu a do Zágrebu a ak bude naďalej takéto počasie, tak sa cestou tam aj okúpu v mori a vo februári budú z decibelov padať v Alpách lavíny, pretože budú terorizovať západ Rakúska - Linz a Salzburg. No a prečo začínam práve takto? Paaya hľadal koncert na východe, pozriem do kalendára a vtedy je v jedinom klube u nás, v ktorom by to prichádzalo do úvahy, koncert spičeného Rammstein revivalu. Smrť revivalom! Našťastie si na ten dátum vybavili koncert v Bardejove, ešte predtým trošku poddžubnem, že krasteri začali hrať starý predpotopný pank a v Brne ich kapelu dokonca stineme premenovať. V Bardejove je ale stále dobre, takže nie je o čom.
Z Košíc ideme až dvaja, nejako som ani nikoho nevolal a aj tie tri potencionálne postavičky, ktoré by možno šli, sú mimo KE. Priznám sa, v aute boli ešte tri sudy piva a zopár kartónov páleniek, ale nie, nebolo to pre našu spotrebu, aby sme sa nenudili na koncerte, ale skĺbenie koncertu a pracovných povinností. Pred Baštou sa zatiaľ vykladajú kapely a hore na poschodí je zatiaľ relatívny kľud. Ako šofér (bohužiaľ či našťastie?) oceňujem v ponuke minimal IPU od bardejovských kočovníkov Berhet (pivo varia v Poľsku). Tá má 1 % alkoholu (v skutočnosti len 0.7 %). Dostať v lete čapovanú verziu, tak hocikoho ojebeš, že ide o ľahký dobre nachmelený ejl. Paráda. Otázka pod čiarou - je to ešte drink pre sxe kids?
Pomaly sa bar a koncertná miestnosť napĺňa do prasknutia a my sa tomu až nestačíme čudovať. Väčšina platiacich (vstup smiešnych 3 € - Fero takto na novú Felíciu nezarobíš) je z Poľska. Paráda, že sa tu konečne naučili chodiť ľudia. Aj distier je tu dnes požehnane. Dnes ako prvý PRACH. Suverénne a na plné pecky. Dnes fakt sypú a priestor Bašty im náramne sekne. Žiadna Slobodka pred metadónovým absťákom. Videl som ich veľakrát a zažil som aj koncerty so smutným a akýmsi melancholickým odérom (taký má aj väčšinou pesničiek), ale dnes je to pÁnk s veľkým Á. Cover HOTEN TOTEN, ktorý "naskúšali" v aute, ešte jeden song a prenechávajú žezlo ďalšej kapele. Tou sú LIDSKÉ ZDROJE. Dosť čudný názov pre viedeňskú kapelu. Paaya, Keyda a tretieho týpka si ani za boha z FESTY DESPERATO ani KORUBO nepamätám. Srandujem. Ten jediný je zrejme rodený Rakúšan. Už v prvých sekundách ťa táto kapela teleportuje do roku 1976. Prachsprosto ľahké riffy a garážový zvuk. Nič prešpekulované, všetko ide hladko a v tom je tá nádhera. Kurva že dlhé texty o láske v angličtine a nemčine (sem tam aj o nabúraní do električky pri jazde na bicykli po Berlíne v stave opilosti :D). Nekonečné slučky medzi pesničkami (najmä tá päťminútová, kedy Paayovi praskla struna), niekoľko coverov (mňa potešila SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA) a tanečný parket obsadzujú MOMMY IS MENTAL. Inak skvelý názov. Snáď nejde len o pózu a majú tiež dojebané rodinné vzťahy. Úprimne, pri prechádzaní bandcampu som mal všelijaké pocity, pri prvých tónoch na koncerte tiež, ale nakoniec to nejako začalo do seba zapadať a začal som v tom nachádzať celkom zaujímavé kompozície. Síce toho grungu mohlo byť menej a rýchlejších pasáží viac, ale práve to striedanie robilo ich pesničky zaujímavými. Navyše sa speváčka mohla pochváliť ohromnou paletou farieb svojich hlasiviek, až kľudne môžem napísať, že nepatria iba do diy klubov. Hej a pre mnohých bolo ťahákom hlavne to, že šlo o all girl bandu. Do štvorice CONCUSSA. Konečne rýchlo, nasrane a hlasito. Nie že by mi to chýbalo, ale toto bola perfektná bodka na záver. Dnes bez speváka, ktorého zastúpili obaja bratia na gitarách. V prvých sekundách pri zvukovke (a skúšaní oboch mikrofónoch) mi na um príde RISPOSTA. Pri "normálnej" produkcii to už malo vlastný ksicht pokrivený vranovskými naturáliami. Turčo trestá bicie a pri tej agresivite a krutosti sa ničia aj struny a gitary. Vpredu solídny kotol, milión stupňov v tieni, sem tam nejaké sóličko a páni sa po krátkom, ale akurátnom sete odporúčajú s obrovskou gráciou. Ešte chvíľu kecáme s kapelami, ktoré tu ostávajú spať a pokiaľ sa dostanem na diaľnicu, môj spolujazdec už sníva o posteli.
Štyri kapely a každá žánrovo úplne inde. Tento parádne namiešaný koktejl by som si hocikedy zopakoval.
V Bardejove je stále dobre!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: 9+P+4

Správa:

#7656 cocotello napí­sal/a: 25.12.2019 23:14:00

ten SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA cover je absolútna topka..aj komplet celá kapela...punk 77" v tej najlepšej forme

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)