Pozývame:


Pi 19.4.2024
Košice @ Collosseum

FUKOTY (SK), TVOI POSTOI (SK), MY O VLKOCH (SK), NIČITEĽ (SK)
vinyl afterparty
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


9.3.2018 CINNAMON WIND, MY O VLKOCH, DECULTIVATE, PROTEIN; Lučenec, Slimák

Autor: Fog | Počet videní: 1129

Poliaci PROTEIN vyrazili prvý krát mimo svojej krajiny a jeden dátum im u nás bookol Jake. Prihodil dva domáce spolky a na poslednú chvíľu sa do line-upu dostali aj českí DECULTIVATE, ktorí mali prozreteľne cestu okolo. Po túrku ma rozjebala choroba a piatok sa prvý krát postavím funkčne na nohy. Podvečer sťahujem veci do klubu a vraciam sa okolo pol deviatej. Na mieste sa pomaly zgrupujú ľudia a nakoniec sa aj vďaka cezpoľným nazbiera celkom obstojný počet.

Začínajú CINNAMON WIND zo Svidníka. Mladá kapela, prvý krát som ich videl na spoločnej akcii v januári v Košiciach. Strednotempový hardcore položený na vyriffovaných gitarách znie obstojne, akurát na chalanoch cítiť ešte akúsi kontrolu či miernu nervozitu. Bubeníkovi dvakrát odletí palička a žiadna náhradná po ruke. Treba si jeden pár hodiť na kopák alebo prisadnúť. Ešte ale majú čas zbierať skúsenosti a prehľad v hraní. Každopádne je to energické a hudobne to sleduje svoj cieľ. Bejzbolka ako rekvizita tiež obstála. Aj nejaký pohyb sa konal. Keď na sebe budú naďalej makať, určite pôjdu hore.

MY O VLKOCH je kus iný typ kapely. Muzikantsky vyhratá kombinácia punku a iných elementov je pestrá, neopakuje sa, nenudí a výrazne siaha po vlastnom ksichte. Počuť, že nápady nie sú prvoplánové a je to kompozične vyhraté. Dynamické. Pripočítaj kvalitné slovenské texty, výbornú live prezentáciu, celkové zohratie a dostaneš MY O VLKOCH. Vyhranenú kapelu s jasným hudobným a textovým názorom. Presne tento typ kapely môže priblížiť túto hudbu a  subkultúru širokej verejnosti. Nenásilne, bez akýchkoľvek zmien či úprav, s vlastným soundom a pritom nekompromisne a po svojom. Napadá ma paralela s the WILDERNESS. Kvalitná hudba, zrozumiteľné a do živého tnúce texty by sa uplatnili aj mimo našu scénu, nech už to znamená čokoľvek. Dúfam, že títo sympatickí Košičania na to časom dostanú priestor. Nestratili by sa.

Je rad na dnešné prekvapenie. DECULTIVATE z Prahy som zachytil už na bandcampe, ich debut ma rozsekal a bol som nadšený, že sa, aj keď náhodou, pridali do dnešnej zostavy. Veľa im podobných kapiel nám tu nebehá. V trojici, ktorú mám najradšej (gitara, vokál, bicie) si zobrali stage a ukázali, prečo je okolo nich rušno. Chaotický hardcore, prepletený sypačkami, silnými gitarovými motívmi a neurotickým vokálom štiepil atómy. Tempo nasadené od začiatku vražedné, nápady striedajú nápady a valí sa na nás guča neuchopiteľnej energie. Intenzita neskutočná. Muzikantsky vyladené a posadené. Jedine čo rušilo priebeh setu bol haprujúci pedál na kopáku. Inak tomu niet čo vytknúť, niet čo meniť, niet čo riešiť. To, čo tam predviedli, nemalo obdobu. Splnili predpoklad do bodky. Po sete si s Tónom vymieňame veľavravné pohľady. Slov už netreba. Toto je proste jedna z najlepších kapiel od susedov. Bodka.

PROTEIN majú troška smolu, že idú práve po hentej apokalypse. Energeticky sa na to chytiť je prakticky nemožné. Chalani navyše hrajú niečo úplne iné, ale zanedlho, po pár minútach sa preladím aj tempovo a aj náladovo. Youth crew hardcore, ktorí sa naokolo hrá prakticky vôbec, ma po pár songoch dostane do správneho feelingu. Navyše pred stagom sa začne celkom slušný bordel (pri predošlom sete všetci len stáli a spracovávali, čo sa deje), takže atmosféra začína hustnúť. Set eskaluje a ľudia sa bavia čoraz viac. Celým klubom sa nesie parádny feeling. Vokalista medzi songami využije priestor na menšie príhovory. U mňa plusové body za jeden o tom, že je jedno, kto čo presne hrá a kde sa v rámci spektra nachádza, všetci sme súčasťou jednej veci. To je to pravé unity. Cítim to obdobne. Set nebol dlhý a ubehol rýchlo a pri jeho začiatku by som nepovedal, že sa to tam takto strhne. Výborná hc showka so všetkým, čo k tomu malo patriť. Na záver ešte jeden punkáč furtom hučí, nech hrajú ďalej a dostáva hneď lokálne dissy. Nediskutuj! a Nemotivuj! Je po zábave.

Pomaly sa to rozpadá, lebo východniari cestujú domov, Poliaci s Kubom idú do RS a tak sa pred jednou ocitám už len s lokálnymi ľuďmi a chalanmi z  DECULTIVATE, ktorí spia u mňa. Skrz chorobu nedrinkujem, len sporadicky idem zapáliť. Tak sa nezdržujeme a presúvame sa ku mne, kde strávime pri gramci ďalšie dve hodiny a postriedame rôzne vinyly a dva brká. Nakoniec o tretej zaľahneme. Ráno klasicky kávička, ovocie a jedna ciga na cestu, než sa pred obedom pohnú. Dobre sme si pokecali, pomenili sme nejaký merch a som rád, že som skrz prirodzené chodníčky spoznal ďalšiu dobrú kapelu a hlavne osobne ľudí v nej. To asi nikdy neomrzí.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: I+V+E

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)