Pozývame:


Št 28.3.2024
Košice @ Košický hrad

OTRAS (SK), TEUFELSMAUER (SK), DRUGS (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


10.10.2016 VORGÄR, SXOXTXEX, JACK, GROAK, ENDLESS SWARM, HOMEWRECKER, THE AFTERNOON GENTLEMEN, WEEKEND NACHOS; Budapešť, Dürer Kert

Autor: Fog | Počet videní: 555


Jedni z mojich obľúbencov WEEKEND NACHOS si povedali, že to zabalia. Dali nový album "Apology", nabookovali posledné tourko a rozhodli sa, že nás tu ďalej nechajú bez ich špecificky strihnutého, hutného hardcore / power-violencu. Okrem setu na OEF 2012 som nemal príležitosť ich vidieť, takže jazda sem bola povinnosť. Nevraviac o the AFTERNOON GENTLEMEN. Tam platí to isté, len o jeden ročník OEF mínus. Pôvodne mali ísť aj WORMROT, tí ale všetko prebookovali kvôli vydaniu novej dosky. Ničmenej, line-up aj tak skvelý a za 8 kapiel desať é. Čistý sen.

Z pôvodnej zostavy, ktorá sa nemala vtesnať ani do auta, skrz robotu nemôže nik a nakoniec idem len s polovičkou. Odchod naplánovaný o štvrtej, začiatok o šiestej. Tu v Düreri to pod Mátheho taktovkou šlape napresno alebo len s miernym sklzom, neradno meškať. Samozrejme sa ale nepohneme načas, ale dojdeme tak desať minút pred začiatkom. Stíham aj pozdraviť Nicolasa pri brku, dnuka sa dovalíme presne na začiatok. Domáci VORGÄR z Györu načínajú večer. Počúva sa to fajn, ničím to nevybočuje, ale nechýba tomu razantnosť. Chce to možno ešte troška zapracovať na nápadoch, aby to neznelo tak všeobecne. Ako otvárak super a takisto zvuk, ten je tip top. Aj po zvyšok večera. SxOxTxEx z Pešti je už troška väčší tlak. Sype sa v obrátkach, gitary sú husté a  celé je to nekompromisne odohraté na doraz. Bez príkras, rýchlo, tvrdo a  drsne. Zvuk čistá vražda a celé je to jeden mlynček na uši. Živelná, ničiaca show. SxOxTxEx je u mňa rozhodne momentálne najlepšia grindcore kapela, ktorá sa hýbe u našich južných susedov. Nehrá v tom rolu fakt, že každého z nich poznám, ale fakt, že proste hrajú ako páni. Keď ta baví táto muzika, túto kapelu si rozhodne dohľadaj.

JACK sú po predošlom sete mierne strnulí, nakoniec sa ale starší páni rozbehnú a hneď to naberá na intenzite. Potrebovali dve tri skladby na zohriatie, ale potom nasadili potrebné tempo, ktoré udržali až po koniec. Počuť, že vychádzajú hlavne zo staršej školy, postupmi a riffmi to z toho srší doslova. Nahrávky od nich si síce nejdem, no zakaždým, keď ich vidím naživo, nemožno tomu uprieť nasadenie a pot, ktorý grindcore muzika obnáša a potrebuje. Blok domácich kapiel končí. Je na rade GROAK zo silnej scény z Leedsu. Bolo to v pohode, ale ich zvláštny mix pomalého sludge a  HC/power-violencu miestami strácal na dynamike, keďže pomalšie motívy prevládali nad tými rýchlymi. Ale silne sa mi ľúbil bubeníkov hlas, veľmi netypický. Ten druhý vokál bol už taký klasickejší. Muzika mala svoj smer, ale troška som dúfal, že ma to osloví viac. Na Leeds troška pomalé a ťažkopádne.

ENDLESS SWARM z Edinburgu hneď napravili dojem. Rýchle a obratné, vymyslené a prevedené. Power-violence mixnutý grindcorom. Malo to nápady, breaky, zmeny, prekvapenia, ale pritom si to celý čas držalo neskutočný drive. Spevák lietal hore dole, kapela hrala ako o preteky a zvuk útočil. Celé to bola jedna kompaktná masáž. Veľké prekvapenie. Keď som na to narazil na bandcampe, neznelo mi to tak potencionálne, ale tu to rozjebali vo veľkom. HOMEWRECKER nahradili spomínaných WORMROT a bol som na nich celkom zvedavý. Meno som už zachytil viackrát, tak som sa chcel dostať do obrazu. Mix hustého hardcoru v kombinácii s thrashovými výpadmi, ťažkými pasážmi a občasnými sypačkami celkom písala. Muzikantsky vymyslené aj podané, taká tá modernejšia a hutnejšia odnož tejto muziky. Dýchala z toho Amerika, kde tak radi kombinujú. A malo aj celkom temnú atmosféru, solídne nápady a momenty, plus ničiaci zvuk, takže myslím, že v záplave obdobných kapiel sa to nestratí. Mňa ich set slušne bavil, aj keď koniec som obetoval na brko s domácimi.

Konečne je rada na prvom headlinerovi, the AFTERNOON GENTLEMEN. Odkedy mi odviali účes na OEF, sledujem túto kapelu poctivo a v poličke mám nejeden ich asfalt. Mocne ma baví ich dosekaný power-violence / grind a tento set bol balzamom na dušu. Šlapali ako na nahrávkach, posadené a odtrepané jedna k jednej, spolu s Richovým neskutočne uvrešťaným vokálom. Zvuk paráda, takže bolo počuť všetky krkolomné kľučky, ktoré sú pre nich špecifické. A že ich tam je. Prebehli rôzne nahrávky, songy zo 7" "Grind in the mind" uvedú s tým, že po pár rokoch aktívneho hrania sa konečne dostali k vážnym témam a prestali písať songy o chlaste. Sympatická kapela. Celkovo zahrajú neviem koľko trackov, ale ubehne mi to nejak strašne rýchlo. Možno je to (dočasnou / trvalou?) novou posilou na base a viacej sa nestihlo, alebo ti to proste musí stačiť. Kvalitného býva málo. Veľmi silný set od veľmi zaujímavej kapely. Nedivím sa, že idú hore. Je to tlak.

Nastal čas na finále, jeden z posledných koncertov WEEKEND NACHOS na európskej pôde. Nabehli na to a od začiatku setu nekompromisne tlačili. Ich muzika ma berie. Špecifická kombinácia hardcore nátlaku s pomalšími pasážami, power-violence hryzancov a zvuku hustého ako čerstvo namiešaný betón. Majú svoj štýl, postupy, sound a feeling. Toto sú oni. Dostávame to presne nadávkované, porciu po porcii. Skladby sa striedajú, ľudia šalejú, atmosféra top. Naživo je ich muzika ešte plnšia. A podávaná s väčšou nenávisťou. Kopance do tváre, jeden pekne po druhom. Na konci si dobitý ako šteňa. Intenzita neskutočná. Tsunami, ktorá po vyčistení vzduchu pošle ďalšiu prílivovú vlnu. A teba to len zmetie do kanála a keď precitneš a vylezieš, scenár sa zopakuje. Pod pódiom lietajú ľudia zľava doprava a energia sa dá krájať. WEEKEND NACHOS majú kurevsky ničiaci potenciál a použili ho v plnej miere. Toto nebol koncert, toto bolo kobercové bombardovanie. Lepšiu rozlúčku si už ani neviem predstaviť. Takto to má vypadať, keď sa rozhodneš odísť. S poriadnym rachotom a klubom rozobratým až po podlahu.

Akcia končí, narýchlo natlačíme vegan burgery z terásky, bo sme už kritickí a hneď sa lúčim s ľuďmi a smer domov. Dávam osobný rekord na trase Pešť - Lučenec a prichádzame niečo po jednej. Pri spomienke na koncert v BB dva dni dozadu, keď sme pri počte štyroch kapiel odchádzali o druhej len z klubu, sa mi derie úsmev do tváre. Mám tak čas a energiu spracovať dojmy z toho, čo sme dnes zažili. Bola to jeba. Silne môžem tieto akcie v Budapešti. Zbohom, WEEKEND NACHOS.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: 5+H+5

Správa:

#7005 fog napí­sal/a: 19.10.2016 17:20:02

ja som si vravel ze je to on. s nim som debatil na OEF moc sympaticky chalan. koncert bol top!

#7004 ondra_deadheroes @ napí­sal/a: 19.10.2016 12:27:43

hahaha .... no taky jsem si to nemohl nechat ujit i kdyz nejsem zadnej velkej fanda Weekend Nachos. Za me na vetsine koncertu (Copenhagen + Eindhoven) Gents Nachos solidne rozsekali .... krom posledniho gig v Leedsu .... kde to Nachos obratili vzhuru nohama ... super rozlucka ... kdy Bryan (bubenik Nachos) odzpival posledni song komplet naked ;-)

jinak George ("novej" basak Gents) je asi nejtalentovanejsi clovek z nove generace v Leedsu. Muzete na neho narazit i ve Famine, Ona Snop, Dog Eggs, etc ....

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

dnes 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

včera 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)