Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


31.8.2014 ABORTION, SIX-SCORE, AFGRUND; Lučenec, Slimák

Autor: Fog | Počet videní: 670


Sú ponuky, ktoré sa neodmietajú. Jednou z nich je robiť AFGRUND. Aj keď som vedel, že môže byť problém s návštevnosťou, vyrátal som možný mínus a po pár vetách so spevákom Arminom som dátum ich menšieho tourka s  Rakúšanmi SIX-SCORE potvrdil. Darmo, Lučenec patrí na SK grindcore mapu a toto som si nemohol nechať ujsť. Nakoniec, aby sa náklady rozdelili, som do koncertu išiel v spolupráci s Cyprusom (Rest of noise). Termín sa blížil, promoval som akciu, ako som len vedel a čakal, ako to dopadne.

Deň koncertu ubiehal klasicky, nákup, varenie (tento krát pre zmenu za dva válovy vegánskeho rizota), sťahovanie vecí. Na miesto prichádzam pripravený už o šiestej, ale bohužiaľ aj s informáciou, že dodávka je zaseknutá v zápche na diaľnici a príchod je reálny až okolo deviatej/pol desiatej. No nič. Situácia, s ktorou nič nespravíš, a tak ostáva len improvizovať. Medzitým prichádzajú ABORTION, nastavuje sa stage, padajú prvé porcie rizota. Zbiehajú sa aj ľudia a musím povedať, že účasť je taká, akú som predpokladal, cca 40-45 platiacich hláv. Dotrepali sa sem aj ľudia zo ZV, VK, PT či RS, pecka. Na to, že je upršaná nedeľa posledného víkendu na konci leta, som spokojný. Navyše sa oplatil ťah s  dvojitým vstupným (minimal a optimal) a som milo prekvapený, že dosť ľudí prispieva aj to éčko navyše. Takže všetko je pripravené, čaká sa len na môj povel, že sa začne hrať. Nastavujem to tak, aby nebol prestoj a čakám na správu od chalanov, že sú pár km pred LC. Medzitým drinkujem pifká, balím brká, bo som nervózny jak pes, či sa všetko stihne a kedy konečne dorazí dodávka. Nakoniec sa začína niečo pred pol desiatou, kedy im podľa mojich prepočtov ostáva posledných 20 km.

Koncert odpaľujú ABORTION. Ja už ani neviem, čo nové napísať, aby som sa neopakoval. Odkedy sa, dajme tomu to nazvať, vrátili na scénu, jebú jeden dobrý koncert za druhým a mám možnosť ich vidieť celkom často, čomu som len rád. Nedokážu sklamať, idú jak stroje, ako v štúdiu tak aj naživo. Miro, bubeník, je proste magor. V tom najlepšom. Na jeho hru je radosť sa dívať. Strojové sypačky, zahraté s prstom v riti, úsmevom na ksichte a s piesňou na perách. Lepra a Libor, okrem samotného hrania vedia aj zaujať pozíciu zabávačov a tak nie je núdza o vtipné preslovy pomedzi songy. Tak ako sme pri týchto pánoch zvyknutí. Neskôr sa na tom spoločne s nimi smejeme, že ABORTION sú vlastne stand-up grindcore. Veľká bavka s týmito ľuďmi, ako na stagei tak aj mimo neho. ABORTION, celé dobre! Ako inak.

Medzitým ako doznieva posledný song sa pred Slimák konečne prirúti dodávka a som hneď kľudnejší. Chalani okamžite vybaľujú gear a chystajú si veci. Koncert tak síce začal o dosť neskôr, než som plánoval, ale už odsýpa, a to ma ukľudnuje, úplne a finálne. Za pár minút sa dali veci do pohybu a SIX-SCORE načnievajú ďalší hlukový teror. Týchto Rakúšanov som zaregistroval ešte na minuloročnom Obscene, kde boli u mňa jedno z naj prekvapiek, vymenil som s nimi platňu a odvtedy ich sledujem. Potešilo ma, že v rámci tourka si AFGRUND vybrali ako support práve ich. Táto trojica zahrala strašný náklad! Bolo to intenzívne, agresívne a nasypané. Páči sa mi na nich, že ich grindcore vie tu a tam zabočiť do nejakého pomalšieho motívu, ako aj to, že sa vedia vyhrať s  rôznymi breakmi, zmenami a celé je to plné šikovných nápadov a postupov. Je to svojské, silne muzikantské a pritom stále dostatočne priamočiare a  kurevsky hutné na to, aby ťa to totálne rozkrájalo. Ich muzika sa mi páči a set zabili na výbornú. Ako som sa zhodol s Leprom, z rakúskej grindcore scény momentálne asi najlepší export!

Prestavba vecí na pódiu trvá len pár minút, tak ledva stihnem dopáliť brko a AFGRUND začínajú zvnútra tlakovať. Zvuk je, ostatne ako celý večer, dobrý a samozrejme všetci vedia, aký zvuk si vedia nastaviť Škandinávci, takže tlak, ktorý ide z bední, tlačí krv naspäť do srdca. Talian, dvaja Fíni a Rakúšan - taká je momentálne zostava, ktorá poháňa túto kapelu. Napriek tomu, že pravdepodobne nemajú toľko času na skúšanie, je to maximálne zohrané a posadené. Nebadať nič, ako keby hrali každý deň. Stačí spomenúť, že za týmito ľuďmi sú kapely ako FEASTEM či DISTASTE, nevraviac, že Patrik je tuším aj regulérne už profesionálny bubeník. To hovorí za všetko. AFGRUND peckujú jednu bombu za druhou. Set začína vecami z posledných dvoch nahrávok, dostáva sa aj na kultový album "Vid helvetets grindar, s ktorým definitívne prerazili do širokého povedomia a čo ma prekvapí je aj zopár starších songov z debutu, ktoré som od nich v tejto zostave naživo nepočul. Veľmi vyvážený playlist, aj keď pár songov by som si ešte vedel predstaviť, ale nedá sa všetko. Ich výkon je animálny, užívajú si každú sekundu setu a hustia do nás kopce energie. Armin pobehuje medzi ľuďmi, Olli krúti dreadmi od prvej do poslednej sekundy a Enrico popri hraní neustále niečo gestikuluje a hrozí rukami vo vzduchu. Jediný Patrik vypadá kľudne a pritom sype tie nenormálne rýchlostné beaty, a keď sem tam niekde prekĺzne nedosadený úder, pousmeje sa. Ďalší nakladači. Koniec mi je z  nich. AFGRUND patria medzi špičku, ale rozhodne zaslúžene. Ich muzika má svoj ksicht, je rozpoznateľná a identifikovateľná. Navyše zahratá takým štýlom, že keď je po všetkom, máš pocit, že ťa práve pozbierali zo zeme po crashteste. Veľký nájeb!

Nakoniec teda všetko prebehlo OK, hrací čas sa natiahol, ale nedošiel žiadny šmolko v úbore mestskej polície, takže napriek pokročilému času a  špeciálnym nedeľným otváracím hodinám žiadne problémy. ABORTION odchádzajú, my sa motáme sa po klube, fajčí sa ako u kokotov. Celkovo AFGRUND, konkrétne jeho nefínska polovica, môžem prehlásiť, že kúri najviac. Prisámbohu. Furt. Nonstop. Rozoberáme kopec vecí, z oboch kapiel sú to strašne pohodoví chalani. Debatíme o tom, ako tu boli AFGRUND prvý krát v rámci Helvete festu a vtedy sa vlastne vtedajšia zostava spoznala s terajším spevákom Arminom, s ktorým si vtedy strihli cover NASUM a ktorého o týždeň na to kontaktovali, aby nahradil odchádzajúceho gitaristu/vokalistu. Celkom paradox, že táto zostava dostala základný kameň štyri roky dozadu práve v Lučenci. Vravím, patríme na mapu. Nakoniec sme vypudení odchodovým songom od Harry Belafonteho a dodávka sa presúva ku nám, kde sa ešte na dvore kúri a ide sa spať niečo okolo pol tretej. Ráno porobím čaje, kávu a všetci dávajú sprchy a chill. Podaktorí niekoľko jointov k tej káve. Pohýnajú sa kolo dvanástej smer Viedeň. S rozjebanými očami sa lúčim. Dobrí ľudia, dobrá muzika - o tom to je. Popiči akcia!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: X+L+N

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)