Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

DRUGS, OTRAS, TEUFELSMAUER (28.3.2024, Košice @ Cassbar)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


16.6.2013 ATTACK OF RAGE, CHIENS, CAPTAIN CLEANOFF; Lučenec, Slimák

Autor: Fog | Počet videní: 889


Bolo to pred pár mesiacmi, kedy som od Luca (Doomstar Booking) obdržal email s ponukou spraviť zastávku na tour dvoch skvelých kapiel, CAPTAIN CLEANOFF z ďalekej Austrálie a CHIENS z Francúzska. Síce som tohto roku toho bookol viac než som plánoval a aj termín bol nebezpečne blízko letu, ale takejto zostave som neodolal. Na súpisku som pridal slovenských ATTACK OF RAGE a keďže išlo o samé grindcore nájeby, poslednú akciu pred letom som nazval Grindlocaust.
Deň prebieha klasicky: kupujem, varím, sťahujem. Do klubu prichádzam spoločne s tour dodávkou, nasleduje klasické zvítanie, nakŕmenie kapiel, vybaľovanie vecí a balenie jointov. Vzhľadom na to, že grindcore nie je (a ani nikdy nebol) univerzálny žáner pre širokú verejnosť a to, že bola nedeľa, som čakal pomerne nízku účasť, cca kolo 30 ľudí. Škoda, že chýbali dve autá zo Zvolena, ktoré boli plánované, ale zišlo z nich. Nejakí cezpoľní boli zo Žiaru a z Banskej Bystrice, za čo im patrí veľká vďaka. Nakoniec sa číslo zastavilo na čísle 27, čo bolo super, ak pomyslím, že prišli hlavne domáci.
Večer odštartovali ATTACK OF RAGE. Neviem, či je niečo, čo sa dá k tejto kapele ešte napísať a nie je to všeobecne jasné. Predstavili sa v zložení, v ktorom som ich ešte nevidel, zostavu doplnili dve známe figúrky Šampón (CRANIOTOMY) na base a Michal (EMBOLISM) za mikrofónom. Nová zostava šlape ako hodinky, tak ako sme u ATTACK zvyknutí. Precízny grindcore, nasypaný v obrátkach a smrteľnom tempe, poháňaný šialencom menom Hoyas, jedným z najväčších sympaťákov na scéne. Narúbali do nás prierez svojimi dvoma albumami a predstavili aj nové veci, ktoré vyjdú na split LP s CONTRASTIC. Výborný set odohratý s energiou a veľkou chuťou - ATTACK je skrátka záruka kvalitného setu a je jedno, či je to na veľkom pódiu alebo zapľuvanej podlahe.
CHIENS v preklade znamená psy. Výstižnejší názov si títo Francúzi ani nemohli dať. Videl som ich hrať len raz na OEF 2011, kde ma o pol druhej ráno totálne rozjebali. Odvtedy túto kapelu a jej aktivity pozorne sledujem a na ich set som sa mimoriadne tešil. Napriek chýbajúcej base (čo vlastne v rámci grindcore kapiel nie nič nezvyčajné) ma CHIENS položili na kolená svojou neskutočnou intenzitou, razanciou a grindcore hurikánom, ktorý rozjebal naokolo všetko živé. Ucelený set bez nejakej pauzy, bez zbytočných kecov a bez zbytočných póz – len výborná, deštrukčná hudba. Jedinou vadou na sete bola prasknutá struna, ktorá v dvoch tretinách setu zbrzdila tento neskutočný tlak. Nahodila sa však nová a za minútku už sme boli zase vo víre hluku. CHIENS boli ako besní psi, ktorí sú hladní a odtrhnutí z reťaze. Totálne zdevastovali moju hlavu aj klub, perfektný set pretkaný staršími vecami ako novými peckami, ktoré vyjdú na novom 10" LP u Bones brigade. Ja už mám nahrávku rezervovanú, odporúčam spraviť to isté. CHIENS nesklamali a predviedli to, čo som čakal: totálne devastačný a besný grindcore.
Poslední idú Austrálčania CAPTAIN CLEANOFF, ktorí sa v Európe vyskytli po štyroch rokoch. Naposledy absolvovali EU turné v roku 2009, kedy im u Obscene Prod. vyšiel album "Symphonies of slackness" a na jeho podporu odohrali masívne tour spolu s Obscene extreme festivalom. Tu som ich spoznal aj ja a keďže ich muzika ma chytila hneď na prvý krát, sledoval som priebežne aj ich aktivity. O to viac ma potešila správa, že mám možnosť booknuť práve tieto dve kapelky a to spolu. Austrálčania sa s tým tiež nesrali a naplieskali do nás vyvážený a pestrý set, poskladaný ako zo songov zo spomenutého albumu, ale aj z nových splitiek s the KILL a WAR OF THE SECOND DRAGON. Napriek poloprázdnemu klubu si chalani set naplno užívali a do každého songu dávali maximum. Muziku CAPTAIN CLEANOFF mám rád pre ich pestré rifovačky, hc grindové zmeny nálady a tempa a kombináciu ujačaného a growlového vokálu. Výborný set, v ktorom som presne toto dostal. A to som očakával. Uspokojenie maximálne.
Po odohratí sme ešte nejaký ten čas okupovali klub, kým všetci dostatočne nepožili svoje alkoholické nápoje či nedofajčili, čo bolo. Chalani popredávali nejaké veci z distra, sám som chcel prispieť, ale zisťujem, že nová LP CHIENS bude až na OEF a za splitká si odo mňa chalani z Austrálie odmietajú zobrať peniaze (byť promotérom má niekedy výhody). Nakoniec kupujem aspoň nové splitko ich rodákov the KILL. Po menšej afterparty, keďže všetci sú zničení nedostatkom spánku z predošlých dní, sa presúvame ku mne, kde sa ide do hajan.
Druhý deň je však celkom plodný. Po klasickom striedaní sa na hajzli a v sprche sa posúvame do mesta na raňajky, po ceste máme fajčiarsku zastávku pri miestnej synagóge (druhá najväčšia v strednej Európe). Po raňajkách beriem celú osádku do miestneho Tesca, kde chalani dokupujú karimatky, spacáky, flip-flopky a slnečné okuliare. Ak sme v meste počas cesty budili pozornosť, tu sa nám jej dostáva ešte viac. Darmo, sme zvery. Zábavy bolo toľko, že na parkovisku v Tescu prebieha rozlúčka o dve hodiny neskôr, než bol pôvodný plán ich odchodu a chalani si to mieria smer Budapešť.
Napriek tomu, že na akciu neprišlo toľko ľudí, koľko by som si želal (prišlo toľko, koľko som cca očakával), neľutujem ani sekundu či euro minuté na túto, dodnes nepochopenú, zábavu. Išlo síce komorný, ale perfektný večer plný kvalitnej muziky a hlavne plný skvelých ľudí, ktorých som mal možnosť spoznať! A aj preto mám tak rád túto muziku a ľudí, ktorí sa v nej hýbu!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: Z+D+Q

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)