Pozývame:

Pi 9.12.2022
Banská Bystrica @ Bosorka

ADACTA (SK), SEDEM MINÚT STRACHU (SK), HROBÁR (SK), RUINEUM (SK)
benefit pre VLKa
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

JEŽIŠOVI PIVO NELEJ, MIAM, NERVY (16.11.2022, Krakow)

Najnovší rozhovor:

TEUFELSMAUER

Najnovší report:

YPERITIFF, CHOROBOPOP, KURVY ČEŠI, CTIB (16.11.2022, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

NAZI TAMPONS - Rande s vrahom 12"

Najnovší cestopis:

INCRIMINATE (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Stop and go fest 2022

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


STROGANOV ZO SÍROVCA

Keďže konečne začala hubárska sezóna a vonku zase prší, tak ma napadlo dať tu hubový recept, ktorý som teraz vyskúšal. Samozrejme, že najlepšia huba je bedľa, vyprážané sú lepšie ako rezne, to mi nevyhovorí žiaden mäsožráč. Ale les skrýva aj iné dobroty. Napríklad sírovec (sírovecobyčajný Laetiporus sulphureus). To je taká žlto-oranžová sranda, ktorá rastie na pňoch starých stromov. Doteraz som ani ja nezbieral drevokazné huby, ale toto je naozaj dobrota. Pozor ale! Zbierajú sa len mladé plodnice, keď ešte žiaria peknými sýtymi farbami a na dotyk sú mäkké ako syr. Staré kusy s nevýraznymi farbami a so štruktúrou spráchnivelého dreva sú už v kuchyni nepoužiteľné. Takže hor sa do lesa!



Mladý sírovec pokrájame na tenké plátky a dáme variť do vody s vegetou asi na pol hodinu. Ak sa ti už zdá mäkký, dáme ho po vychladnuté marinádovať do misky. Ak máš malý kus alebo si hladoš, kľudne tam hoď aj jedno tofu. Na marinádu (pomer asi ku kilovému sírovcu) použijeme asi pol litra kečup, jedno 350 gramové balenie horčice (plnotučnej, ale na chuť dávam aj zopár lyžičiek kremžskej alebo dijónskej), sójovú omáčku a peper. Proste nech je všetko pekne namočené v omáčke. Necháme v chladničke kľudne aj dve hodinky. Do hrnca nakrájame cibuľu na malé kúsky a orestujeme ju na oleji (najlepšie tekvicovom). Keď cibuľa chytí farbu, do hrnca vylejeme marinádu aj s hubami a miešame. Treba dávať pozor, aby nám to neprihorelo, takže bez obáv do toho všetkého ešte pridaj olej, sójovku a aj trochu prevarenej vody. Takto miešame ešte asi 15 - 20 minút, až vznikne fajná omáčka a uvarený sírovec začne pripomínať kuracie mäso (bez srandy, žiadna guma alebo sliz). Podávame s ryžou alebo zeleninovým šalátom. Nabudúce ďalšia sranda menom pečeňovec dubový.

Autor: Adrik
Počet videní: 1790

Pridaj komentár k receptu:

Meno:
Email:
Antispam: 2+W+Q
Správa:

#6658 michalko napí­sal/a: 19.01.2016 21:17:50
hmm sírovec som vždy chcel vyskúšať, ale nikdy si niesom istý či to je ono, keďže tiež drevokazné nezbieram (okrem judášových úch) vypadá to fajn ... ale adrik prečo sakra také luxusné ingredience ako vegeta a kečup :)

#6656 Sajmon napí­sal/a: 19.01.2016 19:32:13
bedľa je fajn, ale vatovec v trojobale je fantázia...

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

31.10. 10:34
dášo:
to Wrbo: túto kazetu som takmer zodral a niektoré texty mám doteraz v hlave. keď sa ku mne dostala, som bol akurát vo veku, keď som hltal všetko okolo panku. ale absolútne ti rozumiem a keby s ..
APATIA - Bóg, honor, ojczyzna faszyzm 12" (recenzia)

26.10. 07:09
odpoved:
Slídí, hladové oči slídí
s nabídkou duhových talířů plných hoven
Hledají, hladové oči hledají
odbytiště pro starý obsah nacpaný do nových forem
Ruce ..
(novinka)

17.10. 23:57
m.:
Alebo toto:
https://priamaakcia.sk/Co-branit-na-Ukrajine-Rozhovor-s-charkovskym-kolektivom-Assembly.html
(novinka)

13.10. 15:55
supelak:
Podla mna fajn clanok k "diskusii", co sa tu rozbehla:
https://www.afed.cz/text/7761/levicaci-mimo-ukrajinu-jsou-zvykli-poslouchat-jen-lidi-z-moskvy

(novinka)

13.10. 08:20
tjjdno:
neprajem nikomu nic zle to bolo iba na margo tych mrzakov z raketami
(novinka)

13.10. 08:18
tjjdno:
14ss galicia,pluk azov,pravy sektor,a vasa slava ukrajine a banderovi hotovy budhizmus;) sak obyc ludia braniaci ukrajinu proti akoze PUTLEROVI?kdo je teraz ten fasounek?:)vam to uz ze faakt jebe na h ..
(novinka)