Pozývame:


Pi 19.4.2024
Košice @ Collosseum

FUKOTY (SK), TVOI POSTOI (SK), MY O VLKOCH (SK), NIČITEĽ (SK)
vinyl afterparty
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


STROGANOV ZO SÍROVCA

Keďže konečne začala hubárska sezóna a vonku zase prší, tak ma napadlo dať tu hubový recept, ktorý som teraz vyskúšal. Samozrejme, že najlepšia huba je bedľa, vyprážané sú lepšie ako rezne, to mi nevyhovorí žiaden mäsožráč. Ale les skrýva aj iné dobroty. Napríklad sírovec (sírovecobyčajný Laetiporus sulphureus). To je taká žlto-oranžová sranda, ktorá rastie na pňoch starých stromov. Doteraz som ani ja nezbieral drevokazné huby, ale toto je naozaj dobrota. Pozor ale! Zbierajú sa len mladé plodnice, keď ešte žiaria peknými sýtymi farbami a na dotyk sú mäkké ako syr. Staré kusy s nevýraznymi farbami a so štruktúrou spráchnivelého dreva sú už v kuchyni nepoužiteľné. Takže hor sa do lesa!



Mladý sírovec pokrájame na tenké plátky a dáme variť do vody s vegetou asi na pol hodinu. Ak sa ti už zdá mäkký, dáme ho po vychladnuté marinádovať do misky. Ak máš malý kus alebo si hladoš, kľudne tam hoď aj jedno tofu. Na marinádu (pomer asi ku kilovému sírovcu) použijeme asi pol litra kečup, jedno 350 gramové balenie horčice (plnotučnej, ale na chuť dávam aj zopár lyžičiek kremžskej alebo dijónskej), sójovú omáčku a peper. Proste nech je všetko pekne namočené v omáčke. Necháme v chladničke kľudne aj dve hodinky. Do hrnca nakrájame cibuľu na malé kúsky a orestujeme ju na oleji (najlepšie tekvicovom). Keď cibuľa chytí farbu, do hrnca vylejeme marinádu aj s hubami a miešame. Treba dávať pozor, aby nám to neprihorelo, takže bez obáv do toho všetkého ešte pridaj olej, sójovku a aj trochu prevarenej vody. Takto miešame ešte asi 15 - 20 minút, až vznikne fajná omáčka a uvarený sírovec začne pripomínať kuracie mäso (bez srandy, žiadna guma alebo sliz). Podávame s ryžou alebo zeleninovým šalátom. Nabudúce ďalšia sranda menom pečeňovec dubový.

Autor: Adrik
Počet videní: 2159

Pridaj komentár k receptu:

Meno:
Email:
Antispam: R+Z+T
Správa:

#6658 michalko napí­sal/a: 19.01.2016 21:17:50
hmm sírovec som vždy chcel vyskúšať, ale nikdy si niesom istý či to je ono, keďže tiež drevokazné nezbieram (okrem judášových úch) vypadá to fajn ... ale adrik prečo sakra také luxusné ingredience ako vegeta a kečup :)

#6656 Sajmon napí­sal/a: 19.01.2016 19:32:13
bedľa je fajn, ale vatovec v trojobale je fantázia...

Zaujalo nás:

Posledné komentáre: