DOMÁCI ORECHOVÝ CHLIEB S DROŽĎOVOU NÁTIERKOU
Orechový chlieb:
3 hrnčeky hladkej múky
1,5 hrnčeka vody
1 sušené droždie
2 lyžičky soli
2 lyžičky mletej rasce
cca 200g vlašských orechov
Cesto zmiešam varechou a až tak pridám ručne nalámané orechy na polovicu, chlieb necháme kysnúť 12 hodín, potom ho vyberieme a roztiahneme na 2-4 cm hrubú štvorcovú placku, necháme 15 minút odpočívať, potom ho preložíme na tretiny zvrchu a zospodu a na tretiny z oboch strán, necháme odpočívať zakryté utierkou ďalších 30 minút, predhrejeme si rúru na 230 stupňov a v nej predhrejeme tiež jenské sklo aj s pokličkou, na záver vložíme chlieb do skla a pečieme prikrytý 30-45 minút a finišujeme ďalších 15 minút bez pokličky.
Drožďová nátierka:
Na oleji popražíme nakrájanú cibuľu, pridáme rozmrvené droždia (na 1 kocku tofu cca 4-5 kociek, podla chuti), počkáme kým sa roztopí a začne bublať, trošku ho podlejeme, pridáme nastrúhané (rozpučené) údené tofu, čierne korenie, soľ, rascu (iné korenia podľa vlastného výberu, kurkuma, garam masala, kari atď atď.), premiešame, necháme povariť / zhustnúť, pridáme pretlačený cesnak, mastíme na chlieb, jeme.. kto nemá rád tofu, kľudne možno pridať napríklad strúhanú mrkvu alebo čokoľvek iné.
Dobrú chuť.
Počet videní: 838