Pozývame:


So 8.6.2024
Žilina @ Hájovňa

FVCK_KVLT (SK), NABOSOPOSKLE (SK)
benefit na VLKa
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

MASSA NERA, SNACKTHIEF (19.5.2024, Praha, Café Na půl cesty)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

ARCRA, SUKOB, KORIDOR (17.5.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #6 / 2014

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


ECHT KAPUSTNICA

Kyslú kapustu precedíme a šťavu (rosol) si odchytíme a dáme bokom. Ja som kedysi kapustu premýval vodou, lebo doma moja mama to bežne robila, no kapusta kupovaná z obchodu väčšinou nie je až tak kyslá ako zo suda a premytím stratí chuť, takže to radšej nerobte. Kapustu si po menších hrstiach dáme na drievko (denko, lopár) a nožom porežeme na drobno. V hrnci si do zlatista popražíme poriadne veľkú cibuľu (alebo aj dve) pridáme porezanú kapustu. Pražíme až dokedy to nie je popražené. Trocha to stmavne, zmäkne, zosklovatie. Podlejeme vodou, privedieme do varu a na jemnom ohni varíme.

V ďalšom menšom hrnci si povaríme poriadnu gundžu sušených hríbov. Ak poriadne zmäknú tak ich precedíme a podobne ako kapustu na drievku porežeme na drobno. Tento recept pochádza z dediny Osadné a tam to moja prababka všetko mlela v mlynčeku na mäso. Ja si to radšej porežem ručne. Porezané hríby pridáme ku kapuste.

Zoberieme niekoľko poriadnych strúčkov cesnaku a rozrežeme ich na štvrtky. Ja dávam tak 4-5 strúčkov. Mne osobne to veľmi chutí, keď v tanieri nájdem kúsok rozvareného cesnaku. Jednej návšteve som raz nakecal, že prastará povera tvrdí, že kto nájde v kapustnici cesnak bude mať šťastie. Každý našiel, všetci boli spokojní. Je možné ešte pridať celé čierne korenie a bobkový list.

Ako dlho to variť je ťažko povedať. Problém je skôr keď sa to varí krátko. Ja to robím tak, že to poriadne podlejem vodou a vypnem keď je tam vody len tak akurát, poprípade ešte dolievam. Uvidíte sami ako to postupne bude naberať parádnu vôňu a chuť. Ako sa chute kapusty, hríbov a cesnaku spoja do jednej. Postupne je možné chuť dokresľovať soľou, šťavou z kapusty, korením. Na konci pridáme záprašku. Na panvici rozpálime olej (môžeme znova aj cibuľkou) pridáme trocha hl. múky, pomiešame a po chvíľke pridáme červenú papriku (sušenú mletú) a vlejeme do kapustnice. Mám pocit, že táto kapustnica je ešte lepšia až na druhý deň, keď sa znova ohrieva. Dobrú chuť!

Autor: Ondrej / ZINTAER
Počet videní: 1037

Pridaj komentár k receptu:

Meno:
Email:
Antispam: C+V+Y
Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

07.05. 09:00
Tomáš Ničiteľ:
Skvelý scene report :) Som sa normálne vrátil v čase. Pre Ničiteľa to bol zásadný rok. V novembri 2013 sme odohrali náš prvý koncert práve v Interactive. Spolu s Human Humus, Warshock, Bur ..
Východné Slovensko scene report (archív zinov)