Pozývame:


Ne 17.3.2024
Košice @ Collosseum

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK), NERVA (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

POSLEDNÉ DECEMBROVÉ DNI, REMDIK (24.2.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS (17.2.2024, Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

SAMORAST (Čechy)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


APATIA - BÓG, HONOR, OJCZYZNA FASZYZM 12"

Autor: Wrbo | Pridané: 22.10.2022 | Počet videní: 407

NNNW
OK, lovím v pamäti a meno APATIA mi niečo predsa vraví. Aj keď asi len podľa mena ... Poľský punk u nás v regióne moc nešiel, maximálne tak LENIWIEC, poprípade ešte WLOCHATY, takže som bol sám zvedavý na kapelu, ktorá údajne zadefinovala poľskú antirasistickú a DIY scénu.
Jedná sa o debutovú (štúdiovú) nahrávku z roku 1992, ktorá bola vtedy vydaná len na kazetách, vďaka postupnému úpadku záujmu o LP platne. S 30 ročným oneskorením vychádza na čierno-červenom vinyle, ktorý sa ale hneď vypredal a teda je tu druhý press už len s klasickou čiernou platňou. Starý kazetový obalový motív ostal nezmenený. Akurát schytal strieborný podklad. Na zadnej strane LP je cez celú grafiku notoricky známa päsť rozbíjajúca hakáč. Vyjeli to tam všechno na vostro ... Booklet je jeden velký plagát, kde z druhej strany je pár textov a dobových fotiek.
Tých 16 piesní má jasný antirasistický a antifašistický postoj, no nemôžem sa zbaviť pocitu, že mi to príde (aspoň hudobne) také nemastné neslané. Na druhú stranu chápem, písal sa rok 92 a na nejaké extra progresy sa vtedy ešte asi moc nehralo, no márne sa snažím v piesňach nájsť nejaký vztyčný bod, ktorého by som sa chytil a nahrávka by mi vďaka nemu ostala v hlave. Inak hudobne je to taká všehochuť. Mrte punku, dominantná je hlavne málo skreslená gitara, ktorá hrá občas dosť disharmonické melódie. Začuť sem tam aj ska, emo, či náznaky poľskej školy post punku. Hudobne najzaujímavejšia mi príde práve inštrumentálka a tam to asi aj končí. Poslednou skladbou je cover "Mlodzy faszysci" od HCP, čo bola ich predchádzajúca kapela. Táto skladba sa stala hymnou nastupujúceho antirasistického hnutia a údajne je to v Poľsku najčastejšie hranou cover verziou.
Rešpekt, že v Poľsku po páde socializmu vznikla takáto názorovo priama kapela vzhľadom na vzostup nacionalistickej scény. Toto ešte vtedy u nás vidieť nebolo. A vlastne to naši old punx mali hodené asi trošku inak, že jo ...

https://nnnw.bandcamp.com

  1. Rasizm
  2. Wolność
  3. Duma i pycha + ... ciągłe pytania
  4. Marzenie, które + ... Upadek
  5. Ziarno
  6. Miłość
  7. Nasze sny są naszym ukojeniem
  8. Nienawiść, moja nienawiść
  9. Zostawić i zapomnieć
  10. Słowa nie bolą?
  11. Dni i pragnienia
  12. Krzyk
  13. Młodzi faszyści (HCP cover)

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: D+H+H

Správa:

#7941 Limomada @ napí­sal/a: 19.11.2022 20:27:24

Pro mě kultovní nahrávka, v 93 jsem ji měl ve walkmanu nonstop

#7940 Wrbo napí­sal/a: 01.11.2022 22:02:51

Je tvoja Dášo, nikto sa neozval :-). Ak budeš vedieť o niekom, kto pôjde okolo BB/ZV, tak sa ozvi a hodím mu/jej ju :-)

#7939 dášo @ napí­sal/a: 31.10.2022 10:34:54

to Wrbo: túto kazetu som takmer zodral a niektoré texty mám doteraz v hlave. keď sa ku mne dostala, som bol akurát vo veku, keď som hltal všetko okolo panku. ale absolútne ti rozumiem a keby sa ku mne dostala dnes, je možné, že by ma obišla podobne. ak by s recenziou nespokojný týpek nechcel tú LP, tak ja ju určite chcem!

#7937 Wrbo napí­sal/a: 22.10.2022 18:56:13

Sorry človeče. Vôbec ma to nebavilo. Ak máš záujem, napíš mi mail s adresou a dosku ti pošlem. Rád si tvoju recku prečítam a možno prehodnotim svoj postoj.
Pseudow(a)centrum.sk

#7936 A.Małysz napí­sal/a: 22.10.2022 15:22:51

tato recenzia je o hovne

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)

15.12. 14:57 Peter:


Fajná recenzia a príjemne je, že autor priznáva, že nie je nestranný - tak potom je Dáša "stranný"? -)))
DISIDENT - Ľudské stroje CD (recenzia)

13.12. 16:50 Luboshio:


Dík za recku Adrik, pozdravujem zo Zv!
DEMONIC-EYED / JAKUBYSKO MC (recenzia)

26.10. 14:53 d:


@kkt, nie som sice tvoj mily, ale aspon si mi nevynadal, pokrok. Nabuduce si prosim odpusti aj tieto zosmiesnujuce pomenovania.

Ja som boj proti fasizmu nechapal nikdy iba ako boj nacko ..
(novinka)