Pozývame:


Ut 16.7.2024
Žilina @ Hájovňa

ECOWAR (Austrália), CTIB (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

HABAK, MOIRA, ŚMIERĆ (29 - 29.6.2024, Żelebsko)

Najnovší rozhovor:

Čurby

Najnovší report:

ARCRA, SUKOB, KORIDOR (17.5.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovšia recenzia:

HORSEBASTARD – From the axial to the appendicular - an equestrography MC

Najnovší cestopis:

INCRIMINATE (Rakúsko, Slovensko, Česko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #8 + #9 / 2016

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


FAJRONT / SAMOTAR / MY O VLKOCH / HLEDÁNÍ - HRACH´O´STENU 12"

Autor: Adrik | Pridané: 19.7.2021 | Počet videní: 521

DIY
V decembri minulého roku po doslova nepríjemnom cisárskom reze vyšiel folk punkový štvor split alebo ak chceš, tak kompilačka, ktorá ako rýchlo vyšla, tak celkom rýchlo aj upadla do zabudnutia. A to určite neprávom. "Hrach´o´stenu", ako tento svoj výtvor pomenovali sami účinkujúci, neobsahuje len nudné brnkanie na španielke kdesi pri plápolajúcom ohníčku v noci po opekačke, ale hlavne silné textové výpovede.
Kto ešte nepočul čunder akustik core FAJRONT alebo nepozná ich dvoch hlavných protagonistov, ktorých nájdete pomaly na každej akcii na strednom Slovensku, nech sa postaví do radu na feferónový šalát na Strelnici v Sklabini. Tri skladby, v tej prvej - "Protiklady" sa pekne pohrávajú s protikladmi. "Album si stiahnúť, či pustiť si vinyl?" Samozrejme, že bé je správne. "... keď sa neplnia sny" je pomalšia a osobnejšia o tom, ako každý má svoje dni, zato "Bojkot" sa celkom pekne rozbehne. Aj hudobne aj textovo. Žádny takový tí schovávačky, je to tam všechno navostro, náckové a všechny tyhlety šmejdi. Jebať kluby, ktorým nevadia nacistické hovná.
Ďalšie tri skladby patria SAMOTARovi a nazval ich "Read or die stupid." Paľko, tak toto si zabil! Prefajčený chrapľák, rozladená španielka, špinavé trsátko. Ak tamto bol folk ku ohníku, tak tu už horí celý les. Aj knižný výber je geniálny. Páni Solženicyn, Mňačko a Eco. Niekoľkoriadkový text v kuse bez odsekov alebo rýmovačiek? Nie je problém. Skľúčené a bolestivé. Ako zašumený rip kazety nejakého totálne samizdatového folku zo 70-tych rokov. U mňa absolútna výhra celého splitka!
"Dnes zomrieš ty a ja až zajtra, sme deti gulagu, prekliata fajta."
Začiatok druhej strany patrí jedinému nefolkovému telesu - košičanom MY O VLKOCH, ktorí hrávajú poväčšinou ako "normálna" kapela. Prvá tack je cover CHUMBAWAMBY. Keď v roku 2013 poslednýkrát vydýchla Železná Lady, tak som si ich posledné EP šiel dosť dlhú dobu, ale úprimne, tento a cappella song si moc často púšťať nebudem :) Zato zvyšné dve skladby "Life is beautiful!" a "Všetko je fajn" zahrané s nedefinovateľnou ľahkosťou o tom, že všetci sme vo vnútri rovnakí, by som si niekedy rád pozrel aj naživo. Za SAMOTARom tesne druhí.
Ako posledný tu rovno päť labutích piesní nasekal Dan s kolektívom aka HLEDÁNÍ. Naschvál píšem kolektív, pretože nejde len čisto o španielku a spev, ale aj o píšťalku, xylofón a s vokálmi mu pomáhajú aj iní ľudia. Danova klasika, hľadanie, putovanie, inotaje, polemika, ... tie smutnejšie a pomalšie piesne nechal pre istotu len na svojom bandcampe.
"... protože smrt je jediná jistota."
Celá LP spracovaná verne k svojmu názvu. Všade hrach (obal, etikety a hráškovo zelený vinyl) plus každá kapela má vo vnútri svoju stránku s textami a jednu navyše s prekladmi. Snáď to nie je celé len hádzanie o stenu, ale aj dôkaz o tom, že to z reprákov stále nemusí len chrčať ...

bandzone.cz/fajront
samotar.bandcamp.com
myovlkoch.bandcamp.com
hledani.bandcamp.com

  1. FAJRONT - Pravidlá
  2. FAJRONT - ... keď sa neplnia sny
  3. FAJRONT - Bojkot
  1. SAMOTAR - Súostrovie Gulag
  2. SAMOTAR - Smrť sa volá Engelchen
  3. SAMOTAR - Pražský cintorín
  1. MY O VLKOCH - Spievať o láske (CHUMBAWAMBA cover)
  2. MY O VLKOCH - "Life is beautiful!"
  3. MY O VLKOCH - Všetko je fajn
  1. HLEDÁNÍ - Nenávist na čepu
  2. HLEDÁNÍ - Vlákna
  3. HLEDÁNÍ - Vstříc nástrahám cest
  4. HLEDÁNÍ - Tuhuroa
  5. HLEDÁNÍ - Trhání pražců

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: D+W+D

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

22.06. 18:19 fog:


planujem.
Čurby (rozhovor)

22.06. 10:05 Dirigentova zlomena palička:


Prosim vas pan recenzent,skladba prokofiev nieje symfonicky track,nezavadzajte!!!
GRIDE - Vyzobat CD (recenzia)

19.06. 08:53 Scheby:


viac rozhovorov!
Čurby (rozhovor)

17.06. 22:30 Bretfa:


,, chlapci měl sem vás rád, ale dnes jsme každý na jiné straně barikády... ti zoufale jednoduché argumenty, ani se mě to nechce nějak vyvracet,, je mi z toho smutno
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.06. 11:12 Mišo Štich:


Peckä!
(novinka)

07.05. 09:00 Tomáš Ničiteľ:


Skvelý scene report :) Som sa normálne vrátil v čase. Pre Ničiteľa to bol zásadný rok. V novembri 2013 sme odohrali náš prvý koncert práve v Interactive. Spolu s Human Humus, Warshock, Bur ..
Východné Slovensko scene report (archív zinov)

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)