Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ), ANTISOCIAL SKILLS (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

TVOI POSTOI, FUKOTY, NIČITEĽ, MY O VLKOCH (19.4.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


DAVOVÁ PSYCHÓZA - EMANCIPÁCIA 12"

Autor: Adrik | Počet videní: 1224

PHR
"Emancipácia" je piatym radovým albumom DAVOVEJ PSYCHÓZY, ktorý vyšiel po piatich rokoch od split 12" so ZEMĚŽLUČOM a po pätnástich rokoch od poslednej radovky "Nakŕmte prežratých". Ak do toho započítam aj spomínané spoločné platne so ZEMĚŽLUČom - je to za 32 rokov veľa alebo málo?
Musím sa úprimne priznať, že k tomuto albumu som si hľadal cestu veľmi dlho. Oveľa dlhšie ako pri poslednom splitku (s "Nakŕmte prežratých" som oproti väčšine ľudí nikdy problém nemal - ten mi rezal viacmenej hneď). Po úplne prvom vypočutí som sa len s otvorenými ústami zmohol na "toto je Davovka?" ... Niekoľko ďalších posluchov sa nieslo v podobnom duchu a po rozume mi behali myšlienky typu: Stojí im to za to? Nie je lepšie radšej nenahrať nič a "odísť" so cťou ako vydať toto? Na druhú stranu by sa potom stále našiel nejaký šťoural, ktorý by ich označiť za mŕtvu kapelu. Nepamätám si, pri ktorej LP (všeobecne) som až tak bojoval a ktorej som v minulosti dal až toľko šancí na vypočutie. Po čase sa môj názor začal meniť. Nie je to už taká katastrofa, dokonca som v ňom aj veľmi silné stránky. Bohužiaľ aj veľmi slabé, no stále cítim akúsi únavu materiálu ...
Artwork ladený do fialovo modrej mi jemne evokuje (aj keď sa vôbec nepodobajú) dizajn z LP (nie CD a MC) "Krízy vedomia". Roztvárací papier s textami a niečím pre teba plus vzadu na obale všetkými ostatnými informáciami. Čierna doska v čiernom vnútornom sáčku s fialovo modrými etiketami. Depka. O vydanie sa postaral Papagáj z PHR, tak ako o všetky predošlé albumy. Poďme na muziku.
Nové desatoro otvára "Učiteľ alebo ničiteľ" a je to celkom nášup. Rýchle tempo, gitara ide na plné obrátky, trošku čudnejšie podaný refrén v latinčine, ale text á la stará Davovka: "Nechce sa ti učiť a preto hovno vieš, a to čo máš v hlave, každé ráno vyserieš. Potom prázdna hlava je ako špongia, zožere každé hovno a to ju zabíja." Arytmická a pomalšia "Zlodeji bitcoinu" už hudobne zase taká pecka nie je (moc rock´n´rollu?), textovo ale presne triafa do "čudnej doby ľudskej hlúposti, lacnej nahoty a násilia". Paradoxne najpomalšiu skladbu na albume "Staré lode" radím medzi tie najvydarenejšie. Staré klišé "vojna je peklo na Zemi" miliónkrát zrecyklované všetkými punkovými (len aby bolo jasno, do punku radím aj hc, crust, grind, p/v a všetok ostatný bordel) kapelami na svete, v tomto prípade ale podané naskrze netradične! Nasleduje trošku rozťahaný "Labyrint" s jemným závanom "Nakŕmte prežratých" - hlavne basa tam vyskakuje. Krkolomné "Niekto má rád knihy, možno ty zas filmy fantasy, iný radšej dá na víkend ecstasy." reže uši rovnako ako "nerozumia" v skladbe "Závislosť - bolesť". Rýchlovka "Strata identity" (nápadmi by sa dala zaradiť niekde do obdobia vydania split 7" so ZEMĚŽLUČom) s aktuálnym textom: "Najprv by mal každý chodiť do školy a po škole zničiť svoje idoly. Načo skončiť ako úplný idiot a zomrieť ako hrdý patriot." Viac takých skladieb na albume a nenapísal by som na neho ani jedno negatívum.
Bé strana a nemôžem si pomôcť - hráme zase skákanú. "Stôl pre jedného" je totálny Blink 182. Nie, Sum 41! Toto je fakt zlé. Sorry. Aj text: "... ale alkohol ma premohol" - viem, niekedy treba vypustiť paru, ale toto ste mohli kľudne posunúť kapelám ako Iné kafé, aby som nemusel bé stranu začínať až od druhej pesničky. "Cesta späť" je už úplne o niečom inom. A sakra, odkiaľ ju len poznám? Áno! Z DVD. Smutná až bolestivá téma: "Máš za to, čo si chcel, byť znovu na výlete, aby si už nemusel kráčať po tomto svete.", ale aj napriek tomu opäť jedna z top. "Stredoveká" je naozaj stredoveká inštrumentálka, kľudne zahraná aj na lutne. Nasledujúci "Strach" mi príde taký neutrálny (rýchlo vyfučí z hlavy), zase trochu to frázovanie, ale v pohode. "Nemám žiadne slzy" a veľké melancholické finále. Pomalý rozbeh (tiež ste v prvej sekunde čakali spev veľrýb?), po ktorom ťa hrdzavá gitara made in "Kríza vedomia" totálne uzemní. Pre mňa textovo dokončenie "Starých lodí": "Konečne som zistil, že svet vie byť neviditeľný. Konečne som pochopil, že nikto nie je nenahraditeľný ...". Takýto záver som teda nečakal!
"Má zmysel ešte hrať punk?" Musím uznať, že nakoniec to nie je až taká katastrofa, ako som prvoplánovo napísal na začiatku. Nechcem síce drzo napísať, že by som sa bez niektorých skladieb zaobišiel, ale je to tak. Myslím, že moji favoriti na tomto albume sú jasní, zvyšok asi budem preskakovať. Na albumoch Davovky obdivujem to, že je každý iný. Úplne iný. Podľa nálady si vieš vybrať, na ktorý máš práve chuť. Je naivné si myslieť, že kapela s tromi krížikmi vydá prelomový album, ktorý sfúkne všetky predošlé a z ktorého sa doslova poserieš. Ale verím, že medzi predchádzajúcimi si nájde alebo už dokonca našla miesto aj "Emancipácia". 5/5

davovapsychoza.sk

  1. Učiteľ alebo ničiteľ
  2. Zlodeji bitcoinu
  3. Staré lode
  4. Labyrint
  5. Strata identity
  6. Stôl pre jedného
  7. Cesta späť
  8. "Stredoveká"
  9. Strach
  10. Nemám žiadne slzy

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: W+H+V

Správa:

#7694 JANO @ napí­sal/a: 05.04.2020 02:51:04

Cau Adrik
Nezvyknem pisat alebo hodnotit druheho nazory,pocity a myslienky
cez internet ,nerad pisem,radsej sa rozpravam o veciach a velakrat je pisany text nepochopeny.Nuz ale musim v tomto pripade spravit taku
"recenziu" Tvojej recenzie:-).Takze.Nebudem riesit muziku pretoze ta sa Ti bud paci alebo nie,co je samozrejme normalne pretoze hudba ide cez pocity a vnemy a tie sa proste nedaju ovplivnit mozgom.A to je dobre lebo hudba je kozmopolitna,je vsade a je "vsemohuca"
a hlavne je APOLITICKA!Takze chapem Tvoju poznamku,ze song je "prilis" rock and roll alebo,ze je dokonca hopsavy ak pocuvas iny zaner ale v podstate bez RnR by ani ten punk rock nebol to Ti je
snad jasne:-).A ked uz ide o Blink 182 alebo Sum 41 tak nikto nemoze povedat,ze po muzikalnej stranke to nie je punk.
Co sa tyka obalu a celeho grafickeho prevedenia tak sa musim priznat,ze tym ,ze som tu a Vy tam alebo je to naopak?:-),tak sa to velme tazko riesi a menezuje.Dost ma prekvapilo,ze pri Tvojom hodnoteni obalu skor hodnotis farbu a vnutro a pritom to najpodstatnejsie,prednu stranu(ako myslienku) absolutne vynechas.Myslim si,ze ci je doska cierna alejo inac ladena je uplne jedno pre mna.Ano,mas pravdu,zladenie farieb je trosku "depresivne" ale hovorim,bolo to na grafikovi a na PHR v ramci
tychto veci.Nie som uplne spokojny ani z tou fotkou co je vo vnutri,je absolutne nejasna v ramci toho,ze bola robena profi kamerou.A to "Pre Teba" Adrik je velmi podstatna vec co si asi nepochopil ale rad ti to Tebe a aj ostatnym vysvetlim.Suvisi to vlastne s prednou stranou.Tym,ze sa to vola "emancipacia" cize nieco ako vymanenie alebo oslobodenie sa od ci uz politickeho,nabozenskeho alebo ineho utlaku a tym,ze priroda(aspon pre mna) znamena cistotu a slobodu tak ta vnutorna fotka,bez mrezi ktore koresponduju ten utlak a uveznenie je mojim akoze "darom" pre toho kto drzi a pocuva tu dosku.
No a teraz texty.Pojdem po poradi ako to pises Ty.Takze co je zle na tom refrene "mobilis in mobili-debilis in debili"?Nrerozumies co tam spievam?Frazovanie mi nikdy nejak neslo preto davame texty do vnutra:-)A vyznamovo to znamena,ze "ked tvoja mysel je cista od nanosov "ludskosti" tak nikdy nebudes uvezneny" alebo inac povedane ze aj ten najvonavejsi parfum ked hodis do latriny bude po case smrdiet.Dalej v skladbe "Labyrint" je problem s "Niekto ma rad atd....."Mas na mysli gramatiku,frazovanie,vyznam?Ak myslis gramatiku tak zial sme punk band a preto si myslym,ze pouzivat ako sa vravi "poulicny jazyk" by nemal byt absolutne problem.Ved punk je o tom ,nie?"No masters,no rules"A v podstate je to aj moj jazyk ako taky,tak som rozpraval a aj rozpravam.Flexibilita a roznorodost robi svet zaujimavejsi.
No a na zaver skladba "stol pre jedneho" a zmienka o alkohole.
Neboj sa ,nie je to oslava alkoholu,to by si ma -nas podcenil.
Je to o tom,ze text ako vidis-pocujes,je pisany v 1. osobe a tou osobou je sam "velky Boh".A tym,ze sme dietky bozie,na SVK az 70% a tym,ze alkohol je u nas velmi popularny,u niektorich ma az lekarske ucinky,hlavne ta "tvrdsia" medicina ,zohrava v nasej spolocnosti velmi vyznamnu ulohu.Tym padom ovplivnuje aj konanie ludi a tym aj chod celej spolocnosti.Dost negativne.A aby som to vlastne odlahcil,tak v medzirefrene spievam "pijem VZDY pre RADOST" a ze som vdacny za kazdy den,nie aby som pil ale ze zijem a sa tesim zo zivota pretoze kazda zavislost je vlastne bolest a utrpenie.
Takze asi takto,Adrik.Neber nic v zlom ale musel som "skorigovat" niektore veci.V podstate dik za recenziu,ze si si dal namahu to napisat.Vsetko sa pocita a aj podla poctu zobrazeni este stale nie sie na odstrel:-).

Drz sa a s pozdravom ...punxnotdead

#7681 Balki napí­sal/a: 17.03.2020 16:38:53

Aha tak to mi nedoslo :D

#7680 adrik napí­sal/a: 17.03.2020 16:28:10

Balki: To nie je hodnotenie, ale piaty album z piatich (ak si pozrieš staré recenzie na Davovky).

#7679 Balki napí­sal/a: 17.03.2020 15:48:48

Krkolomné "Niekto má rád knihy, možno ty zas filmy fantasy, iný radšej dá na víkend ecstasy." reže uši rovnako ako "nerozumia" v skladbe "Závislosť - bolesť". - palce hore.

Aj text: "... ale alkohol ma premohol" - viem, niekedy treba vypustiť paru, ale toto ste mohli kľudne posunúť kapelám ako Iné kafé - nechapem preco.
5/5 - 100% hodnotenie na album, kde niektore songy mienis preskakovat, trochu vela nie? :D

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)