Pozývame:


So 8.6.2024
Žilina @ Hájovňa

FVCK_KVLT (SK), NABOSOPOSKLE (SK)
benefit na VLKa
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MASSA NERA, SNACKTHIEF (19.5.2024, Praha, Café Na půl cesty)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

ARCRA, SUKOB, KORIDOR (17.5.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #6 / 2014

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


LISHYNEEC - IBA PRE MŇA! CD

Autor: Adrik | Počet videní: 999

DIY
Už dávnejšie mi pristálo v schránke prvé CD kapely LISHYNEEC aka po našom lišajník. Dopredu pripomínam, že hudobne nejde o moju šálku ipy, ale čo na tom, obzory si treba neustále rozširovať aj v alternatívnom metale. V kapele napríklad pôsobí Peter Lipovský, ktorý má alebo mal prsty na nahrávkach GALADRIEL, FEVER, DOGMA INC. alebo takého ŠVABLASTu a hlavne prelínanie nápadov a motívov prvých dvoch spomínaných je na tomto albume dosť počuť. Ale poďme poporiadku. Album je zabalený do pekného obalu z ručne rezaného a 100% recyklovaného papiera a citujem z obalu "a odporného plastu". Čo ma hneď zarazilo, bola informácia o použitých časti diel zastupovanými výpalníkmi Soza. Pritom nejde o žiadne covery ani vykrádačky časti piesní, ale o dve pársekundové intrá vystrihnuté zo slovenských rozprávok. To fakt iba kvôli tomu? Našťať všetkým výpaníkom do nádrží esúvečiek. Ináč k tým rozprávkovými intrami, nie sú prví ani poslední. Naposledy ma takto prekvapili MALOKARPATAN, ktorí na tom postavili celý svoj debut. Po rozprávkovom úvode to teda začína na môj podiv celkom pekne sypať. Holoruby alebo predaj dreva (primárne je ale tento song o vode) to sú témy, ktoré chýbajú nielen u punkových kapiel, tobôž v metalovej scéne. V emotívnejšie podanej skladbe "Novou krajinou" je až priam po básnicky podaný vzťah globalizácie na pôvodných "primitívnych" obyvateľov. A to od ich vykorisťovania až po genocídu. Pomalšia, hypnotická až atmosférická "Vy-ja" je ďalším dielom nekonečnej telenovely Materiálne statky sú viac ako nejaká príroda alebo životné prostredie. Tento motív je ešte viac rozvinutý v ďalšej skladbe "Koľko krás": "Rýchlo míňame aj to neminuteľné ... Rýchlo zničíme aj to nezničiteľné ..." Iná téma sa rozoberá v "Iba ja". Celý ten srandovný boj o najkrajšieho, najinteligentnejšieho, najsilnejšieho jedinca naberie v budúcnosti iný rozmer nástupom génového inžinierstva. To sa budeme musieť ešte len vtedy poriadne otáčať my po starom "vyrobení". Ach to scifi ... Song "Slobodan" obsahuje text uverejnený v srbskom denníku Politika a prepíšem ho tu celý:
"Ďakujem ti za všetky klamstvá, klamstvá a krádeže. Za každú kvapku krvi, ktorá sa kvôli tebe preliala. Za strach a bezmocnosť, za zmarené životy a generácie. Za sny, ktoré sme nemohli uskutočniť. Za boj, ktorý si viedol v našom mene a neopýtal si sa nás.
Pamätáme si tanky v uliciach Belehradu a krv, ktorá vytiekla. Pamätáme si Vukovar, pamätáme si Dubrovník. Pamätáme si Krajinu, Sarajevo. Pamätáme si Srebenicu. Pamätáme si bombardovanie. Pamätáme si Kosovo.
A budeme si to pamätať navždy.
Myslíme na umučených, zavraždených, unesených a nezvestných.
Myslíme na naše zničené životy.
"
Silný text (!) aj keď trochu s kostrbatým podaním. "At the soundawn" je jediný track spievaný po anglicky a čo ja viem čo o ňom? Ak by to bolo celé v angličtine, určite by som o túto kapelu kvôli hudbe nezavadil. Ostatní možno áno, ale ja by som do budúcna určite ostal v slovenčine. Predposledná "Komíny" sa vracia do celkovej koncepcie albumu a kapely - ekológii a v tomto prípade o lenivosti alebo až ľahostajnosti niečo zmeniť. Záverečná "Voda moja" je už len taký krátky epilóg k prvej skladbe.
Nakoniec som to celé prežil bez újmu na zdraví. Rozporuplné pocity sa po niekoľkých posluchoch stratili. Treba si zvyknúť nielen na muziku, ale i na spev. To všetko však kladne vyvracajú nie až tak bežné texty v našej subkultúre, takže sa dajú prepáčiť aj tie nadštandartné hráčske schopnosti :), ale tie sú asi v danom štýle bežné. Ako pozerám, kapela dosť málo koncertuje, snáď nejde len o jednorazový projekt a časom sa dočkáme ďalšej nahrávky a aj ďalších koncertov. A to nielen na veľkých pódiách, ku ktorým majú určite ťah - síce by si to vypočulo viac ľudí, ale snáď niekedy niekde aj v klube, kde som najviac zvedavý na príhovory.

bandzone.cz/lishyneec

  1. Úvod
  2. Moja voda
  3. Novou krajinou
  4. Vy-ja
  5. Koľko krás
  6. Iba ja
  7. Slobodan
  8. At the soundawn
  9. Komíny
  10. Voda moja

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: 3+D+D

Správa:

#7192 Peter @ napí­sal/a: 07.06.2017 19:13:33

Ďakujeme za recenziu. K SOZE. Sozu sme oslovili z jedného jediného dôvodu. Vážime si prácu a nápady autorov kvalitných diel. Filmové spracovanie rozprávky Soľ nad zlato považujeme tematicky aj emocne za paradne dielo. Považujeme za správne kontaktovať autora keď chcem použiť pre seba kus jeho práce. Autorov a dedičov autorov zastupuje SOZA a LITA. Peter Lipovský - Lishyneec

#7191 Spikey napí­sal/a: 07.06.2017 19:08:34

Super vec, super typci. Najviac sa mi paci song Iba ja.

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

07.05. 09:00 Tomáš Ničiteľ:


Skvelý scene report :) Som sa normálne vrátil v čase. Pre Ničiteľa to bol zásadný rok. V novembri 2013 sme odohrali náš prvý koncert práve v Interactive. Spolu s Human Humus, Warshock, Bur ..
Východné Slovensko scene report (archív zinov)

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)