Pozývame:


So 8.6.2024
Žilina @ Hájovňa

FVCK_KVLT (SK), NABOSOPOSKLE (SK)
benefit na VLKa
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MASSA NERA, SNACKTHIEF (19.5.2024, Praha, Café Na půl cesty)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

ARCRA, SUKOB, KORIDOR (17.5.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #6 / 2014

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


TUPAK AMARU - FUCK THE SYSTEM!!! ... A CO DÁL? 12"

Autor: Adrik | Počet videní: 967

Chyba records
Aj keď je už marec roku 2012 a recenzií sa nejako nakopilo, nedá mi nenapísať aspoň niekoľko riadkov o jednej z najzaujímavejších dosiek roka 2011 (dobre, nahrávka je ešte z roku 2010) na českej scéne. Tentokrát nepôjde o žiadne pretekanie sa v rýchlosti alebo brutalite. LP "Fuck the system!!! ... a co dál" od TUPAK AMARU sa pre mňa stala zaujímavou z iných dôvodov, hlavne úprimným pojatím slova punk, ale aj celkovým spracovaním. Čo tým mám na mysli, že úprimné pojatie slova punk? Každý ho vníma inak nie? Áno, ale tak, ako sa viacerým ľuďom napríklad pri prirovnaní kapely k Rožňovsku a Vrahovsku nad hlavou rozsvieti žiarovka a hneď majú jasno o čo pôjde, tak by sa dali podľa mňa do jedného vreca "vopchať" kapely a aktivity okolo miest Orlová a Jihlava. Diy prístup k rozbehnutým aktivitám bez podpory sponzorov len z vlastných vrecák a na dobrovoľnej báze. Jasné, podobných aktívnych ľudí a kolektívov by si našiel roztrúsených po celom Česko-Slovensku (a že sa to dá robiť aj kvalitne je dôkazom aj táto doska!). Budem sa radšej venovať recenzovanej LP. A strana začína kritickým hovoreným slovom o slobode sprevádzaným španielkou. Už tieto prvé minúty naznačujú, že pôjde o riadne nabrúsené texty nenechávajúce neprávosti bez povšimnutia. Po hovorenom intre sa rozoznejú aj ostatné nástroje. Nasraný hard core punk s dvoma škriekavými vokálmi, v niektorých pasážach spevom pripominajúci AK-47 alebo EDELWEISS PIRATEN (pri sólo dievčenskom speve). U mňa muzika, ktorá sa nedá pustiť ako podmaz k nejakej činnosti, pri ktorej sa treba aspoň trochu sústrediť. Ale aby to nebolo len o prázdnom mlátení do bubnov a gitár, tak musím napísať, že sa tupakovci vedia aj pekne melodicky pohrať so svojimi nástrojmi v pomalších alebo rozbiehajúcich sa riffoch. Ďalšia vec, vďaka ktorej ti bude vrieť krv v žilách, sú samozrejme texty. O hnaní sa za bezcennými vecami, o nechcených deťoch, o "nezaujatých", "nezávislých" a "nestranných" oficiálnych médiách alebo aj o zdaniu, že žijeme v blahobyte. Klasika u politickej kapely? Nemyslím si, hlavne nie u nás. Na áčku je jednoznačne najlepšia "Do rozedraných ran ještě sypat sůl", o tom, ako funguje v chudobnejších krajinách tretieho sveta výroba krásnych nových vecí, z ktorých väčšinu ani len nepotrebuješ. "To je život, to že je život? V režii spekulantů a nadnárodních korporací." Možno aj naj song z celej dosky. Bé strana začína opäť hovoreným slovom s názvom "Která revoluce je dnes v akci?", tentoraz v réžií Blanky o tom, že dnes sa dá predať aj tá najkritickejšia myšlienka a spraviť z nej len pekné logo na tričká a iné handry: "Chcete abychom přemýšleli o ceně odporu, ne o jeho hodnotě." Ďalších 5 skladieb na tejto strane ani len o trochu nezaostáva za introm. Okrem pekného maľovaného obalu si kapela dala námahu aj s búkletom, teda pardón, zinom. 56 strán na recyklovanom obsahuje nielen preklady textov do poľštiny, angličtiny a španielčiny, ale aj scene report z ich rodného mesta Orlovej, rôzne úvahy, básne, fotky, kresby, ale aj rozhovor s kapelou. Taká väčšia Chyba*? (*= pre neznalých český tlačený zin s rôznorodým, hlavne umeleckým obsahom). Čerešničkou na torte je už len oranžový priesvitný vinyl, ktorý sedí k obalu a zelený plagát. Vhodné pre nielen politických pankáčov.

  1. Skladaní mozaiky lásky a nenávisti
  2. Pozlátko
  3. Vyhoďme ho z kola ven
  4. Podzim dětství
  5. Do rozedraných ran ještě sypat sůl
  6. Která revoluce je dnes v akci?
  7. Nekecej a žer, co je ti servírováno
  8. Kouzlo sladké nevědomosti
  9. Pohádka o neomezeném blahobytu
  10. Bludný kořen

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: N+R+9

Správa:

#3831 anti napí­sal/a: 04.03.2012 13:05:18

uz strasne dlho sa mi na disku povaluje rozpisana recka na tento album.. tak asi to uz mozem zahodit :D

#3830 axc napí­sal/a: 04.03.2012 12:11:55

paradna vec,kdo nema nech kupi..neolutuje

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

07.05. 09:00 Tomáš Ničiteľ:


Skvelý scene report :) Som sa normálne vrátil v čase. Pre Ničiteľa to bol zásadný rok. V novembri 2013 sme odohrali náš prvý koncert práve v Interactive. Spolu s Human Humus, Warshock, Bur ..
Východné Slovensko scene report (archív zinov)

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)