Pozývame:


Pi 19.4.2024
Košice @ Collosseum

FUKOTY (SK), TVOI POSTOI (SK), MY O VLKOCH (SK), NIČITEĽ (SK)
vinyl afterparty
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


ZEMĚŽLUČ - HLEDÁNÍ 2x12"

Autor: Adrik | Počet videní: 841

PHR
Kurva, čo to je??? Nech mi puritáni prepáčia, ale tútu recenziu som nemohol začať inými slovami. Nový album ZEMĚŽLUČu, a to dokonca rovno na dvojLP. Už len o samotnom balení by sa dala napísať samostatná recenzia. Trojpanelový farebný gatefold, ktorý pripomína skôr leporelo, ako obal na platňu (podobne tomu bolo aj pri posledných troch singloch, obzvlášť pri 5 panelovom "Odložte všechnu nadeji", ktorí z celej trojice vyhral v súťaži obalov) je tvrdého kartónu a s centimetrovým chrbtom, ktorý určite bude hneď biť do očí na každej poličke. V každom krídle gatefoldu sa navyše skrýva doska v ďalšej potlačenej kapse s prekladmi textov a fotokolážami. S celou tou srandou sa musel niekto riadne piplať celé dni a ani nehovorím, koľko to muselo celé stáť. Grafika ostáva podobná, jednoduchšia ako pri singloch. Ku každej doske je CD zdarma, limitovaná edícia navyše obsahuje plagát a bonusový sedempalec s ďalšími dvoma skladbami. Úplne šialené!!!
Poďme ale od obalového fetišizmu k hudbe. ZEMĚŽLUČ sa drží svojho poňatia punku už 25 rokov a stále sa omieľajú tie každému dávno známe tri akordy. Stále však proti prúdu, žiadne ústupky a kompromisy v muzike, len aby sa niekam dostali, a predsa nikdy nemali problém vydať obrovský počet nahrávok na všetkých možných formátoch, s ktorým sa v Čechách, tobôž u nás, nevie pochváliť nikto (dobre, Goťák má možno viac singlov :) Pri pohľade na Šotyho, ktorý sa maloverne usmieva z obalu, dostáva heslo PUNK AŽ DO SMRTI úplne iný rozmer, nie ako keď ho vykrikujú opití sedemnásťročný adolescenti v piatok pred krčmou.
Ty vole 24 nových skladieb, a to sa vraj aj niektoré vyškrtli! Klasický ZEMĚŽLUČovský punk s neutichajúcim Šotyho spevom, ktorý si už toľkokrát počul a stále sa to dá počúvať dookola. Bude to tým, že pomalšie skladby sa striedajú rýchlymi a nasranejšími a nechýba rôzne hranie sa s nástrojmi, aby nahrávka bola pestrejšia. Ale asi pri dvoch skladbách som mal pocit, že viem, ako budú nasledovať, ale zrazu sa to nepredvídateľne zmenilo. Pri toľkých rokoch hrania a pri toľkých skladbách nie je jednoduché vymýšľať stále nové riffy, aby sa neopakovali, hlavne ak hráš punk rock. Hudba je len doprovod nie? Jedna skladba však vytŕča, a to pomalá melancholická "Á la Marion", ktorú celú naspievala Magali z LA FRACTION. Síce som si skladbu predstavoval celkom inak, aj tak prekvapila. Úplná oddychovka na záver prvej platne. Kapela by mohla porozmýšľať o druhom dievčenskom vokále ;)
To, čo hlavne oddeľuje ZEMĚŽLUČ od svojich kolegov, ktorí sa do spoločnej hudobnej kategórie dostali s niekoľkými fuck off detskými riekankami a zvyšok vypĺňajú potrebnými riekankami o chlaste a súloži (češť výnimkam, hovorím teraz o agroalkopunku), sú Šotyho texty. Tie na tejto doske nie sú až také priamočiare, ako na takých starších, ale kapela nikdy nevydávala zo seba len to, čo mali na srdci alebo na jazyku, ale stále mali v textoch odkazy na viaczmyselnosť, históriu (hlavne o historickej amnézií) alebo symboliku. Veľa vecí je tiež osobných, žiadne prvoplánové nadávky napísané v stave zlosti. 21. storočie "oslavujú" skladby "XXI. století" a "Živočišní výroba" (pre mňa jeden z najlepších textov kapely!) o speciecizmu a nadradenosti človeka. Ďalší skvelý a nasraný text (nie je tu žiadna vyslovaná somarina) je "Dostaneš do držky" o tom, že dostávaš rany z každej strany alebo "Vídeňská ohlédnutí" o spomínanej historickej amnézií. Pocity beznádeje, ktoré sa vyriešia chémiou, to sa spieva v skladbe "Povzdech": "Ačkoliv dobře vím, že nidky nejsem sám, tak to jaksi nezvládám, drž prosím ruku svou ochrannou nade mnou, drž ji prosím nade mnou". Mohol by som pokračovať ďalej .. Ale ešte jeden. Skladba "Sbohem Bo" je venovaná aj rhythm & bluesovej legende Bo Diddleymu: "Sbohem Bo, pozdravuj, drž místo v lavici tam vzadu, u okna... dyť to víš, kde sedají výtečníci" Fú, nemám slov. Doska bude mať svoju premiéru a krst už túto sobotu 19. novembra v brnenskom Faváli. ZEMĚŽLUČ tam navyše oslávia 25 rokov, takže sa môžeš tešiť na kvalitnú oslavu s viacerými hosťami!
"Kdo hledá, nalézá..."

  1. Hledaní
  2. Hannover - Nottingham
  3. Zas znova a znova
  4. Žluč
  5. Povzdech
  6. Locked-in-syndrom...
  7. Sbohem Bo
  8. Cesta
  9. Živočišná výroba
  10. XXI. století
  11. Poprvé i naposled
  12. Á la Marion
  13. Já jsem řekl
  14. Stav mysli
  15. Zapomeneš
  16. Tak to není
  17. Dostaneš do držky
  18. Jsem
  19. Každý den je dar
  20. Vídeňská ohlédnutí
  21. V ten den
  22. Tichá noc
  23. Má duše
  24. Na co myslet dřív

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: E+N+D

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)