Pozývame:


Pi 19.4.2024
Košice @ Collosseum

FUKOTY (SK), TVOI POSTOI (SK), MY O VLKOCH (SK), NIČITEĽ (SK)
vinyl afterparty
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


ROZPOR - V LETE OI, V ZIME CRUST 12"

Autor: Večne nespokojný Viktor | Počet videní: 1199

DIY
Nádherný deň, nádherná jeseň, najlepší spánok za posledný mesiac za mnou, skvelá nálada. Prebúdzam sa s vedomím, že dnes mám konečne čas dostať sa k tomu, čo už toľko odkladám – konečne sa osprchovať. A potom som sa pustil do ROZPORu. To len tak, aby som sa s vami podelil o moje slasti a radosti. ROZPOR urobili tohto roku zásadový krok – vydali nové nahrávky na 12". A dokonca, tí, ktorí nemajú gramo, alebo sa im nepodarilo presvedčiť rodičov, nech im dali pár grošov na dosku ROZPORu, všetky piesne si môžu stiahnuť zadarmo, priamo zo stránky kapely. Poďme pekne po poradí. Čo sa týka obalu dosky a celkovej grafiky, Datra prejavil svoje umelecké vlohy a celé to ilustroval sám. Doska dostala názov "V lete oi!, v zime crust..." a obal je tématicky s týmto názvom zladený. Máme tu nakresleného XVX hardkór skejťáka, tvrdého crustera, nejakých new wave-istov a nekompromisne tvrdých Oi!káčov. Texty sú vytlačené na oboch stranách vnútorného obalu na vinyl, z jednej strany po anglicky, z druhej po slovensky. Sú dobre čitateľné, aj napriek tomu, že sú písané ručne. Čo sa týka prevedenia, chýba mi však booklet, vysvetlivky, možno nejaké fotky a ďalšie ilustrácie, preto vnútorné spracovanie dosky radím do takého šedého priemeru. Hold, od kedy som si kúpil 12" THALIDOMIDE, je táto doska na vrchole môjho osobného rebríčka prepracovanosti a veľmi dlho potrvá, kým ju niečo trumfne. Ale o THALIDOMIDE táto recka nie je, preto pokladám dosku na gramo a púšťam na 33RPM. Hmm, buď chyba pri spracovaní, alebo (asi skôr) zámer, pretože tam, kde má byť crust, tam je Oi!, a tam, kde má byť Oi!, tam je crust. Hehe. Dobré, beťári. Otáčam teda stranu, nech idem po poradí a začíname hneď sporadicky piesňou "4 ročné obdobia". Kto pozná ROZPOR, vie, že každou doskou niečim prekvapia. A tak tomu bolo aj teraz. Oproti ostatným albumom sa mi zdá, že spomalili a "zmäkli", v istom slova zmysle. Nahrávky už nie sú agresívne, ale skôr typu "poviem ti čo si myslím, a buď sa s tým stotožni, alebo o tom aspoň pouvažuj". Aspoň mne to tak pripadá. No to usúdite sami. Táto pieseň je venovaná všetkým premenlivým, ktorí sa potrebujú stále niekam radiť, škatulkovať, a tak to potom aj dopadne, že v priebehu pol roka je z vegan straight edgera nakoniec húliaci hip-hoper. Nasleduje dlhá dlhá dlhá gitarová pasáž, ešte raz refrén a po ňom už song s názvom "Nechápem". S touto piesňou sa na 100% stotožňujem, pretože je o tom, že "Dokola tá istá lož, z predvolebných billboardov. Dokola tie isté frázy, z úst úlisných politikov. Nechápem, že im stále veríte." Čo viac povedať, pre mňa pomerne jednoduchý, ale priamočiary a úderný text. Ale je veľmi pekný, jesenný deň, takže sa nad momentálnou politickou situáciou nechcem rozčulovať a preto idem na ďalší song, ku ktorému ste mohli vidieť už aj klip - "Nestala sa z nás už pičovina?" Nie, nestala, pretože (našťastie) ROZPOR ešte nezapadol do bahna, v ktorom kapelu opúšťa kreativita žije na troskách z minulosti. Kapiel, ktoré spievajú 15 rokov o tom istom je tu dosť, ďalšiu nepotrebujeme. Nasleduje song "Absurdnosť", poukazujúci na absurditu zákonov a zákazov. Spomína sa napríklad to, že štátne orgány "majú v záujme chrániť životné prostredie a zdravie jednotlivca v spoločnosti", no kroky, ktoré k tomu vedú sú absurdne a viac na škodu, ako na úžitok. O tom, že sa väčšina verejného sektoru rozpredala do rúk súkromníkov, ktorí uprednosťňujú budovanie nákupných centier pred budovaním športovísk pre mladých radšej ani nehovorím. Posledným songom na tejto strane je "Nájdi si nepriateľa" - čo je pieseň tématicky smerovaná k večnej nespokojnosti Slovákov (ktorá je asi normálne zakorenená v génoch, lebo nespokojnejší národ nepoznám). Je venovaná všetkým, ktorých protichodné správanie a neznalosť stavia do pozície absurdne smiešnych pokrytcov, ako napríklad "najviac pičujú na Maďarov tí, ktorí maďara ešte nevideli", alebo "najviac rómov odsudzujú tí, s falošnými preukazmi invalidity". S čím sa zas nedá nič iné len a len súhlasiť. Predovšetkým tu ide o to, že ľudia, miesto toho aby hľadali a eliminovali chyby na sebe, riešia všetkých a všetko ostatné, len nie seba. Ale ja osobne som si na to už akosi zvykol, preto mám kopu iných tém, ktoré ma rozožierajú z vnútra. Oi!-káčska strana dosky končí. Sme v polovici. Dobrý náklad, čo? Okamžite otáčam stranu a dostávam sa k piesni "Zostárnuť mladý". A zas úderný text, "Hrať veľkého rebela, keď má človek ´násť´, to vie každý kokotko, potom z toho vyrásť, ide o to zostárnuť, ale nezmeniť smer, pogujúci šesťdesiatnik, to je vždy super". Vychádzajúce hviezdy v scéne, ktoré sa za rok stratia pozná každý, a keď poznáš ľudí, ktorí sú v scéne už nejaký ten rok/desiatky rokov, o to viac si ich váž, lebo ich je málo. Ide o to, aby sme zostarli mladí. O nič iné. A následuje "Môj boj proti digitálnej dobe". Táto téma pre mňa je veľmi rozporuplná, ale pokúsim sa to objasniť. Pracujem ako programátor, denne minimálne 8hodín sedím za technikou a programujem. Stále však mám voči modernizácii odpor, tak isto, ako rozporáci nechcú pozerať koncerty na počítači, radi ovoniavajú booklety a oblizujú dosky, tak isto to cítim aj ja. Je to pomerne veľký paradox, že človek, ktorý s tým všetkým pracuje sa od toho dištancuje – ale koniec koncov, je to aj odôvodniteľné, kedže s tým pracujem, môžem veľmi dobre sledovať úpadok väčšiny vecí v prospech digitálnej doby. Fanziny vychádzajú po väčšine už len na nete, hudbu si každý sťahuje a kopíruje do mp3 prehrávačov miesto toho, aby si kúpil originál CD/MC/Vinyl, ľudia si miesto dobrej knihy čítajú kokotiny na Facebooku, vzrastajú komunikačné bariéry v osobnom živote, a to všetko pod tlakom digitálnej doby a billboardov, ktoré nás vyzývajú "Povedz to cez Pokec". Je to smutné, ale je to tak. Som však rád za tento text, pretože zhmotnil moje pocity na túto tému. Ach, recenzia dlhšia ako večerné šaty. Ďalší v poradí je "Nemáte gule". Text s jasnou správou pre kapely, ktorých vývoj stagnuje. Sami určite poznáte nespočetné množstvo kapiel, ktoré sa nikam za X rokov nepohli. Banálne a všeobecné, neosobné a nič-neriešiace texty nikoho okrem agro/alko/pankov nezaujímajú. Hop, ani som sa nenazdal a pokračujeme s "Chcel by som byť ako mačka". K tomuto textu sa asi moc nemám čo vyjadriť, mačky nemám moc rád a neviem, či celý text bol myslený metaforicky, alebo sa naozaj jedná o mačku v pravom slova zmysle. Možno by bolo fajn, keby sa k tomuto vyjadril Datra, aj keď neviem, či sa k nemu táto recka dostane. Keď hej, tak budem rád, keď sa vyjadríš. Dík! Takže na doske prvý a jediný song, ktorý ma neočaroval (ale však nemôžme riešiť vždy len problémy a to, ako sme nasratí, treba sa aj uvolniť, to je jasné, no ja som sa pri tom songu akosi neuvolnil, vypočul som si ho a ďalej to neriešil). Ďalším songom je "Veterné mesto", text je pomerne metaforický, predpokladám o Bratislave. Pomerne krátky a jednoduchší, ale opäť sa k nemu neviem vyjadriť. Asi si pod týmto textom každý predstaví niečo iné, a možno predstava 100 ľudí o tomto texte nebude totožná s predstavou Datru, keď tento text písal. No a doska končí songom "Nič nekončí", so skvelým textom. Ani som si neuvedomil, ako ľudia často omielajú "staré zlaté časy" a dnešok akosi už nežijú. Aj keď každá doba má niečo do seba, aj dnešok je potrebné žiť na plno. Nič nestagnuje, nič nekončí, všetko pokračuje, a dokonca si myslím, sme v dobe, ktorá ponúka oveľa viac možností na sebarealizáciu, ako to bolo za "starých dobrých čias", preto je obháňanie sa tým, že všetko už je urobené, vymyslené a že nie je s čím novým prísť absurdné a nepodložené. A viete prečo? Pretože nič nekončí. Táto doska vo mne zanechala pomerne dobrý pocit. Rozporácku hudbu som mal vždy rád, u kapely je možné sledovať vývoj, čo ma teší. Všetkým, ktorí uvažujú o kúpe vinylu iba odporúčam, už keď nie kvôli ničomu inému, tak kvôli podpore kapely. Pretože viem, aké sú náklady na vydanie dosky a nahrávanie v Čechách asi tiež nevyšlo lacno, bolo by fajn, keby sa kapele ich úsilie vrátilo. Robia to pre vás, nie pre seba. A nezabudnite: ide o to, aby sme zostárli mladí.. A budem rád, keď sa vyjadríte v diskusii pod reckou. Dík! Čaute.

  1. 4 ročné obdobia
  2. Nechápem
  3. Nestala sa z nás už pičovina?
  4. Absurdnosť
  5. Nájdi si nepriateľa
  6. Zostarnúť mladý
  7. Môj boj proti digitálnej dobe
  8. Nemáte gule
  9. Chcel by som byť ako mačka
  10. Veterné mesto
  11. Nič nekončí

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: H+N+2

Správa:

#3266 Vecne nespokojny Viktor napí­sal/a: 30.10.2011 11:21:23

Do pici

#3265 deadbush napí­sal/a: 30.10.2011 10:02:46

rozpor!!kurva,tato kapela ma tolko energie ako moj jebnuty kolega z prace.uz sa tesim ked budem mat 100 rokov a pojdem z celov rodinou na koncert a budeme si pod podiom spievat ci sa znas nestala picovina,nech zije rozpor a fakof HT!!do pice nic ma nenapada...kurva vyjebanej pice....hajzel spinavy nakazeny psychopat z jebakom na riti.milujme punk rock milujme zivot.na zdravie

#3264 UB napí­sal/a: 28.10.2011 19:45:24

Fajny report,mne sa paci tak pol na pol cely album...Asi to bude tym ze ide zima a teraz vedie krast hehe..Asi si to kazdopadne poriesim ,skoda toho spominaneho buukletu,mne sa tiez paci ked sa s tym kapela pohra viac ..Ale nevadi,macky su fajn a dokonca aj Pank ako pozeram :) Inak psy su potom asi konformisti ked ich chcu doebavat

#3260 Datra @ napí­sal/a: 28.10.2011 11:06:42

Caute! Viktor - dakujem za zaujimavu a podrobnu recenziu! Skladba - ,,Chcel by som byt ako macka,, naozaj je o macke, pretoze ja osobne milujem tieto nadherne zvieratka, su zlate a nebezpecne zaroven, su slobodne a tajomne. Sam mam 14 rocnu macku. Samozrejme ten text sa do istej miery da brat aj metaforicky - napr. ,,kontrolovat svoju strechu ci dvor,,(samoorganizacia),,zvieratko co nema pana,,(antiautoritarstvo) alebo ,,na obranu pouziva ostre drapky,,(militantnost). Naozaj by som bol castokrat rad mackou!

Este jedna poznamka ku skladbe - ,,4 rocne obdobia,,. Ten text nie je o prevracacoch kabatov alebo tych, ktori stale menia svoju prislusnost k tej, ktorej subkulture. Nie je to kriticky text! Je to skladba prave o tom, ze nevidim ziadny problem v spajani tychto stylov. Pocuvam, oi, crust, hardcore, poppunk, reggae, rockabilly ci metal a dokonca naozaj osobne preferujem ten ktory styl podla rocneho obdobia. Pride mi stupidne rozdelovat a vymedzovat sa podla jednotlivych podskupin punk/ rockoveho spektra. A kedze medzi oi! a crust vetvami je najvacsi antagonizmus - nazvali sme album takto. V skratke je skladba ,,4 rocne obdobia,, o tzv. ,,unity,,.

Skladba Veterne mesto nie je iba o Bratislave(aj ked pre mna osobne ano), ale kazdy si moze pod veternym mestom predstavit to co chce. Ten text je naozaj hlavne lyricko-atmosfericky.

Dakujem za podporu!

#3259 rikArdo napí­sal/a: 28.10.2011 10:32:25

od kapely Rozpor sa mi celkom páčili staršie albumy, no tento ma dáko nebere, aj keď je to jedna z najvýraznejších kapiel u nás, čo sa týka postojov a ich prezentovaní..no LP si určite nebudem kupovať len preto, že si to vydávali sami a náklady sú dosť vysoké a čo ja viem čo..verím že si to miesto mňa kúpi určite veľa ludí, ktorým sa tento album ľúbi...ale inak super recenzia a dávam jednotku jak sa patrí!

#3258 Vecne nespokojny Viktor napí­sal/a: 28.10.2011 01:30:33

Hej, bolo mi pripomenute, ze Datra vysvetloval song o mackach v rozhovore do radia s Pistom Vandali/CAD, ale ani za boha som si pri pisani recky nevedel spomenut ked som to vysvetlenie cital ( bol som v tom ze som to cital, takze som hladal v tej recke, ktora je zverejnena na rozpor.sk, ale nenasiel som ), tak som na to drbal.

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)