Pozývame:


Ut 16.7.2024
Žilina @ Hájovňa

ECOWAR (Austrália), CTIB (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

HABAK, MOIRA, ŚMIERĆ (29 - 29.6.2024, Żelebsko)

Najnovší rozhovor:

Čurby

Najnovší report:

ARCRA, SUKOB, KORIDOR (17.5.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovšia recenzia:

HORSEBASTARD – From the axial to the appendicular - an equestrography MC

Najnovší cestopis:

INCRIMINATE (Rakúsko, Slovensko, Česko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #8 + #9 / 2016

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


IDIOTI NOVÉ DOBY - SYSTEMATICKÝ PODVOD / STRACH ZE ZMĚNY CDr

Autor: Balki | Počet videní: 951

DIY
       “De vo to, aby už nikdo nemusel zbytečne myslet ... Považte co zbytečného myslení se všude děje ...“ – tieto “zavšetkohovoriace“ slová vám ako prvé zaznejú z placky “Systematický podvod“, ktorá sa mi zrovna dostala do ruky.
        Kapela IDIOTI NOVÉ DOBY vznikla na Morave v roku 2002 a svoj štýl označila ako anarchopunk/hc/oi! V roku 2006 vydala album, ktorý okrem 11-tich nových vecí sympaticky obsahuje aj celý ich prvý počin “Strach ze změny“ z roku 2002. Celkovo tak nájdeme na jednej doske až 21 celkom našľapaných skladieb.
        Poďme si teda rozobrať hlavne tú kvázi aktuálnejšiu časť s názvom „Systematický podvod“. Práve táto prvá polovica tohto CD je rozhodne tá energickejšia. Relatívne jednoducho zahraná muzika o jednej gitare, ktorej skutočne nechýba nejaká tá revolučná výbušnosť, doplnená o charizmatický spev s textami plnými názorov a pohľadov na okolitý svet. Songy sa striedajú rýchlo za sebou, keďže ich priemerná minutáž sa pohybuje okolo dvoch minút. Žiadne zbytočne pasáže a výhravky, čo je miestami veľmi vhodné, inokedy zasa troška na škodu. Medzery medzi skladbami sú však vyplnené poväčšinou zaujimavými intrami/predhovormi, ktoré často veľmi trefne uvádzajú do konkrétnej problematiky. Každopádne je treba povedať, že ideovo tento album pôsobí dojmom, že chlapci to mali v hlavách zrovnané. Album je poriadne kritický a rozoberá stále aktuálne témy ako americkú nadvládu nad svetom (Novodobý koncentrák), absolútny vplyv médií na dnešnú spoločnosť (Šedý mor), moc peňazí (Kapitál), či skorumpovanosť politiky (Systematický podvod). Nájdeme tu aj trocha ekologickej tématiky v skladbe “Naděje pro stromy”, či náboženského fanatizmu v podaní “Amish people 2006“.
Zvuk je vzhľadom na štýl relatívne primeraný, aj keď stále by sa dali robiť veci aj lepšie. Celé je to zabalené do celkom pekného farebného bookletu, ktorý obsahuje hlavne texty.
        Druhú časť albumu tvorí spomínaný prvý počin tejto formácie s názvom „Strach ze změny“. Tu je už tej energie predsa len troška menej, a nie je to bohužiaľ jediný slabší prvok. Hudobne je to nižšie, čož samozrejme možno zodpovedá staršiemu dútu nahrávky a menšej skúsenosti kapely v tom čase. Trojakordove odrhovačky miestami až nudia, a tento dojem umocňuje aj kvalita zvuku, ktorá nie je nijak excelentná ...
        Spomínané intro sarkasticky zobrazovalo pravý opak tejto kapely, u ktorej je to “myslenie“, a teda zamýšľanie sa nad svetom a spoločnosťou to podstatné. Osobne si myslím, že IDIOTI NOVÉ DOBY by ešte mali svojou tvorbou čo povedať aj do budúcna, ak by pred nejakým časom neukončili svoje pôsbenie ... Hodnotenie by som rozdelil podľa albumov, za “Systematický podvod“ je to 7,5, za “Strach ze změny“ 5,5 - čiže výslednú známku tohto počinu priemerujem na 6,5 rovných.

    Systematický podvod:
  1. Novodobý koncetrák
  2. Obsaď a žij!
  3. Šedý mor
  4. Naděje pro stromy
  5. Otroci kapitálu
  6. Priority
  7. Debilpunk
  8. Permanent revolt
  9. Norma “Parazit“
  10. Amish People 2006
  11. Systematický podvod
  12. Strach ze změny:
  13. Zaslepenost
  14. Manipulace (Skus si vybrát sám)
  15. Strach ze změny
  16. Poslední den
  17. Amish People
  18. Stop válkám!
  19. Tupá síla
  20. Za Zemi boj
  21. Škodlivý návyk
  22. Globálni konzum

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: 6+K+3

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

22.06. 18:19 fog:


planujem.
Čurby (rozhovor)

22.06. 10:05 Dirigentova zlomena palička:


Prosim vas pan recenzent,skladba prokofiev nieje symfonicky track,nezavadzajte!!!
GRIDE - Vyzobat CD (recenzia)

19.06. 08:53 Scheby:


viac rozhovorov!
Čurby (rozhovor)

17.06. 22:30 Bretfa:


,, chlapci měl sem vás rád, ale dnes jsme každý na jiné straně barikády... ti zoufale jednoduché argumenty, ani se mě to nechce nějak vyvracet,, je mi z toho smutno
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.06. 11:12 Mišo Štich:


Peckä!
(novinka)

07.05. 09:00 Tomáš Ničiteľ:


Skvelý scene report :) Som sa normálne vrátil v čase. Pre Ničiteľa to bol zásadný rok. V novembri 2013 sme odohrali náš prvý koncert práve v Interactive. Spolu s Human Humus, Warshock, Bur ..
Východné Slovensko scene report (archív zinov)

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)