Pozývame:


Št 28.3.2024
Košice @ Košický hrad

OTRAS (SK), TEUFELSMAUER (SK), DRUGS (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


11.10.2019 FEGYELMEZŐ RÉSZLEG, BAD HABIT, DJATLOV INCIDENS, BOILER, HIVTALANOK; Budapešť, Fészek Kulturális Központ

Autor: Andreej | Počet videní: 666


Keď som zbadal toto podujatie medzi udalosťami môjho kamoša z Budapešti, nebolo o čom, ihneď som si písal termín že dza, Budapešť. Prvotne som chcel vycestovat bez toho, aby som sa ozýval miestnym, no napokon predsa som ráno tesne pred odchodom napísal kamošovi, že prídem, načo ma on ihneď prekvapil infom o aktuálnom dianí v meste. Dozvedel som sa, že komunitné centrum Aurora sa chystá vo veľkom štýle odraziť neonacistickú provokáciu, ktorá je očakávaná na poobedňajší čas. Toho dňa totiž bolo na pláne podujatie LGBT hnutia (akási konferencia). Keďže posledné dva obdobné podujatia boli navštívené neonacistami z Vadhajtások (1), chystalo sa prekvapenie. No ale už ako to býva, nikdy nie sú tam, kde ich očakávaš. Napokon neprišli. No ale v komunite ostalo veľké poučenie z minulých obťažovaní, teda čaká ich tam nemilé prekvapenie, keď sa opovážia dotlačiť svoje škaredé ksichty. (týždeň nato skupina 50 terčov v mikinách Legio Hungaria (2) pri príležitosti osláv udalosti z 1956 (ktorým terče vonkoncom nerozumejú (3)) sa pokúsili šokovať ľudí z kultúrneho centra, no na ich prekvapenie bolo zatvorené, a tak sa zmohli len na podpálenie vlajky pred vchodom). No ale späť k vycestovaniu. Aj keby som chcel do Aurori som to nestíhal, teda šiel som rovno na miesto uskutočnenia Independent voice. V udalosti organizačná crew uvádza:
Miesto obecenstva chceme komunitu. Free fest sme oživili z dôvodu, aby sme ukázali, že hudobná scéna undergroundu dokáže usporiadať svoj vlastný festival. Odchodom chalana z organizačnej crew sa obdobie Free festu uzavrelo, a prišlo niečo nové, Independent voice. Neprajeme si byť súčasťou hudobného biznisu. Pre nás to je ľudská hodnota, priateľstvá a budovanie komunity, čo je dôležitejšie ako akési materiálne hodnoty. Počnúc vystupujúcimi cez organizátorov každý na tom pracuje, aby mohol vzniknúť festival, ktorý je zadarmo. Na báze sebaorganizácie a komunitnej dobrovoľníckej práce uskutočnené podujatie, ktorým nehýbu záujmy trhu a peňazí. Toto je jedno veľké kamarátske stretnutie, jedna veľká domáca párty, kde sú návštevníci rozmanití, no cieľ majú všetci spoločný: dobre sa cítiť.

Na facebook udalosti sa nachádzalo aj info backline, kde oranizátori dávajú vedieť verejne kapelám, čo majú k dispozícii, kedy prísť, všetko info pokope.

Potesilo ma keď som zbadal na mape, že to mám nadohľad od hlavného nádraží Kelety pályaudvar. Prichádzam na miesto skôr ako to tam otvorili, tak sa idem pozrieť k Dunaju. Zanedlho sa vraciam, začína párty. Na vstupe prispejem dobrovoľným príspevkom a prehodím pár viet so známym z organizačnej crew, čo som sa s ním spoznal v BB počas Sloboda festivalu (člen BAD HABIT). Vyrieknem myšlienku, že je mi potešením a že musíme robiť niečo preto, aby sme underground dostali medzi decká z chudoby. Áno, toto je forma ako na to. Vytvoriť priestor, kde peniaze nehrajú žiadnu rolu. Priestor, kde môžeš stiahnúť decká z ulice, co nemajú len tak na vstupné do prostredia, ktoré im je dokonca cudzie. Beriem do ruky leták rozdávany na vstupe, ktorý vyzýva návštevníkov, aby sa spoznávali, komunikovali, aby sa podelili o svoje zážitky a aktivity. Škoda že ho tu nemám so sebou, aby som ho celý preložil. Bolo zážitkom vidieť tú snahu organizátorov prepájať ľudí a pripraviť ich na to, že si nie sme cudzí, že je úplne prirodzené komunikovať a spoznávať sa.

Program piatkového večera je TOP. Menovite:
HÍVATLANOK, BÖILER, DJATLOV INCIDENS, BAD HABIT, FEGYELMEZŐ RÉSZLEG a Dj Kyrov

FEGYELMEZŐ RÉSZLEG otvárajú podujatie vo veľkom štýle. Táto legenda maďarského streetpunku s ich jedinečným zvukom a mixom punku, oi a chytľavého ska reggea je výbušnou zmesou. Ich piesne "No pasaran", "Internacionale solidarite" či "Kispolgar" slušne rozbiehajú párty. Po chvíľke postávania nabieha parta skinheadov, ktorá strhne so sebou dav vpredu a začína docela drsné pogo. Šialená zábava presne tak, ako sa to kapele najviac páči :D. Po nich sa pripravuje ska banda BAD HABIT. Tanečky, smiech a zábava. Je fajn, že kapela hrá aj maďarské aj anglické piesne. Set odohrajú s úplnou ľahkosťou a úsmevom. Total potešenie. DJATLOV INCIDENS som predebatil vonka s ľuďmi a po nich sa zvučila ďalsia legenda streetpunku a skinheads: BOILER. Kapela bola jedna z prvých svojho druhu, no po akom takom čase hrania dlho nekoncertovala ... aby po mnoho rokoch povstala z popola :D. Pivný street punk, ktorý má dokonca aj zopár kontroverzných textov. Tak ale 90-te roky, nemá im to nikto za zlé. :D Večer uzatvára rapové duo HIVTALANOK, ktorým podmazy púšťa veľmi šikovný DJ. Po akcii sa presúvame s miestnymi do skinheadskej krčmy Vegalomas, kde je ska reggae punk párty. Dávame debaty, neznámi známi :D ľudia sú milí a zaujímajú sa o realitu u nás. Po záverečnej odchádzame ku kamošovi na byt, cestou ešte stretávame ľudí, ktorí sa pridávajú. Ulicou ani jedna kolobežka na spoločné zdieľanie neostala stáť. Rúcajú ich. Vypočujem si popritom, čo ťaží miestnych a že prečo ich vlastne rúcaju. Prichádzame na byt neďaleko od klubu a nastáva pokoj, pohoda a kľud ...

Rano vstávame, lúčime sa, lebo zhurta idem na vlak, aj keď ma presviedčajú, aby som ešte ostal. Vo vlaku zažijem nevšedný incident, keď nastúpi mladík, ktorý si dovoľuje na každého, kto na neho pozrie. Obťažuje chalana, čo sedí za mnou a ktorý mu od strachu dáva peniaze. Prisadá si k ďalšiemu, čo je mi oproti a pýta cash, mňa si nevšíma, nedávam mu šancu, keďže ulica ma naučila ako nedať hentakým ani len príležitosť. Zrazu vyberie mobil, vysype si tam prášok, a keď si zmotáva bankovku a sklania sa, že si to da, postaví v ten komický moment nad neho revízor: "Čo to robíš? Vypadni preť." Chlapec sa pozrie, rýchlo šňupne, zbytky z mobila olíže a je vyhodený z vlaku. Volajú na neho fízlov, keďže vedia, že z tej dediny nemá šancu újst. Nič nezvyčajné na linke Hatvan - Somoskőújfalu. Je to vlak idúci do najzaostalejšieho regiónu Maďarska (nadväzuje to pekne na nás cez hranicu na Rimavskú Sobotu, na mesto krásne, ktoré drží taktiež nelichotivé prvenstvo). Na hranici už klasicky žiadny prípoj (stopovanie som vzdal po 15 minútach), a tak sa prejdem, keď môžem hodím si skate, je to ale dosť nebezpečné, tak idem najmä peši, kochám sa prirodou, užívam si to, čo by bolo pre iného utrpenie hehe ... Za ten krátky čas, čo som šiel po ceste, vidím aj 2 situácie, kde došlo takmer k havárii. Zhrozený z cestnej premávky idem radšej po trati, na ktorej vlak uz dávno nejazdí .. a tak dochádzam po pár kmtroch do Fiľakova a odtiaľ ďalej na vlak domov.

Program druhého dňa bol nasledovný:
PESTARZT, LACI AKUSZTIK BAND, AZE N, PFA, KALI FAT DUB, RUN, WAR ENGINE, BLACKMAIL, LES PETITS SNOBS, Dj Bánkuti

Inšpirácia toto teda aj pre vás. Je dôležité, aby mali možnosť prísť na koncert aj ľudia, čo na to nemajú prostriedky. Peniaze nemôžu byť rozhodujúci faktor v účasti na undergroundových kultúrnych podujatiach. A tak aj dobudúcna hodlám podporovať najmä podujatia, na ktorých peniaze nehrajú zásadnú rolu a aj vám o tom niečo napísať.

Pozdrav z Rimavskej Soboty. DIY or DIE.

(1) Vadhajtások - neonacisticke médium podporované vládnou stranou Fidesz. Zakladateľ niekdajší člen Jobbiku a ex šéf Ultras Liberi (to odporné meno sem ani písať nechcem) je jedinou tvárou z redakcie známa na verejnosti. Inšpirovaný britským náckom Tommy Robinsonom sa pustil do projektu totožného ako u nás Kulturblog. Za svoju nie tak dlhú púť už ale pred klubom Aurora začiatkom roku 2019 tvrdo narazil, keď ho kamoši (ktorých môžete poznať z viacerých ich hudobných projektov, čo sem chodievajú pravidelne koncertovať) vystavili jeho vlastným metódam: výsmech, ponižovanie a vyhrážanie bitkou :D, tomu terce rozumeju najviac: zdroj.

(2) Legio Hungaria - momentálne najambicióznejší projekt maďarských náckov.

(3) Je komické, keď si pripomínajú terče udalosti povstania v Budapešti roku 1956, ktore bolo namierené proti štátu a kapitálu a ich predstaviteľom bolšievikom a Rusom. Takzvaná dělnická revolúcia, s ktorou majú nasledovatelia šípových banditov fašistických pramálo spoločného. Pred 63 rokmi masy ľudí bojovali na barikádach za neštátny socializmus založený na systéme rád v samospráve. Mnohí historici a ľudia tam hore si dali veľmo záležať, aby úplne vygumovalI obsah tohto pohnutia, z ktorého sa politici dodnes trasú. A tak sa deje niečo absurdné, že to oslavujú štátotvorné elementy. Nonsens.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: Q+H+C

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)