PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 29.2.2020

POP. 1280 (USA), NULAJEDNANULANULA (CZ), ZMAR (CZ), LAKKA (CZ)

Košice, Collosseum

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

GRIDE - HLUBOKÁ TEMNÁ MODŘ (INSANE SOCIETY)
13.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
NABOSOPOSKLE, DISTAX, CRIPPLED FOX, SEDEM MINÚT STRACHU (10.1.2020, Spišská Nová Ves)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
NABOSOPOSKLE, DISTAX, SEDEM MINÚT STRACHU, CRIPPLED FOX (10.1.2020, Spišská Nová Ves, ex 52-jka)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
LIDSKÉ ZDROJE - Live demonstration MC

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


PIVNICA - FRAGMENTY 12" (recenzia)
PHR
Rok 2019 mal byť akýmsi miľníkom pre každú (aktívnu) bystrickú bandu, ktorá pochádza z diy punkového podhubia. Mal to byť skutočne plodný rok, no z plánovaných 5 nahrávok nakoniec uzreli svetlo sveta len 3 (Mariánko, týmto ťa naposledy vyzývam ohľadom recky na LP TOY PIŠTOĽS haha). Jednou z avizovaných mala byť aj prvá veľká doska (a tretí radový album) PIVNICE. Tá svoj matroš nahrávala koncom roka 2018 na svojej skúšobni za asistencie Libora aka Vomitor sounds. Od samostatnej EP "Pod lampou je najväčšia tma" ubehli už 4 roky a kapela od vtedy prešla podstatnou zmenou v zostave. Spievajúci bubeník Kalach prešiel len ku mikrofónu a za bicie posadili starého kamoša Stanislava. Mojou profesionálnou deformáciou je neustále porovnávanie, a tak sa hádam nenahneváte, ak túto nahrávku podrobím väčšej kontrole. Poďme teda na to.
Spomínaná výmena bubeníkov sa podpísala na úspornosti bicích nástrojov a tým podľa môjho názoru miestami utrpela celková dynamika niektorých zlomových pasáží. Napr. prechody zo slôh / medzihier do refrénov. Hlavné slovo na doske dostala solídne nastredovaná gitara, ktorá je miestami vytiahnutá dopopredia viac, ako hlavný spev. Oproti posledným sedempalcom sa mi tiež zdá nový matroš o trochu menej melodický. Tiež klasické pankové osnovy sloha-refrén-sloha-refrén chalani trochu okorenili o až vyslovene emo pasáže. Skladba piesní je tiež o čosi viac prepracovaná, žiaľ trochu na úkor melodickej stránky nahrávky. Prvých pár počutí vo mne totiž nezanechalo nič, čo by som si vedel zapamätať a následne zreferovať. Samotný vokál je toho celkom dobrým príkladom. Ten je solídne nakričaný, no niektoré ťahavé pasáže mi vyslovenie až pília uši :-). Textovo sa celá nahrávka hýbe v dvoch rovinách. Tá prvá osobno - pocitová väčšinou rozpráva o osobných sklamaniach, či túžbach vymaniť sa zo systému, ktorých vždy jeden spoločný menovateľ - hľadanie šťastia a slobody jednotlivca. Druhá časť sa nesie na vlne spoločensko politických tém a z celej dosky najviac vyčnieva text piesne "Revolúcia sa nekoná" o minuloročných udalostiach ohľadne vraždy mladého páru. Tam ku koncu piesne zaznie až epická gitarová vyhrávka, ktorá by sa nestratila ani na novom albume REMEK. Tiež otváracia vec "Fucking eko friendly song" má veľmi sympatickú myšlienku. Zodpovednosť nie je módny trend! Tak na to pamätaj.
O komplet vizuál sa postaral DeeXgee. Vkusne decentná čiernobiela grafika s ilustráciou vpredu a kapelnou fotkou vzadu. Hlavne ten predok mi trochu pripomína covery kolegovcov z DAMATO a ANTISOCIAL SKILLS :-). Celá táto sranda vyšla v 250ks náklade u českého pankového riaditeľa PHR.
Tá desiatka piesní ubehne ako voda a po viacerých vypočutiach sa konečne začínam v skladbách ako tak orientovať, no stále sa nemôžem zbaviť pocitu, že predošlé albumy ma bavili o čosi viac.

pivnica.bandcamp.com
  1. Fucking eko frendly song
  2. Noc
  3. Na konci času, na kraji priepasti
  4. Ticho a prach
  5. Revolúcia sa nekoná
  6. Dekubit mozgu
  7. Rutina
  8. Sebereflexia
  9. Občan a vodca
  10. Pomáhať alebo ojebať

Táto recenzia už bola zobrazená 306 krát!
 Autor: Wrbo
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Tento album ešte nik neznámkoval!

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: K+G+U
TEXT:


ZAUJALO NÁS:

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
včera 17:34
HCST: No hlavně do ČR zavítají Hetze. A nezbývá než doufat, že vystoupí i na nějakém pro takový námrd důstojném místě (rozuměn...díře) .. >> (novinka)
13.02. 13:15
dášo: lukasukaz: dík. nie, v lete chodím na tour južnú pologuľu. ale Kvapka nie je zlý nápad, minimálne logo by som už mal. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
12.02. 19:08
lukasukaz: Vločka topka celého víkendu u mňa :D Keď sa začalo drbať bežkou o odposluch tak som myslel, že to niekto v predu naozaj schytá :D Dášo, v lete to premenuješ na kvapka? :D .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
09.02. 10:44
Zintaer: HURK na krabičkách Zintaer a Noitt!! Dík za pozitívny report!!! Akcia bola celá super!!! >> 6.2.2020 POKORA, HURK, SZMEJ, DUDE THE WOLF Košice, Collosseum (report)
04.02. 08:15
dášo: elramon: nie, je to (zatiaľ) výhradne koncertná záležitosť. vo februári doslova koncertný boom BB, ZA, SNV, BR. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
02.02. 15:52
elramon: ten dasov projekt ma uz nieco vonka? >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
11.01. 15:42
masskillah: Rišo vystopoval som tam alúziu na Rozpor?:) >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
11.01. 12:48
deegee: No však naviac pobúrený z Ahoj bol práve Adrik >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
10.01. 16:05
Raklo : Najobľúbenejšia kapela. >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
05.01. 21:02
Mx: xxx, však to vyzerá, že ju roman ešte nevypredal: https://amentma.bigcartel.com/product/wwhc-photobook .. >> (guestbook)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl roku pána 2019?

[0/0%]
BRAŇO ALEX - This is punkrock from Transylvania 12"

[0/0%]
DAVOVÁ PSYCHÓZA - Emancipácia 12"

[1/33.33%]
FYASCO - Kurva to je tlak / Nech žije smrť! 7"

[0/0%]
HAPPY COCKS - We don´t need anything special 12"

[0/0%]
PIVNICA - Fragmenty 12"

[2/66.67%]
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

[0/0%]
SLOBODNÁ EURÓPA - Trojka 12"


PoČet hlasov: 3


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com