PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
So 27.4.2019
TOY PIŠTOĽS (SK), SAMORAST (SK), ZOZOO (SK)

Košice, Collosseum

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

KOLYMA TALES #2
5.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
SHITSYSTEM, the PUBLIC, VOLE, -273.15 (20.4.2019, Košice)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
JOHNY FOXTER

NAJNOVŠÍ REPORT:
TENGRI, 52 HERTZ WHALE, OUR STORIES, the WILDERNESS (30.3.2019, Bratislava, Fuga)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
RANA - Nesprávne otázky CDr

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Hardcore is coming fest

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Bariéra #6 / 2001

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika











UŽ JSME DOMA - KRY 12" (recenzia)
PHR
Máte radšej UŽ JSME DOMA pred Dolanského odchodom, alebo po ňom? Alebo dokonca preferujete UJD v časoch, keď tam ešte nehral Wanek? Ja sa neviem rozhodnúť. Možno sa misky váh rozhýbu po vypočutí tohto albumu.

Priznám sa, že keď prvýkrát kladiem asfalt na hrnčiarsky kruh1, mám už album dosť napočúvaný z netu - nájdeš ho napr. na YouTube aj na Spotify. Preto ma salva, ktorá zaznie hneď na prvú, neprekvapí. Žiadne intro ani postupný rozbeh; všetko naraz, naplno a na dôvažok aj v nejakom čudnom takte. 5/4? 9/8? Aj aj? Už som si spočítal aj prsty na nohách a vždy to inak porátam. Rovnaké nasadenie ako v úvodných sekundách je prítomné na celom albume. Bubeník Vojtěch Bořil hrá zrejme podľa pravidiel, že skôr ako udrie na ten istý bubon/činel, musí v časovom limite 1,5 sekundy zahrať na dva iné. Radosť ho sledovať naživo. Basa buble pod prstami Pepa Červinku a tiež to nie je žiadne ležérne hranie. Adam Tomášek na trúbke svojimi melódiami skvele strieda/dopĺňa melódie vokálne. A rytmiku ešte viac komplikuje skreslená gitara Miroslava Waneka; človek potrebuje viac počutí, aby ocenil komplexnosť rytmických kompozícií. Tak to ide všetkých osem piesní.

O drobnú zmenu, čo sa týka nástrojov, sa stará Wanek, keď si buď sadne za piáno, alebo vymení elektrickú gitaru za akustickú, tak ako v skladbe "Praskání". Ak ste doteraz prehliadali frázovanie spevu, určite si ho všimnite teraz. Každá dlhá slabika je naozaj dlhá, žiadny dĺžeň nie je prehltnutý. A naopak, nenaťahuje tón, ak mu to čeština nedovolí.
Samostatnou a asi najrozsiahlejšou kapitolou by mohli byť texty. Vďaka ich multiinterpertačnému poteciálu by to vystačilo aj na samostatnú recenziu. Wanek pre tento album vytvoril celú mytológiu s postavami ako napr. Kryhy, Vločky, Voda, Ľad, Mráz. Práve posledné dve menované postavy sú hlavnými hrdinami piesne "Praskání". Ktorá postava je kladná? A čo znázorňuje metaforické praskanie? Nedá mi nespomenúť sampel s nejakým indiánskym popevkom (aspoň mne to tak znie). Bol som veľmi prekvapený, keď som ho počul prvýkrát; myslel som si, že sa mi spustilo nejaké reklamné video z webprehliadača2. A ešte viac som bol prekvapený, keď som to počul aj naživo na koncerte. Nepovedal by som, že UJD budú používať sample.

"Smetí" je na prvé počutie najchytľavejšia skladba albumu. Aj keď je najdlhšia (7:27), ubehne subjektívne rýchlo a ani na chvíľu nenudí. Je to tak vďaka lineárnej kompozícii (pre UJD tak typickej) zvuku hosťujúcich pozáun3 a ľahko dešifrovateľnej metafore o utečencoch; poslucháč je v napätí, ako to s tým "ľudským smetím" na rozbúrenom mori dopadne. Odpoveď už asi každý pozná zo správ a hlavne z komentárov pod nimi. Z bookletu, z rozhovorov, ale aj z koncertov sa od Waneka dozvieme, že celý album je venovaný 71 bezmenným utečencom, ktorých našli v auguste 2015 v odstavenej dodávke na rakúskej diaľnici. Mŕtvych. Touto témou sa UJD dostali do nemilosti fanúšikov, ktorým sa nepáči, že Wanek začal do UJD ťahať politiku. A pritom tam bola už od samého začiatku.

Platňa pokračuje skladbou "Dým", aj keď ja som z digitálnych streamov zvyknutý, že má nasledovať "Pád". Autistická časť mojej osobnosti, ktorú mi naočkovali zlé farma firmy4, keď som mal polroka, dnes nezaspí. Osobne sa mi viac páči digi poradie ako to, ktoré je na platni. To je nevýhoda vinylu; nie vždy sedia minúty, tak ako by to jeden chcel.

Preskočím rovno na "Cestu". Miesto gitary tu dominuje piano, vďaka čomu je skladba pokojná. Mám rád, keď Wanekovmu spevu kontruje Červinka. Kapela ku nej počas pobytu na Špicbergoch, kde tento album krstili natočila klip. Nevyzerá tak profi ako ten najnovší od WILDERNESS, ale vizuál a jednotlivé scény má rovnako spektakulárne. Určite stojí za pozretie.

"Cesta" je super song, avšak momentálne je môj albumový top "Věci". Rozbieha sa pozvoľna; akustická gitara, triolový marš a nižšie posadený spev. To je predzvesť toho, že sa to ešte do konca vygraduje. Po polyrytmickej medzihre to začne dvíhať spev, ktorý je o poznanie naliehavejší než bol na začiatku a s nástupom zborov sa pripojí aj elektrická gitara. Aj po textovej stránke je toto pre mňa naj:

"A pak sou tu věci tak čisté,
že je zlá věc nespoliká
a chrání nás jako maják,
který bliká.
"

Tak ako teda? Je lepšie UJD s Dolanským alebo bez neho? Dospel som k záveru, že sú to dve samostatné kapely s rovnakým menom a obidve sú v mojej top päťke. Konieckoncov zrejme to je poznať aj z tejto recenzie, že UŽ JSME DOMA je srdcovka. Ak ste teda po jej prečítaní dostali chuť oddýchnuť si od disbeatu a miesto toho skúsiť na prstoch počítať doby v skladbách UJD, mám radosť 🙂.

PS: Určite si nenechajte ujsť UJD naživo! Najbližšie ich na Slovenskú uvidíte 26.1. v Novom Meste nad Váhom a o deň neskôr v Bratislave.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

1 - To je taká lacňošská metonymia, až sa mi páči 🙂.
2 - "Nie, YouPorn, nechcem hrať poker. Som v práci."
3 - V skutočnosti tam hosťuje len jedna pozauna, ale genitív množného čísla znie tak neobvykle, že som ho proste do recky musel prepašovať. Dokonca si ani nie som istý, či som zvuk pozauny identifikoval správne, keďže sa do trubiek vôbec nevyznám. OK, trochu sa vyznám, ale len do lešenárskych a vodovodných 🙂.
4 - PRAUDA!!!! ZDIELAJTE TUTO RECENZIU KIM JU NESMAZU!!!1!!

uzjsmedoma.cz
  1. Vločky
  2. Praskání
  3. Smetí
  4. Dým
  5. Pád
  6. Cesta
  7. Věci
  8. Kry

Táto recenzia už bola zobrazená 340 krát!
 Autor: Ixo
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: S+B+K
TEXT:


POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
21.04. 11:44
dementia13: Hey. Im looking .. >> (guestbook)
04.04. 10:52
Igor IQ: @Edúv syn
.. >> 29.3.2019 AUSGEZEICHNET, SMALL TOWN LIFE, SBA, ČISTÁ RYŽA Sereď (report)

26.03. 13:16
Lečslav: level už dávno n >> (novinka)
25.03. 17:23
Twg: ta cena to je me >> (novinka)
25.03. 15:30
kajix: zin za 7e??!! to >> (novinka)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl vydaný v roku 2018?

[2/5.56%]
ABORTION - All you need is hate 12"

[0/0%]
ABORTION / PER CAPITA 7"

[0/0%]
ADACTA - Ad maiorem dei gloriam 12"

[0/0%]
ADACTA - Circullus viciosus 12"

[2/5.56%]
ADACTA - Zlo 12"

[5/13.89%]
BETON / ROXOR 12"

[5/13.89%]
CATASTROFY - Besnota 12"

[0/0%]
ČAD / LAHAR 12"

[2/5.56%]
MEDICATION TIME / MENTAL TENSION 7"

[4/11.11%]
NAČO NÁZOV - Old school punk rock

[2/5.56%]
NIČITEĽ / ZOZOO 10"

[2/5.56%]
SEDEM MINÚT STRACHU / Final exit 7"

[7/19.44%]
SOUND OF QUALM 12"

[5/13.89%]
SVEŤO KORBEĽ & PERSONÁL - Žiadny rešpekt! 12"


Počet hlasov: 36

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...