Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


SLOBODNÁ EURÓPA - UNAVENÍ A ZNIČENÍ 12"

Autor: Adrik | Počet videní: 1170

Matúš records
Ani v najdivokejšom sne by mi nenapadlo, že niekedy budem písať recenziu na LP SLOBODNEJ EURÓPY. Z pamäte neviem vyloviť ani sny o DAVOVEJ PSYCHÓZE, TELEXE alebo EXTIPU a stalo sa. So Slobodkou mám však dosť divný vzťah. Prvé stretnutie bola samozrejme "Pakáreň". Komu v puberte neučaroval ten bezstarostný a flegmatický punk´n´roll plný mejdanov, piva a slnečných pláži? Dodnes tie piesne poznám naspamäť aj odzadu. Minuloročnú reedíciu u Matúš records som bohužiaľ akosi nestihol a kupovať to za dvojnásobnú cenu od "klasických" predajcov sa mi nechce. Dúfam ale, že aspoň skresala špekulantské ceny pôvodného pressu. Druhý album "Unavení a zničení" si ku mne hľadal cestu oveľa oveľa dlhšie. Cítiť v ňom únavu, nepekné vytriezvenie a absťáky, všadeprítomnú smrť, neobsahuje už toľko "hitov", na druhej strane počuť výrazný hudobný aj intelektuálny posun. Veľmi jednoducho povedané, stále som musel mať na neho náladu. O prvé oficiálne vinylové vydanie sa opäť postaral Matúš records. Pokiaľ si pamätám, tak Whiskyho samostatný album som ani nevládal dopočúvať do konca a Braňov punk rock z Transylvánie je úplne iná kapitola. Nasledujúce albumy "Trojka" a "Štvorka" už šli úplne mimo mňa. Takže tak.
Rock´n´roll neskončil, rock´n´roll trvá. Ale slnečné leto z "Pakárne" skončilo, je tu chladný október. Prvá, silná gitarovka "Dry ´69", nastoľuje ponurejšiu atmosféru, ktorá sa bude tiahnúť celým albumom. Nasleduje najznámejšia skladba z platne - "Podvod". Nielen vďaka videoklipu, ale aj hitovosti a ľahkej zapamätateľnosti. Všetko je proste podvod. Skľúčená atmosféra sa vracia v skladbe "Slzy". 90-te roky, Bratislava, heroín, pervitín, beznádej a smrť. Alebo len premýšľanie nad vlastnou smrteľnosťou? "Už je to tak. Všetko sa nakoniec obráti na prach, nakoniec zostanú iba slzy, a to ma trochu mrzí." Len o trochu menej úzkosti skrýva song "Boh". Na gitaru ako hosť double L aka Laco Lučenič, dnes už regulérny člen kapely, takže o neobyčajné riffy a sóla nie je núdza a k Whiskymu sa pridala Katka Korcek. Ani v dobovej "Možno" neprichádza k trvalejšiemu otepleniu. Plná nádeje, sklamania a opäť narážky na heroinové excesy. Minútovka "Nebezpečný pocit" - to je skľúčená atmosféra a neveselý sound, ktorému nepomáha ani L.L. na druhej gitare. Stranu zakončuje až melancholický "Večer". Dokončenie ťažkomyseľnosti zo skladby "The end", opäť výrazná gitara, ale nakoniec stále výjde slnko a všetko sa začína odznova. Veľkolepý nástup rovnomennej "Unavený a zničený" na začiatku B strany, kde si ako hosť za piáno sadol Marek Brezovský. Pokračuje sa v strednom tempe za chladného ranného svitania. "Svet je divoký a šialený, ja sa v ňom už vôbec nevyznám." Rocknrollovejšie poňaté "Lepšie ja" s rovnako optimistickým nábehom, ktorý hneď uzemní text o sychravej realite. Hej a opäť gitarové extempore hádaj od koho. "Stále skúšam robiť to, čo chce moje lepšie ja, málokedy to zvládnem bez boja ..." Ďalším hudobným chameleónom na tejto strane je song "Na rohu" s Paľom Hammelom ako hosťom za mikrofónom. Tempo aj nálada sa tu striedajú ako ponožky. Určite najsmutnejšia vec na celom albume. "Netráp sa pre osud sveta, je to blbosť, nejak sa už dotočí." Mrazivo pravdivé. Atmosféru drzého opusu s názvom "Tma", v ktorom je stále prízemná hmla, dotvára Hammond organ. Prestup zo Zóny a do Slobodky si Braňo Alex poriešil prerábkou skladby "Puf a muf" a je to po tej celej depke detinská sranda s čembalom na záver. Ako bonus anglická verzia "Dry ´69".
Dobojované. treba uznať, že sa jedná o mimoriadne plodný muzikantský počin, a to nielen vďaka rôznym hosťom, ktorých mala kapela za celú existenciu požehnane. Nahrávka pozostáva z dvoch nahrávacích sessions (štúdio STV ´92 a štúdio Ebony Bratislava ´94), kde v každej majú iného bubeníka, no nejaké skoky alebo rozdiely by si hľadal márne. Ale aj po niekoľko početnom oprášení "po rokoch" musím mať na tento album, hlavne jeho texty, náladu.
Vinylová platňa vyšla aj s insertom a grafikou z CD reedície z roku 2008 (aspoň tracklist sa mohol prepísať pre LP).
Heroín sa na celej nahrávke spomína iba dvadsaťkrát.
Fuck SOZA.
Najnovším počinom tohto nemecko-slovenského vydavateľstva je LP Sveťá Korbeľa a personálu - "Žiadny rešpekt!"

slobodnaeuropa.sk

  1. Dry ´69
  2. Podvod
  3. Slzy
  4. Boh
  5. Možno
  6. Nebezpečný pocit
  7. Večer
  8. Unavený a zničený
  9. Lepšie ja
  10. Na rohu
  11. Tma
  12. Deti & heroin
  13. Dry ´69 (english version)

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: H+V+8

Správa:

#7706 Peter napí­sal/a: 10.06.2020 17:57:21

Díky za to interview z Uragánu!

#7525 Mišo Štich napí­sal/a: 27.12.2018 21:47:22

Tu je odfotený rozhovor so Slobodkou ku ich vtedy novému albumu "Unavení a zničení". Je to zo slovenského rockového časopisu Uragán (máj 1994):

https://imgur.com/QvpJpKk

https://imgur.com/xj1mPUE

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)