PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:
... ostatné koncerty

NAJNOVŠIE FOTKY:
Skapal pes fest 2020 (28 - 29.8.2020, Trebišov)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Mišo Kralovič: "Blog is the new výmena kaziet"

NAJNOVŠÍ REPORT:
GETO, CINNAMON WIND, MA CHANKA, CAMELEON (20.9.2020, Košice, Collosseum)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
BANDIT - Warsaw MC

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Igor Bancer strávi narodeniny vo väzení

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Punkheard #2 / 1996

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Goody foody na cibuľke a hríboch


ZATREST - ... POSLEDNÍ??? 12" (recenzia)
DIY
Po dlhom čakaní na túto recenziu, som dostal od diktátora deadline napísať ju do 23.3.2014. Dnes je ten deň a po výdatnom nedeľnom obede sa púšťam do písania.

ZATREST sú na punkovej scéne nejaký ten piatok. Konkrétne hraju od roku 1995. Na svojom konte majú zopár albumov a sú označovaní clishé nálepkou punk77, ale v ich tvorbe je silno cítiť vlnu starých kapiel ako the KIDS či SLF. Ich charakteristické črty sú špinavý zvuk, úprimnosť a  jednoduchosť textov, a to vytvára originálnosť a celé čaro tejto kapely.

Snom vela kapiel je vydať svoj album na vinyle a ešte väčší sen je vypredať tento plast. Jedno z toho sa kapele ZATREST podarilo, tak poďme sa pozrieť bližšie na ich výtvor.

Najnovsi album "... poslední???" im vyšiel v roku 2013. Obal a  booklet je žltej farby a na obale je bežec, ktorý dobieha do cieľa ako posledný, z čoho vyplýva aj myšlienka celého albumu. Bude ozaj posledný?  Úprimne povedané, ZATREST si vyberajú jeden lepší motív ako druhý, pre mňa hrôza. Strany na albume sú označené ako "Z" a "T". Nápad je to síce dobrý, ale nie je dotiahnutý do konca, nakoľko nie sú označené nálepky na vinyle. Celkový počet songov je 11, z toho sú tri cover verzie.

Album otvára notoricky známa zvučka z gigantických filmov. Niektoré veci určite stoja za vypočutie ako "Nemám rád" - s otrepaným textom, ale našľapaným tempom, "Celebrita", "Chci pit" - s new wave klávesami, "I ošklivý holky mají právo na sex", kde je vidno, že ZATREST majú čuch na pankové odrhovačky.

Skladby ako "Pocity štěstí", "Kríza středního věku", "Dýchám" pobavia, ale pri ďalšom počúvaní začnú nudiť.

Ako som spominal, album má aj tri cover verzie. Prvá je od skvelej kapely SATAN´S RATS- "You make me sick" / ZATREST - "Buď zticha". Po prvom vypočutí, som ho označil za hrozný cover, ale po prečítaní textu som rýchlo zmenil názor, kde ZATREST si opäť nedali servítku pred ústa a kritizujú mlčanie národa. Ďalší cover je "Johny go home" od DRONES a cely album uzatvára "Konečná" od JOY DIVISION - ktorý sa im veľmi nevydaril a označujem ho za najslabší kúsok na albume.

Album "... poslední???" je taký štandart. Veľké plus im dávam za ich úprimnosť v textoch.

Na záver iba toľko. ZATREST je veľmi divné stvorenie, pre ktoré sa ťažko hľadajú slová na vyjadrenie ich tvorby. Aj napriek veľkej kritike, ktorá sa objavila v rôznych recenziach, odporúčam ho každému priaznivcovi starého panku a všetkým tým, kto ich chce podporiť.

bandzone.cz/zatrest
  1. Nemám rád
  2. Celebrita
  3. Pocity štěstí
  4. Dýchám
  5. Chci pít
  6. I ošklivý holky mají právo na sex
  7. Myslel si, že je panker
  8. Buď zticha (SATAN´S RATS)
  9. Krize středního věku
  10. Johny go home (cover DRONES)
  11. Konečná (cover JOY DIVISION)

Táto recenzia už bola zobrazená 527 krát!
 Autor: Vlado
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 2.33

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: X+R+D
TEXT:


ZAUJALO NÁS:
!COLLOSSEUM MUSÍ PREŽIŤ!

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
25.02. 23:31
Skulda: že se to Maskilovi bude líbit. jsem myslel, že tady to pokročilé discordance axis štýlo je na tebe málo primitívne
>> BANDIT - Warsaw MC (recenzia)

23.02. 16:39
Theresa: Koupim LP GRIDE-Záškuby chaosu

Díky >> (guestbook)

23.02. 16:37
Theresa: Koupim toto album. Diky >> GRIDE - Záškuby chasu 12" (recenzia)
23.02. 11:32
masskillah: kokot dobra sypanica!!!! >> BANDIT - Warsaw MC (recenzia)
17.02. 14:01
zintaer: ... a Šanov sú poslovia lásky. >> (novinka)
17.02. 12:39
deegee: axc: Hate liberali sú podľa teba kto? Tí čo nesúhlasia s rasizmom. Upádáš a opúšťaš fest poslednú dobu. >> (novinka)
17.02. 08:48
axc: to wrbo:aby to hate liberalom robilo vrasky :-D >> (novinka)
17.02. 05:23
Wrbo: Sa inak celkom cudujem, ze PHR vydava dosky tejto pochybnej kapele. Neviem, ako je to v sucasnosti, ale v dobe nahratia tohoto zivaku bola kapela znama svojimi rasistickymi vyr .. >> (novinka)
10.02. 16:30
Theresa: Tak shanim uz jen Gride.

Diky. >> (guestbook)

08.02. 14:03
masskillah: vyborna nahravka >> (novinka)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[83/26.52%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[74/23.64%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[12/3.83%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[81/25.88%]
Mne varí mama

[63/20.13%]
Niečo s mäsom by nebolo?


Počet hlasov: 313


(copyleft) 2003 - 2021 adrik punkgen@gmail.com