PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
Ut 24.10.2017
JODIE FASTER (Francúzsko), KSILEMA (Bielorusko)

Trnava, Kubík


.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

BRÜNNER TODESMARSCH - LEGÁLNÍ LÁGRY, ILEGÁLNÍ LIDÉ (PHOBIA)
9.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
BRASS, HEDKS, LCF (15.10.2017, Košice)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
RÚBANISKO

NAJNOVŠÍ REPORT:
DÁŠA FON FĽAŠA, ANTISOCIAL SKILLS, the PUBLIC (13.10.2017, Lučenec, Slimák)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
E!E 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
V úzkostnej depresii vzbury

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Express your feelings #10 / KAZ #5 / 0

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Echt kapustnica











SISTEM ERORR - A ČO BUDE ĎALEJ ... CDr (recenzia)
DIY
     Punkovej formácii SISTEM ERORR sa podarilo dopracovať k svojmu debutu necelých 5 rokov po tom, čo začala svoje účinkovanie na prešovskej scéne. Album s názvom "A čo bude ďalej ..." bol 18. marca tohto roku za asistencie členov kapely DEFORMÁCIA úspešne pokrstený.
     Jednoduchý farebný booklet s kopou fotiek a len veľmi strohými základnými informáciami ukrýva vo svojom vnútri potlačené CD-R. Pravdupovediac, nevidím zmysel poplátať dve strany zo 4-stránkového bookletu fotkami na úkor podstatnejších vecí, ako sú napríklad texty. Poďme ale k samotnému obsahu.
     Toto dielko otvára svieža vecička "Po opici", ktorá svojím textom jednoznačne spadá do strihu 77. Vynikajúci prvok tejto skladby je skvele zaspievaný a prevedený refrén. Naopak neuškodilo by si poriadne doladiť basový nástroj. Nasledujúca skladba je už z celkom iného súdka, čo sa ideovosti týka; chlapci za doporovodu temnejšej muziky vysvetľujú svoj "Antifa" postoj v spoločnosti (možno tak na internete, a ani tam nie; pozn. red.). "Ja sa nechystám meniť – to radšej zmením celý tento svet" je zasa troška naivný popevok z refrénu ďalšej piesne "Ostanem taký". Tá ale napriek tomu patrí určite k tomu lepšiemu, čo môžeme na albume počuť. Nasleduje opäť uvolnenejšia záležitosť "Rock n roll town" s klavírnym prvkom. Jednoduché - nenadchne, neurazí. Je jasné, že v Prešove musí byť na uliciach veselo ako v kovbojsku :) Teda aspoň podľa tejto partie. "Spomienka" je celkovo nezaujímavý a viacmenej nič nehovoriaci song ako textovo, tak aj hudobne, takže sa rovno presuňme k vypaľovačke "Pakáranská", ktorú by som opäť zaradil k tým vydareným. Tvrdšia muzika so zaujímavou pochmúrnou melódiou a depresívnejším textom. Refrén znova veľmi nápadito odspievaný, aj keď miestami máličko falošne. No ale veď predsa len, riešime punkovú scénu, nie superstár. V podobnom duchu sa nesie aj nasledujúca "Čo je", ktorá nasadzuje ešte rezkejší rytmus. Neviem podľa čoho bola pomenovaná ďalšia skladba "Tridsaťsekundovka", ale podľa stopáže zrejme nie. Vytkol by som opäť hlavne myšlienkovú stránku veci. Vyhlásenia typu "Jebem celú políciu, jebem celý svet / ja uznávam anarchiu kričím Punk`s not dead!", či "Pobijeme policajtov do jedného, zabijeme aj toho posledného" mi pripadajú vyslovene hlúpe. Skutočne tie "správne" recepty na fungovanie sveta. Berte si príklad mládež! Aj toto je však určitý názor, a to treba rešpektovať. Otázkou je len dokedy sa ním budú v živote títo páni oháňať ... Predposledná skladba "Prepáč láska" má naopak celkom sympatickú ideu o súdržnosti, čestnosti a hrdosti. Len pozor na pokrytectvo chlapci, tak aby heslo "Veď máme svoje názory, za ktorými budeme stáť" platilo aj v realite. Záver len desaťskladbového debutu obstaráva "Medveď". Zbytočná skladba o víne (ak som to teda správne pochopil), ktorá by s normálnym textom možno celkom ušla. V takomto prevedení však nestojí za zaradenie ani ako bonus. Bohužiaľ.
     Treba ešte spomenúť, že chlapi zrejme nahrávali tento album na viackrát, čo sa prejavilo na zvuku. Rozdiely medzi jednotlivými skladbami sú markantné. Nie je to nijak zvlášť odpudzujúce, ale mne osobne to vadí.
Samotná kapela naďalej nezaháľa; navštevuje štúdio, kde produkuje stále nové skladby. Verím teda, že sa od Sistem Erorr dočkáme v budúcnosti aj trocha kvalitnejšieho a hlavne vyzretejšieho materiálu. Bodaj by bol ich odkaz "A čo bude ďalej ..." myslený práve takto.

Moje hodnotenie: 4/10
  1. Po opici
  2. Antifa
  3. Ostanem taký
  4. Rocknroll town
  5. Spomienka
  6. Pakárenská
  7. Čo je
  8. Tridsaťsekundovka
  9. Prepáč láska
  10. Medveď

  11. Táto recenzia už bola zobrazená 1368 krát!
     Autor: Balki
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.7

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: H+B+H
TEXT:


 #3378 dáša f.f. klemodasa@gmail.com dasafonflasa.blogspot.com  napísal/a 30.11.2011 01:03:28
mám to CD doma, nie je to naozaj nič, čo by som počúval denne, ale na prvý pokus vcelku fajn.
havran: recenzia samotná je niečo ako dielo, a rozhodne s názorom. nemám rád tie, kde sa dávajú body, v tom je mi punkgen sympatický. hehe, a kto podľa teba rozhoduje o tom, čo do "punku" patrí a čo nie?
balki: o tom ladení by to bolo na dlhšiu debatu, ale asi by sa vymkla "pravidlám punku" hehe, ja mám vcelku rád bordeloidné kapely a čisté preprodukované kapely mi niekedy vadia. ale chápem ako si to myslel.
naivita: ja mám tiež rád naivné veci. naivita je viera, občas v niečo nereálne, ale je to vo svojej podstate krásne a silné. (možno iba nemyslíme pod naivitou to isté, rozhodne si nemyslím, že naivita=hlúposť)
klip: pred časom tu dosť ľudí virtuálne lynčovalo kapelu za ich pesničku Antifa. v tomto sa musím postaviť za kapelu. čo je zlé na tom, postaviť sa za správnu vec akou antifašizmus podľa mňa je? nikde v piesni sa nespieva, že sú členovia členmi (chápeme sa), je to proste pesnička o vyjadrení podpory. samotný klip som nevidel, keďže ho stiahli, čiže sa k jeho obsahu nemám ako vyjadriť.
zločinec: tiež úplný súhlas.
 #3374 pepo   napísal/a 29.11.2011 21:47:24
zlocinec: presne moj názor...
 #3373 zlocinec   napísal/a 29.11.2011 21:12:57
ludia paneboze. co tu riesite :D ved vyvoj kapely je prirodzena vec nechajte im priestor. keby ste poculi nase prve nahravky je to este horsie. ja som to ich cedecko sice ani nepocul ale aspon nieco robia takze drzim palec
 #3372 Balki   napísal/a 29.11.2011 16:33:08
havran:
a/ nastroj/spev ladi stale rovnako, ci ja kapela 5-rocna ci 15. Ci je to punk ci opera. Pre kazdeho su podmienky rovnake.
b/ mna by fakt zaujimalo, kde si prisiel na to, ze texty by NEMALI byt mravnostne a vychovne
c/ recenzia by mala byt opis daneho diela, jeho objektivne zhodnotenie, a plus vlastny komentar auotora. No a presne to tam je.

Daj potom vediet, ked zabijes prveho policajta.
 #3371 havran slepekura@gmail.com   napísal/a 29.11.2011 15:38:23
len by ma zaujimalo preco rozoberas punkovy album kapely z garaze ako keby to bola kapela 15rokov na scene. toto nieje kapela ktora bude vystupovat na vychovnych koncertoch je to kapela taka aka chce byt z karcmy zo stromka z lavicky z vinka pivka palenky... texty nemaju byt mravnostne a vychovne...
takze pobijeme policajtov do jedneho zabijeme aj toho posledneho! :D :D :D
podla mna pri panku by daco take ako recenzie by nemali byt mali by byt iba nazory.
 #3370 pepo   napísal/a 29.11.2011 14:32:14
balki: ked pozerám na historiu kapely tak tie pesnicky tvorili ked mali 14-15 rokov..tak je jasne ze je to naivne...tu som nasiel pesnicku asik z pritomnosti lebo ze je" nova" a ta je podla mna už na inej urovni: http://www.youtube.com/watch?v=e_3mGQKbg64
 #3369 Balki   napísal/a 29.11.2011 13:55:42
pepo: Presne jak hovoris, tak horsa robit naivne veci, pretoze to ludi bavi.
Kam tato hudobna scena speje to ja uz fakt neviem ...
 #3368 pepo   napísal/a 29.11.2011 11:02:40
Podla mna tiez celkom dobrý album až na nejaké dve pesnicky...na dnesnu dobu a od mladych ludi celkom dobre aj ked trochu naivne ale to ludi bavi...
len tak dalej...som zvedavý ako im to pojde v buducnosti...
 #3363 irino   napísal/a 28.11.2011 00:44:10
ale veď náhodou celkom dobrý album (až na zopár výnimiek)
 #3356 rikArdo   napísal/a 26.11.2011 23:12:19
no ja budem dôverovať Balkimu a vypočuť si to teda radšej ani nejdem
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
20.10. 07:36
Balki: Wrbo je king!**1 >> JEDINÁ MOŽNOSŤ (rozhovor)
19.10. 21:48
Wrbo: Všetky čo sú zat .. >> JEDINÁ MOŽNOSŤ (rozhovor)
19.10. 07:24
Elramon: Dpc wrbo, to je .. >> JEDINÁ MOŽNOSŤ (rozhovor)
18.10. 14:20
drrrrrro: Ja som sa raz ta >> 13.10.2017 DÁŠA FON FĽAŠA, ANTISOCIAL SKILLS, the PUBLIC Lučenec, Slimák (report)
18.10. 13:50
redo: to ja som to vzd >> 13.10.2017 DÁŠA FON FĽAŠA, ANTISOCIAL SKILLS, the PUBLIC Lučenec, Slimák (report)

ANKETA:
Má to tu ešte zmysel?

[151/90.96%]
Má!

[8/4.82%]
Ako kedy, je tu aj plno píčovin.

[1/0.6%]
Je mi to jedno, som tu prvý krát.

[6/3.61%]
Nechaj tú mŕtvolu už konečne dôstojne pochovať, aj tak je všetko na facebooku a aktuálnejšie!


Počet hlasov: 166


Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2017 ...