Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


21.9.2019 PAIZ, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI; Košice, Collosseum

Autor: Kutya | Počet videní: 690


So skúšobňami je vždy kríž. Kapela nejakú zháňa, potom sa k nejakej dostane, nejaký čas tam bez problémov funguje a nakoniec sa aj pri všetkej dobrej vôli niečo naisto stane a treba ísť preč. Niekedy je chyba na strane kapely, resp. celých crew okolo nej, niekedy na to dôjde nejako prirodzene. A niekedy vás svojim správaním a minimálne veľmi zvláštnym prístupom doslova vyštve majiteľ priestoru, čo je vôbec to najhoršie. Lebo keď spravíte v skúšobni kokotinu, tak viete o čo ide, keď skúšobňa vyšumí, tak vyšumí, ale aby vám majiteľ prenajal dieru, ktorú si ťažko vypimpujete a nakoniec vám tam bude sliediť, brať veci a ešte kolo toho mudrovať, tak to musí byť sila. Týmto úvodom chcem povedať, že so svojou skúšobňou priamo pod Collosseum sa predposlednú septembrovú sobotu lúčili chlapci z TVOI POSTOI, čo ma dosť mrzí, lebo tí chalani si kapelu a skúšobňu odmakali, pracujú okolo Collossea a aj tak sa balia. Ale to by potom isto nikdy nespravili v tej miestnosti koncert, a to by bola navždy škoda.
Pozvanie na rozlúčku so skúšobňou dostávam nejaké dva-tri dni pred koncertom, z okolností som určite rozčarovaný, ale z myšlienky takejto show som zas nadšený. Bez vstupného, v hlbokom podzemí, o ktorom nemá hociktorý návštevník Colla šajnu, naozaj silný nádych undergroundu. O to krajšie je, že takto na to idú chalani, ktorí sú pomerne dosť ambiciózni, čo sa týka vlastnej kapely (veľké pódiá, koncerty so žánrovými legendami, ...). Dúfam, že im podzemné shows zachutia. Navyše, koncert TVOI POSTOI som ešte nevidel, v ten večer mali dostať prvú šancu mladí punkáči, ktorí svojho času dávali prvú šancu nám s kapelou, trebalo prísť. A na takomto echt punkovom koncerte som tiež vlastne dlho nebol, ak vôbec.
Chvíľu pred deviatou sú ešte všetci aktéri v Collosseu, dopíjajú sa pivká, dofajčievajú cigy a môžme sa presunúť dole. Najprv sa zdalo, že na koncert prídu všehovšudy tie dva stoly kamarátov, nakoniec sa do útrob skúšobne natrepáva slušné číslo ľudí, a to od tých najmladších punx až po veteránov scény. Prvá ide na rad kapela neznámeho názvu (edit: PAIZ aka Punk a iná zver, :D), štvorica gitara, basa, bicie, spev, postavené polmetrové farebné číra a mladý elán. Najviac ma baví, že hrajú, a to prebíja aj to, ako vlastne hrajú, však tú emóciu isto každý pozná. Neprekvapivo si išli punk rock, vzor: NAČO NÁZOV (abo neviem, ja sa fakt do tohto nevyznám, ale asi hej), tri zo štyroch songov v strednom až pomalšom tempe, žiadne rýchle výpady, také bars "hodné". Texty o internetových hovädách, o tom aké ťažké je mať farebné vlasy a také tie klasické témy, v niektorých momentoch dokonca čítané z telefónu. Občas sa to rozpadne, nezačne a neskončí ako sa má, ale čo. Chlapci budú už len skúsenejší, tak raz to možno bude fajn, aj keď ja nikdy nebudem cieľovka. Oplatí sa spomenúť, že dnu mali s prehľadom najviac ľudí, kamošov potom už ostatné bandy asi nezaujímali, to je celkom shit, ale načo to budem nejako hodnotiť.
Kratučká pauza na vyvetranie sa a iné pauzové aktivity a hneď sa aj nachystala kapela NAZI TAMPONS, opäť najklasickejšia štvorica, v zostave mix starších a mladších (Ďuri a Pali z TVOI POSTOI) postáv a citeľne agresívnejší prístup k punkovej muzike ako kapela pred nimi. Ako som spomínal, počet hláv v skúšobni sa znížil, vekový priemer riadne zvýšil, ale na druhú stranu sa začalo tancovať, Adrik sa baví pľuvaním nápoja po kapele, celé fajn. Dokonca si niektorí spievali s kapelou, čo ma prekvapilo, keďže internet ponúkol jedinú pesničku tejto skupiny a na info je tiež skúpy.
K Ďurimu s Palim sa pridá len Dano s basou a domáci sa môžu rozlúčiť s miestom, kde to dali dokopy. Možno som zaujatý, lebo chlapcov mám v úcte a rád, ale ich pesničky ma úprimne bavia, aj keď je to oi! punk, sú to totiž na prvé počutie šikovní muzikanti a hrajú sa s nápadmi a melódiami, čiže to znie o trochu živšie a menej tuctovo ako ich žánroví súputníci, navyše im to verím. Koncert zahrali dobrý, tento malý priestor im sadol tak, že ich netúžim vidieť na ich obľúbenom veľkom stagei. Oproti NAZI TAMPONS sa priestor opäť trocha naplnil, takže viac ľudí v pogu, ľudia sa v slušnej frekvencii nechávajú nosiť na rukách a dokonca prišlo aj na rozdávanie/kradnutie mikrofónu a spievaniu textov spolu s kapelou, toto sú pre mňa top momenty koncertov. Hrali sa pesničky, ktoré som vlastne nikdy nemal možnosť počuť, ale jedna bola napríklad proti násiliu (od oipunks, palec hore), jedna "Fuck you", venovaná pánovi majiteľovi, jedinú pesničku, ktorú som poznal, "Pokoj", zahrali až ako druhý prídavok. Do toho stories zo skúšobne a ďakovačky. Pekné.
Celé sa to inak zmestilo takmer do hodiny, brutal. Takýto koncept "boom, tri kapely a rýchlo koniec" nemávajú ani onakejšie akcie. Navyše si môžem odškrtnúť ďalší navštívený priestor ideálny pre UG. Škoda, že pod Collosseum to bolo prvý a asi posledný krát. Diky ale za to, chlapcom držím s ďalšími miestami palce. Unironically, Oi!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: 4+Q+F

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)