Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


6.8.2016 PRŮMYSLOVÁ SMRT, KULTRA!, TELEFON; Zubří

Autor: Wrbo | Počet videní: 847

Keby sa ma niekto spýtal, kam ma to v Česku najviac ťahá. Ktorý kút Moravy je pre mňa najsrdcublízkejší. Odkiaľ sú tie najosobitejšie spolky, ku ktorým už roky rokúce vzhliadam s úctou a rešpektom. Odpoveďou by som snáď nikoho neprekvapil - Rožnovsko. Vraha som už žiaľ navštíviť nestihol. Kompenzoval som si to teda už tradičnou akciou "Setkání svobodných duší", ktorú každoročne organizujú práve ľudia okolo spomínaného klubu.
Ráno vyrážame pred obedom s myšlienkou, že si spravíme výlet po Rožnove pod Radhoštem a jeho priľahlom okolí. V Turčianskych Tepliciach priberáme k našej posádke posledného člena zájazdu a do dvoch hodín sme na mieste. Od Ctiba som dostal pár tipov, kde a ako stráviť voľný čas do začatia akcie, a tak prvou zastávkou bola miestna reštaurácia. Podľa jedálneho lístka, ktorý mali zavesený na internete disponovali aj čisto rastlinnou stravou, takže ruka hore. Čašník - usmiaty pán v rokoch si začne zapisovať objednávky a tu nastáva sranda. S hrdosťou znalosti jedálneho lístka si pýtame čínske nudle - odpoveď nás akosi zaskočí: Ne. Tak iná varianta - sójové nudle na zelenine. Odpoveď opäť prekvapivo - Ne. Pričom sa tváril tak, ako keby o tom jedle nikdy predtým nepočul. Pri otázke na iné bezmästité jedlo dostávame klasiku v podobe smaženého syra. Ok, polka osadenstva sa uspokojí. Tak si pýtame len šalát s opekanými zemiakmi (pán sa počas rozhovoru spýtal 2x s čím si ich dáme - se salátem). Úsmev z jeho tváre sa počas rozhovoru vytratil, vypúlil oči a bolo vidno, že sa cíti trochu nesvoj. Toľko gastroreport k reštaurácii Písečná.
Po obede sme sa vybrali do Valašskej dedinky, čo je vlastne múzeum v prírode s milión dreveničkami a inými výdobytkami doby minulej. Celkom zaujímavá expozícia, len ľudí tam bolo viac než dosť. Takže si si nevychutnal/a všetko tak, ako by si chcel/a. Potom ešte malá zastávka v Rožnovskom pivovare a pred odchodom do Zubří, sme ešte navštívili miesto, kde stál legendárny Vrah. Budova je v rekonštrukcii, takže z pôvodného ducha miesta sa tam toho veľa nezachovalo.


Auto parkujeme v dedinke a pešo sa vydávame až ku poslednému domu pod lesom, kde sa má akcia konať. To už iba vyvaľujeme oči a ochkáme krásou, ktorá sa pred nami otvorila. Nádherný domček s utešenou záhradkou, kde pár metrov od neho je hneď les a ten neskutočný výhľad. Ach, všetci skonštatujeme, že toto je fakt nádherné miesto pre život. Dávame kafe/pivko, guláš a vyvalujeme sa na lúke. Prví páni na holenie - PRŮMYSLOVÁ SMRT. Ubehlo už nejakých 13 rokov, keď si Vajco kúpil ich prvý demáč na CD, z ktorého sme boli - ľudovo povedané - pekne v piči. Ak sa nemýlim, bolo to jedno z mojich prvých stretnutí s textovo angažovanejším hcpunkom. Páni za tie roky hrajú už úplne inú muziku a z nahrávok ma to až tak neočarilo. No naživo je to jiný kafe. Hlavne bubeník (keď som ho na FFUDe videl v sobotu poobede rozbitého, neveril som, že v noci podá taký výkon aký podal - klobúk dole) a vlastne celá banda prekypovala energiou. Šialené rifovačky, klepačky ... Spevák, vystupovaním pripomínajúci šialenca. Paráda, nenudilo ma to ani na chvíľku. Cez ZKAŽENOU MYSL sme sa išli prejsť lesom, trochu si vychutnať tamojšiu prírodu. Po návrate sa už zvučí KULTRA!. Elektropunk s automatickým bubeníkom, prednahratými samplami, hutnou basou a gitarou znejúcou ako cirkulárka. Hrali väčšinou nové veci, ale sem tam zaznela aj nejaká vec z demáču, ktorý vyšiel ešte v roku 2014. Tu musím pochváliť pána basáka. Nádherné melodické rozklady, ktoré utvárali charakter osobitosti väčšiny skladieb. Niektoré pasáže mi práve vďaka biciemu automatu a rezavej gitare pripomínali VVBčko, takže u mňa spokojnosť. TELEFON som videl ani pred mesiacom na Opičom bále v Martine. Opäť nadpriemerný výkon. Na domácej pôde to bolo ale ešte o trošku živelnejšie. Hrali sa poväčšine úplne nové piesne, ktoré nijako nevybočujú z radu poslednej tvorby tejto kapely. Záverom cover od ZEMĚŽLUČ - "Kto stojí na chodníku nemiluje republiku". Sakra, strašne vydarene spravená prerábka, ktorá prešťala originál na metre ďaleko. Uznanlivo tlieskame, pokyvujeme hlavami na znak hrdosti a radosti. Čaká nás ale dlhá cesta domov, a tak si opäť raz nechávame ujsť svetobežníka Dášu a nechávame ho napospas osudu valašských lesov.
Dík, nemalo to chybu!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: J+B+J

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)