Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


16.7.2014 OBSCENE EXTREME 2014; Trutnov, Bojiště

Autor: Fog | Počet videní: 1125


OBSCENE EXTREME. Rozhodne jeden z najkultovejších festivalov v našich lokalitách. Kopa dobrej muziky, ľudí, ktorí sa tu môžu premeniť na tie zvery, ktoré v sebe nosia a "obscene vibrácia", ktorá sa tu zakaždým šíri vzduchom. Skrátka, taká hlučná pohoda. Ja sa tu cítim výborne, rodinne, a preto sem chodím pravidelne od roku 2007. Festival za tú dobu prekonal nejaké zmeny, stihol čo to podrásť do krásy a každoročne nás zásobuje okrem možnosti zhliadnuť za vrece luxusných kapiel aj príležitosťou, kde stráviť svoju letnú dovolenku.

Line-up sa priebežne zapĺňal všelijakými dobrotami, ale prakticky aj bez toho mi bolo jasné, že sa sem vypravím. Keď som však videl prvé info o  headline, to som zmrzol. Doslova. EYEHATEGOD! Ešte som to spomínal v  reporte z minulého roku, že by to chcelo presne ich. Veľká bomba, tešil som sa ako heroinový feťák na plnú ihlu! Lepší headline nemohol byť ani vybratý, ale k tomu sa dostaneme. Troška ma mrzelo, keď krátko pred festom odpadli zo zostavy DEAD IN THE DIRT, na ktorých som sa mocne tešil (u mňa jedna z top vecí z line-upu), ale keď sa kapela rozpadne pred celým európskym tourkom, moc s tým nenarobíš. Takisto sme skonštatovali, že je škoda, že chýbal aj Moustache bar, kde párty šlapala až do rána, ale poradili sme si hravo aj bez neho. Koniec koncov, vynahrádzala to celková atmosféra a hlavne kopa známych z  rôznych kútov Zeme, ktorých stretneš hlavne tu a máš možnosť s nimi stráviť nejaký čas, dať nejaký osviežujúci nápoj či pokolovať nejaký ten jointis.

Ako inak, priebežne sa dohodla posádka auta, ktorá bola v dvoch veciach tohto roku výnimočná. Za prvé išli sme siedmi, čo je zatiaľ najvyšší počet a za druhé boli v posádke dvaja premianti, ktorí ešte OEF nezažili. Nemusím dodávať že celá posádka išla domov rozjebaná a  spokojná. Ako inak. Viac detailov nižšie.

Poznámka: Snažil som sa napísať kratší report, ako ten z minulého roku, ale sorry, proste mi to nejde. Snáď vás bude baviť sa tým prelúskať.

STREDA
Trip štartuje ráno o desiatej nákupmi, kde sa zbrojíme nejakým chálom, ale hlavne pijatikou. Vyrážame smer Zvolen, kde priberáme ďalšie dve podozrivé osoby a ďalší stop v Nitre, kde priberáme tú poslednú, tiež vyzbrojenú kvalitnou pálenkou. Posledný stop je Trnava, kde vyzdvihujeme celkom slušnú porciu zelených medikamentov, ktoré tiež neodmysliteľne patria k celému výletu. To dáva tušiť, že dni aj večery budú celkom náročnejšie, ale veď hej: ideme na dovolenku!

Už od začiatku som zvolil cestu spodkom po diaľnici, čo by malo urýchliť cestu. Celé sa to ale naťahuje. Musím si vymeniť auto, na ktoré čakám a z Lučenca sa pohýname skoro o dve hodiny neskôr, než som chcel. Vo Zvolene bojujeme s truhlou, do ktorej potrebujeme napchať batožinu 6 ľudí, čo je kurva dosť obtiažne, keď vonka jebe 30 stupňov, potíš sa ako prasa, cez pot nevidíš ani hovno a na chodidlách ťa páli vyhriata strecha auta. Všetko so záujmom sledujú nakupujúci v blízkej Billy. Nakoniec truhlu spoločnými silami zdolávame, ale opäť sa to komplikuje v  Trnave, kde máme kvôli trafke vyše hodinový prestoj. Nakoniec stade vyrážame o štvrtej, pliaskam si to nepredpisovo ako pán a na miesto prichádzame kolo pol desiatej. Posádka sa mi nenatrepala po ceste, takže stany, napriek okamžitému otváraniu fliaš a pytlíkov, stoja za kratšiu dobu ako minulý rok, a tak nestíhame len prvú kapelu ED, ktorú už v tom čase počuť v kempe.

Pred stage sa dostávame niekedy po začiatku setu EU´S ARSE. Veľmi oceňujem, že fest na rozjazd tento rok zvolil svižnejšiu muziku v podobe Italian hardcore night, než minulý rok s doomom, ktorý bol predsa len po tej dlhej ceste troška viac do únavy než do energie. Tento rok sa na to ale ide rezko, a to kvalitným HC odpalom. Jointík koluje, Taliani šlapú ako píly, frontman vypadá na čistého magora a z reprákov sa valí poctivý dis-beat hardcore. EU´S ARSE to pre nás načali viac než peckovo, napumpovalo nás to po tých hodinách v sedadle, hneď nás kyvkalo do rytmu a vo vzduchu bola cítiť tá zverina, ktorá mala naplno prepuknúť na druhý deň. Dobre sme.

RAW POWER. Poctivá starinka, ktorá inšpirovala mnohé kapely, medzi inými aj NAPALM DEATH. Na ich set som bol zvedavý a môžem s  kľudným svedomím prehlásiť, že to zabili. Old schol hardcore, ktorý ešte pamätá vznik celej prvotnej scény a ktorý má to isté čaro, od kedy ho od roku 1981 títo chlapíci drtia. Ich show mala šťavu, napriek veku išla z  kapely poriadna nálož energie a chuti do hrania. Poctivé nadupané songy s jasným odkazom na punk, zabalené v pestrom a vyváženom playliste a zahraté s maximálnou pohodou a prehľadom. K tomu skvelý vibe a odozva pod pódiom. Výdatný set a perfektný začiatok samotného festivalu.

Končí sa niečo po polnoci a pre nás tým pádom začína party, plná dopingov, usmiatych ľudí a familiárnych tvári. Končí sa až nadránom, kedy roztrepaní líhame spať v rôznych časových horizontoch a poniektorí dokonca aj na rozličných miestach festivalu. Treba sa dobre vybublinkať, zajtra začínajú tie pravé hlukové orgie.

ŠTVRTOK
Nakoľko sme po včerajšku roztrepaní, rušíme plán na nákup v meste, lebo nikomu sa nechce v tom brutálnom hice voľakam ísť. So suchými papuľami sa pohýname do areálu, kde sa napájame a kŕmime, flákame, mapujeme distrá a vypaľujeme huby. Slnko páli jak kurva a dnes ešte zaprší, ale len na krátky moment. Inak sa už dažďa na feste, čo je dosť netypické a  nepríznačné, nedočkáme a tá rozpálená guľa do nás vypaľuje dieru počas celého festu. Jednak je super, že sme nemuseli riešiť dážď, búrky a  blato, ale aj trojdňový totálny výpek dá zabrať, neskôr sme velebili každý mráčik, ktorý slnko zašil aspoň na chvíľu.

Začína sa klasicky o druhej. IMPLORE odpaľujú dnešný deň a je to štart viac než výborný. Pestrý mix HC/grindu a temných motívov vypožičaných aj z iných spektier, podladený a surový zvuk, ťažká a  posadená dynamika - táto kombinácia ma berie. Navyše zahraté precízne a  s veľkým nasadením. Hneď na ráno fajná bomba. Momentálne sledujem boom podobných kapiel, mňa osobne bavia a konkrétne IMPLORE sa podľa svojho výkonu v tomto smere rozhodne nestratia. Budem ich sledovať. Po nich preberajú stage slovenskí SPERM OF MANKIND. S novým albumom a  pomenenou zostavou im to moc sedí a ich set bol živý a rozprúdil ľudí. Ja si síce gore moc nejdem, ale myslím, že chalani zahrali rozhodne dobrý a dynamický set, ktorým im spravil viac než slušnú reklamu a ohlas pod pódiom. SUFFER THE PAIN ma necháva chladnejším, nejak ma to nezobralo, pripadalo mi to ako x ďalších kapiel, zato poľský OJCIEC DYKTATOR bola už iná kapustička. Mal som možnosť týchto skvelých ľudí spoznať pár rokov dozadu, keď som im robil zastávku na tourku a už vtedy prášili nekompromisný priamočiary grindcore. Na tom sa nič nezmenilo. Parádna showka so spádom, totálne priamočiare výklepy a kopa dobrého feelingu. A radosti z možnosti robiť bordel! To všetko išlo z  ich setu, ktorý pozostával hlavne z novinky vydanej pod EveryDayHate. Naložili to parádne, za tých pár minút nás vyplieskali a boli sme na jasnom.

CLITGORE vynechávam, nič pre mňa a radšej sa posilňujem pred ďalšími náložami. Prvou sú Nóri LIVSTID. Tí spúšťajú hotové peklo, ich kombinácia crustu a hardcoru s občasnými sypačkami spúšťa lavínu pohybu a pod pódiom to začína prvýkrát poriadne vrieť. Keď do toho zabijú svoju "hymnu", song "Krakilsk", všetko naberá na otáčkach a ľudia besnejú. Sledujem všetko spredu spomedzi nich, užívam si tento set naplno. LIVSTID sú peknou ukážkou škandinávskej scény. Je to pestré, má to nápady, brutálnu dynamiku, priamočiarosť, ale pritom svojskú a typickú severskú melodiku a je to zahraté s kvalitným zvukom a  prevedením. Navyše keď ta berú tieto špecifické severské hardcory, nie je o čom. Jeba. Po nich ďalšia. CHIENS. O týchto Francúzoch som už čo-to popísal. Mimochodom, že u mňa patria k európskej grindcore špičke. Dokazujú mi to každým koncertom, ktorý mám možnosť vidieť. Aj na OEF zajebali svoj ukážkový set. Extrémne vyhrotené otáčky, žiadne pauzy, žiadne kecy, len totálne grindcore tornádo. Kapela, ktorá keď začne, je doslova nezastaviteľná. Prešli všetkými nahrávkami, nahustili do nás množstvo trackov a celé to odsýpalo takým tempom, že ani nevieš a je po všetkom. Dotrhali nás ako džukle noviny! Táto kapela je zjav, je jedinečná. Ako tým čo hrá, tak aj tým, ako to hrá. Rozhodne jeden z top setov na festivale.

DARKHORSE celkom slušný set, ale po tom, čo sa odohralo pred chvíľou, je celkom ťažšie ma plnohodnotnejšie zaujať a tak idem pozdraviť chalanov z CHIENS. Kým dodebatíme, stage si už pomaly chystajú ich krajania WHORESNATION, s ktorými sú na spoločnom tour. Tí tiež odpaľujú parádny masaker, totálny hlukový rozjeb plný kvalitných nadupaných grindcore songov, ktoré nedávajú vydýchnuť. Idú na maximum a  hustia, koľko len to ide. Potvrdzujú to, akú som mal o nich predstavu z  nahrávok. Veľmi živý a energetický set, veľmi dobrá muzika, mimoriadne šikovná a zručná kapela. Rozhodne by som si ich dal v klube. Tam to musí byť devastačné. Ďalší GUTALAX si idú svoj goregrind. Sledujem to zboku pri pódiu s Nikom z the KILL. Je to obohraté, prvoplánované a  ničím nevybočujúce. Držiace sa šablóny. Ľudia ale gore na OEF milujú a  vidno to. Party v plnom prúde, kopa farieb a kostýmčekov. Mňa osobne by to bez toho zábavného bordelu a karnevalu, čo tam stvárajú ľudia pod pódiom, mierne nudilo. Takto je to ale celkom prijateľná kulisa k  zadymeniu hlavy, než sa dočkám ďalšej špecialitky z dnešného menu, ACxDC. Títo Amíci zahrajú tiež jeden z najlepších setov na festivale. Veľké nasadenie a veľká zloba. Totálne agresívny powerviolence, ktorý útočil ako profesionálny fighter v klietke. Hneď z  úvodu jednu šupu na nos, potom kopačka na solar a keď si na zemi, zakliesni ťa a jebe do teba kolenom a lakťami, kým nevypustíš dušu, pár zubov a krv z ucha. Pod stageom pohyb, pot, akcia. Tlak. Totálne ma to rozsekalo. Dynamické, nabudené, ničiace. Z toho setu išla nasranosť, postoj, odkaz. Všetko. ACxDC to tam skrátka ultimátne rozjebali! Paradoxne najväčší pitbul na pódiu, vokalista Sergio, bol počas kúpy platne komunikatívny, príjemný a milý chlapík. Radosť kupovať.

Technických deatherov KATALEPSY vynechávam a idem sa posilniť konečne aj nejakým tým destilátom, predsa len už sa pomaly stmieva a  treba sa aj na príšeru premeniť. FINAL EXIT sledujem niekde od skoršej polky, ich noise kabaret je takisto ako v Žiari svojsky odídený, ale na väčšom pódiu sa kus strácajú, mám pocit. Pripadá mi to také prázdnejšie, predsa len, ten feeling je skor určený do klubu. ZOMBIE INC., kde hrá na gitaru Schirenc z PUNGENT STENCH, je bežný death/grind s ešte bežnejšou tématikou, takže pre mňa nič zaujímavé, sledujem to z diaľky a rolím. Nasleduje the KILL a ich set si chcem náležite vychutnať, tak idem opäť čo najbližšie. Tí spúšťajú grindcore holokaust. Krkolomná extrémna muzika plná breakov, krkolomných kompozícii, nekompromisných sypačiek, nahustených riffov a vykričaného vokálu. Brutálna masáž. Ani tu v ničom nezaostali za štúdiovým prevedením, set je posadený, zohratý. Nasypaný ako tatrovka štrku na tvoju hlavu! Austrálčania si poradili s veľkým stageom na parádu a (neviem či tým, že som bol dole a mal to všetko pod nosom) ich show mi prišla rovnako intenzívna ako v klube pár dní dozadu.

MASTER už sledujem z pohodlia lavičky a napriek tomu, že mi je Paľo Špekačka ako človek veľký sympaťák a jeho pôsobenie na scéne oceňujem, jeho kapela ma bohužiaľ neoslovuje. Nudné, bez spádu, postavené na pár postupoch a opakujúce sa. Takéto veci ma prestali baviť na strednej. Iní si však očividne prišli na svoje, a tak to má byť. Z  rovnakého miesta sledujem Holanďanov INHUME, tí už majú o dosť pestrejší set aj muziku. Feelingom ma to až tak neberie, je to posadené skôr do death/grindových postupov, vokálovo takisto. Je to ale muzikantsky zručné, týpci hrajú ako o život, užívajú si to a celé je to celkom slušný kolotoč. Na set sa veľmi dobre pozerá. Po nich nasleduje dlhšia príprava na Hell show. Ešte pred ňou dostaneme menší performance jednej dvojice, ktorá spočíva v močení do pohára a následným oblievaním sa a konzumáciou obsahu pohárika na stopke. Tvári sa to veľmi divadelne a vážne, ale, ehm, neviem no... umelecké prevedenie nula, šokujúci efekt nula, celkový dojem nula. Neviem, možno by sa dali viesť dišputy, ako veľmi je to nedoceneným koncepčným dielom, mne to skôr prišlo ako bežné oštievanie sa, ktoré doma rieši kopa párov, len s tým nelezú pred ľudí. Hell show bola klasická, až na pár vybočení. Mám pocit, že Hell studio sa v poslednej dobe už kúsok opakuje. Vymenia sa kostýmy, hudba, koncept, ale furt to skončí len nejakým zavesením a hompáľaním sa na hákoch. Spestrením bolo tento rok jedno zavesenie, kde chlapíka vo vzduchu držal cez kladku druhý hákmi na tvári. To bol celkom odlet. Inak sa to ale držalo zavedených postupov, chcelo by to kus okoreniť nejakými novšími prvkami. Kde je doba zašitej punciky v priamom prenose...

Keďže túto noc sa končí ešte niečo skorej, ako počas tých ďalších, nasleduje instantne pekelná party jazda festivalom plná alka, fajčiva, tripových ľudí a psychadelických situácii. Celé to pre mňa končí mojím odpadnutím o piatej ráno na hoteli, kde som bol, z dôvodu neschopnosti návratu do areálu v tej hodine a v tom stave, prichýlený.

PIATOK
Ráno sa budím fresh, ako sa len môžeš po takom celodennom/celonočnom záprahu a štyroch hodinách spánku zobudiť. Využívam pohostinnosť dostupnej keramickej misy, dávam rýchlu sprchu a využívam misu druhýkrát. Už som fresh. Je neuveriteľné, ako málo stačí na opätovnú premenu na človeka. Do areálu vkráčame zároveň so začiatkom setu pražských KRŰGER, ich set som chcel stihnúť, tak šmýkam rovno pod pódium. Zahrajú dobre a živelne, ale kus sa mi to po pár songoch zlieva. Je to ale energické a ideálne na prebratie. Slnko jebe, musím ukojiť smäd, hlad a pľúca. Vraciam sa na DEAF KIDS. Tí ma dostávajú. Trojica z Brazílie hrá akúsi prazvláštnu kombináciu proto-punk/crustu, kombinovanú so špinavými hardcore postupmi, nihilistickými minimálnymi gitarami, do toho zvláštne medzihry, pomalé pasáže, väzbenie a total na-echovaný vokál. Divoká kombinácia, celé to ale akýmsi štýlom funguje. A veľmi dobre. Je to vyvážené, nekomplikované, ale šikovne vymyslené a  hlavne celkom svojsky poňaté. U mňa najväčšie prekvapenie festivalu. Tunisko/Francúzski KALIYUGA so šarmantnou speváčkou kombinovali tiež všetko možné, tu však ide už o prepletanie zložitejších prvkov. Je to také muzikálnejšie, temnejšie a tiež svojské. Nedalo sa tomu uprieť vlastný ksicht, ale išlo to kus mimo mňa. Chcelo by to počuť nahrávku. EPICARDIECTOMY počúvam na jedno ucho z distier, kde som šiel na kolečko nákupov, ale zabaľuje sa mi to v jednu nudnú guľu. Samé dži-dži/dži-dži-/dži-dži-dži, do toho pustené dvojkopáky, sem-tam sypačka a priemerný prasačí vokál. Kebyže hrajú dookola jeden song, ani si to asi nevšimnem.

IDIOT IKON zo Švédska ma oslovuje viac. Svižný crust so ženským vokálom a severským poňatím tejto odnože, šlape ako stroj a kapela tlačí jeden song za druhým. Je to dynamické, pulzujúce, energické. Nie príliš originálne, ale kvalitou na škandinávskou úrovni. MASOCHIST z  exotického Thajska hrajú tak neexoticky a bežne, až mi to pripomína kopec iných kapiel v death/grindovom poli. Idem sa poflákať a vraciam sa na NAZARENO EL VIOLENTO. Títo Mexikánci hrajú o dosť pestrejšiu a  šťavnatejšiu muziku. Pokombinované je v tom všeličo, celé je to ale mimoriadny dynamický a zohratý kompaktný celok, ktorý pôsobí sviežo a  celkom originálne. A má silný drive. Kapela sa na stegei cíti očividne dobre, mocne si to užívala a svojím setom sa peckovo odprezentovala. Je mi ľúto, že som ich nemohol zastihnúť v klube v Banskej Bystrici, kde som im dohodil gig, tam to musel byť ešte väčší nápek. Fajný, svižný a  rozhodne našlapaný set. Ďalšie tri kapely vynechávam, jednak mi ich muzika nič nevraví a jednak potrebujem telo odpratať zo slnka a zapnúť aspoň na hodinovú nabíjačku. Po menšom šlofíku sa vraciam pred setom ABORTION, ktorých si rozhodne nechcem nechať ujsť. O nich som tu už tiež popísal mnoho, takže sa idem opakovať. Hrajú 25 rokov, momentálne v najlepšej forme. Drtia ten grindcore jak kokoti, je to rýchle, nasraté, precízne, odjebané a zahraté s úsmevom na ksichte. Kapela je rozhodne v životnej forme a vidno to na nich. Tlakujú ako páni! Nie je čo dodať, vytknúť, zmeniť. Crustoví WARCOLLAPSE zo Švédska nasledujúci po nich idú tiež ako píly. Tlačia do nás svoj crust/d-beat/raw punk a ich set je totálne pulzujúci. Pod pódiom slušný kotol a ta energia koluje hore a dole. Jeden track strieda druhý a  kapela pôsobí ako lavína, ktorá sa po spustení nevie zastaviť. Tlačia to do nás nekompromisne a s veľkou vervou. Potvrdzujú svoju povesť, ich set je živelný a nahustený. D-beat inferno!

BEHEADED z Malty vynechávam, lebo ma tento štýl neberie a navyše sa treba pripraviť na jeden z najväčších nájebov celého festu: VITAMIN X. To, čo predviedli títo Holanďania, nemalo obdobu. Ich skatepunk/hardcore rozpulzoval celý areál. Brutálna jazda na skate dole strmým kopcom! Čo song, to masaker. VITAMIN X poskladali pestrý výber, set poskladaný prevažne z trackov z posledných dvoch albumov. Pecky ako "You suck", "Ready to burn", "Sick and tired", "Get in the pit" a kopec ďalších nemohli nechať nikoho chladným. Celý set gradoval, bola to energetická nálož, ktorá ti kedykoľvek vybuchla pred ksichtom. Pod pódiom to vrelo, ľudia sa hýbali ako zmyslov zbavení, všade bolo počuť singalongy. Jedna jeba za druhou. Malo to strašnú šťavu, intenzitu, drive. Veľký náklad! Milujem túto kapelu a ich poňatie hardcoru. Sledujem všetko spredu a s patričným hýbaním sa. Odnáša si to členok, ktorý sa ale po chvíľke podarí rozjazdiť a nič mu nakoniec nie je, len kus otečie. Bolo to tak, ako sa dalo predpokladať. VITAMIN X boli u mňa jedna z top vecí, ktorú sme mohli na OEF tohto roku vidieť. Jednoznačne!

Po nich stage preberajú NUNSLAUGHTER. Maníci drtia oldchool death, prekladajú to rečami o ukrižovaní Krista, pive a metale. Hlavný speaker kapely, bubeník, každé uvedenie songu doplní strašne zvláštnym smiechom. To je jeho mu-ha-ha-haaa sa veľmi chytilo a úspešne sme ho parodovali ako počas setu s okolitými, neznámymi ľuďmi, ktorých to tiež v momente hneď dostalo, tak potom aj medzi sebou po celý festival. Muzika sa drží striktných pravidiel ranného deathu a celé to dokopy s ich imageom, obnášajúcim kožáky, klince, nášivky a pivné pupky, vytvára totálny závan nostalgie. Zvláštny set, ale mňa rozhodne bavili. Možno nie až tak hudobne, ako svojím samotným pôsobením. I got three nails for one liar, mu-ha-ha-haaa. Táto kapela je ultrametal! CATTLE DECAPITATION nakoniec na svoje EU turné ani nevyrazili, a tak chýbajú aj na OEF. Kus ma to mrzí, lebo síce ich nepočúvam, ale keď mám možnosť, so záujmom si rád pozriem tieto technické mašiny, lebo z hľadiska muzikantského je sa na čo pozerať. V tomto prípade rozhodne. Ich sme teda nevideli a ako náhrada slúži WEHRMACHT so songami aj od CRYPTIC SLAUGHTER, ktorí zahrajú aj deň nato. Ich show je tiež troška nostalgická, predsa len patria k legendám vo svojom žánri. Ich thrash/crosover sa nestratil, bol podaný svižne a s veľkou chuťou do hrania, to sa nedalo uprieť. Mám ale pocit, že keby to neboli práve oni, ale nejaká iná kapela, povedzme, že bez zvučnejšieho mena, celkový feeling by bol o niečo horší. Navyše bubeník mal dosť divný štýl hrania, ktorý mi nejak nesadol (sorry, ale aj tie občasné sypačky mi prišli doslova tragické), nevraviac o sóle, ktoré bolo zbytočné ako kostol v Bagdade. Možno je ten chlapík legenda, ale predviesť sólo, v ktorom je menej umenia, než tu predvádza polka bubeníkov z prakticky aj neznámych kapiel v rámci setu samotného, mi príde ako zbytočné honenie si ega. Na mňa WEHRMACHT komplexne pôsobili rozpačito, malo to silnejšie aj slabšie momenty, aj keď z kapely šla energia na všetky strany, to sa musí znať. Ktovie čo by spravila výmena bubeníka. Tá by podľa mňa vdýchla poriadny vietor do plachiet a celé by to malo väčší nájeb. Predsa len, motor kapely určuje celý chod. A možno som len už generačne inde. Verím ale, že sa našlo mnoho ľudí, ktorí tento set vedeli doceniť omnoho viacej ako ja.

BRUTAL TRUTH je už iné kakao. Ich set sledujem z optimálnej vzdialenosti, aby som mal dobrý prehľad, vychytil zvuk a videl aj na ľudí v kotli. Predsa len, už ich neuvidím, tak to chcem mať všetko pekne po hromádke. Táto grindcore legenda, ktorá tu hrá jednu zo svojich posledných show vôbec, nesklamala. Playlist poskladaný z peciek, ktoré zastupujú prakticky celú diskografiu, je zahratý s ich typickým štýlom a  konečne vidím BRUTAL TRUTH s dobrým zvukom, ktorý je čitateľný a  prehľadný, čo je pri ich muzike dôležité, keďže je to pekná psycharina. Dávajú pestrú zmesku songov, kde je nemožné natlačiť všetko, čo by sme od nich chceli počuť. Jedna jeba strieda druhú. BT idú svoj štýl už dlhé roky a sú krásne neuchopiteľní. Kevin je pán frontman, Hoak šlape tie svoje psychotické bicie s ešte väčším psychotickým výrazom na ksichte, Lilker je zjav sám o sebe a nový gitarista, ktorý pomedzi songy dácha z  elektronickej fajky, riffuje ako pán. Túto kapelu buď miluješ, alebo ju nikdy nepochopíš. Musím povedať, že u mňa rozhodne najlepšia show od BT, akú som mal možnosť vidieť! Rozlúčka vo veľkom. Budú mi chýbať. Čerešničkou na torte je dojatý Danny Lilker, legenda, ktorá sa rozhodla po 30 rokoch tourovania a kapelovania ukončiť túto svoju dráhu. Tesne pod zvukármi mu rozprestrú transparent s venovaním na narodky, od Čurbyho dostáva tortu a gratulujú všetci. Čurby sa následne hodí do davu a celé je to emočne nabité. OEF zvery su rodina! Preto je tu zakaždým dobre. Veľká pecka.

POSSESSED na moju škodu zachytávam až na posledné tri songy, keďže som sa preflákal kempom a rôznymi zastávkami spojenými s nákupom cíg, kolovaním všeličoho tekutého i netekutého, som sa zdržal. Z toho, čo som videl, mi ich show prišla dynamická a nadupaná, škoda, že som z  tejto kultovky nevidel viacej, aj keď som ich nikdy nepočúval. Ja sa ale hlavne teším na headline. EYEHATEGOD. Neverím, že ich za chvíľu uvidím. Odpaľujem mohutného osobáča a čakám. Prichádzajú na stage a  začína sa to. Tí čo predviedli, nemám slov. Totálne potvrdili rolu headlinera. S veľkým H. Najpomalšia, ale naisto najlepšia kapela celého festu! Ja osobne EHG doslova zbožňujem a ich set bol pre mňa najväčší top celého OEF. Fakt tomu nemohlo nič konkurovať. Vyberajú hlavne songy z novinky, ktorú vydali po dlhých 14 rokoch, tá je mimochodom skvelá, u  mňa jeden z top albumov roka! Samozrejme to preložia aj staršími vecami. Nový bubeník, ktorý nahradil pôvodného, dnes už nebohého Joeyho, je riadny týpek a hrá ako pán, jeho hra je svojská a neskutočne posadená. Neviem od neho odtrhnúť oči. Celý EHG hrá ako z veľkej knihy, táto kapela si svoj kultový status zaslúži! Zvuk ako z nahrávky, kapela zohratá na maximum a vpredu introvertný charizmatický frontman Mike D. Williams. Nad všetkým sa vznáša ten ich špecifický komorno-drogový opar, ktorý na teba dýcha aj z nahrávok. Dokázali ho preniesť aj sem, na open air festival. Nechápem. A riffy, kurva, tie riffy! Pohlcujú ťa, prenikajú do teba, do žíl, cez mäso až na kosť. Neuchopiteľná muzika, neuchopiteľná kapela. Jediná svojho druhu! Pre mňa osobne jeden z top koncertných zážitkov, čo som kedy mohol za tie roky na OEF vidieť! Jednoznačne a bez pochýb.

Po tomto zážitku idem do kempu, kde sa posilňujeme a dolieha tam DEMONICAL. Tí síce nehrajú špatne, ale nie je to určené pre mňa. To skôr Portugalčania WE ARE THE DAMNED, na ktorých set sa vraciam do areálu. Je to, napriek nočnej hodine, svižné a celkom ma to preberá, taký fajný mix crustu a rockandrollu, ale ničím to nevybočuje. WARFECT kus nuda, klipkám očami. Ale posledná banda toho večera, HUMAN CULL z UK, tí to tam rozjebali. Priamočiary grindcore bez príkras, nadupaný a s cieľom roztrepať všetko naokolo. Hneď som prebratý a táto kapela má rozhodne moju pozornosť. Agresívny set plný sypačiek, mega rýchlych punkových beatov, svojským feelingom. Na záver dnešného dňa úplná kvalitka, odporúčam checknúť ich debut na EveryDayHate. Ďalšie milé prekvapenie v rámci tohtoročného OEF.

Po konci sa ešte chvíľu flákam, motkám, ničím telo ďalšími toxínmi a ani neviem, kedy a za akých podmienok ulíham spať. Určite za značne "unavených" podmienok, čo sa prejaví ráno.

SOBOTA
Budím sa dobitý, slnko praží ako keby ho zato platili, a tak naťahujem spánok a prvé tri kapely ku mne doliehajú do kempu. UTANFÖRSKAPET znie celkom dobre, ale nevytiahne ma to na nohy. Pred stage dorazím až na set ŠKODA 120. Zahrajú fajn, ich HC/grindcore s dvoma vokálmi ma preberá, celkom nadupané a svieže. Minimálne na ráno optimálny rozjazd. FORENSSICK ide mimo mňa, nejak ma to neberie, FILTHY CHARITY napriek sľubnému popisku (francúzsky grindcore) detto. Ideme sa teda prejsť smerom k tieňu k distrám. Celkovo sa potreba hľadať tieň v ten deň naplno prejavila, keďže je to posledný deň festu, cítiť únavu a tieň v tom výpeku je luxus. K distrám dolieha ďalšia muzika v podobe NUCLEAR. Tiež sa na mňa nič nenalepí. BOLESNO GRINJE, ktorí idú po nich, spustia grindcore s crustovými výpadmi a hneď je to o kus živšie. Táto kapela predviedla sympatický výkon, je v tom odhodlanie a  chuť, ktorá v mojich očiach a ušiach vyvažuje nie príliš pestrú muziku. Označil by som to slovným spojením slušný výkon. To RADIOLOKÁTOR, nasledujúci po nich, to rozbalili vo veľkom. Thrash jak sviňa. Skúsení hudobníci z iných kapiel, ktorí presne vedia, čo chcú hrať a ako to chcú hrať. Je to pestro vymyslené, s jasným ťahom na bránu, zahraté s  prehľadom a ľahkosťou. Thrashové riffovačky, gitary dymia, nezastaviteľná rytmika a nad tým všetkým Inyho ujačaný vokál. Takto má vypadať thrashová kapela, ktorá jasne čerpá z odkazu rannej scény a  orientuje sa skôr k tomu metalovému, než ulično-špinavému poňatiu tohto žánru. Nakládli, čo sa do nás zmestilo a po necelej polhodinke nás nechávajú pod pódiom s otvorenou hubou. Skvelý set! Utekám okamžite kúpiť platňu.

Ďalšie tri kapely trávime v tieni mimo stagu, keďže je neskutočne na zdochnutie. Dymíme hlavy a pred pódium sa vraciam až na Texasanov TURBOKRIEG. Tí boli ďalšou špecialitkou dnešného dňa. Intenzívny thrash/fastcore/grindcore výplach ma nenecháva chladným, derie sa do hlavy a okamžite ma opantá. Rýchle, krátke, nasrané. Úderné. Vyfackalo ma to zprava zľava. Mimoriadne živelné a útočné. Troška mi to kazili dlhšie prestoje medzi songami, kedy sa frontman posťažoval na všeličo možné. Obzvlášť zbytočná bola pre mňa časť o kvalite jedla v Poľsku a  Česku. Daj si lokálne jedlo a nie furt pizzu a burgery, ktorými sa tlačíš doma, kámo, možno zmeníš názor. Naťahovalo to čas a set tak strácal miestami dynamiku. On si ale svoju pozornosť užíval. Inak nemám výhrady. Slušný náklad. CONTRASTIC sa rozhodnem sledovať zboku, ich set si chcem pozrieť detailnejšie, navyše je tam tieň (ako inak), kamoši Chorváti a kopa miesta na balenie brka. Zapaľujeme spolu so začiatkom setu. Na CONTRASTIC sa mi hodne páčilo to, že mali set pripravený, nachystaný od A po Z a celkovo to poňali tak muzikantsko-precízne. Pôsobí to dobre, keď má niekto jasnú víziu v tom, aký performance chce zadeliť, ako to má na stegei počas ich koncertu vypadať a títo maníci v tom mali úplne jasno. Prešli songami z ich kultového debutu, zabrúsili aj do nových songov zo splitka s ATTACK OF RAGE a vypustili do areálu svoj špecificky odídený grindcore, ktorý sa nebojí experimentovať a vybočiť. Mám rád kapely, ktoré si nedávajú pre seba nejaký hudobný mantinel, ktorý by ich mal obmedzovať a idú za svojím, a buď to berieš alebo nie. Mňa ich set držal celú dobu. Boli maximálne zohratí a celkovo mi prišli svojím prístupom a hlavne pódiovou prezentáciou ako jedna z najprofi kapiel. Som rád, že po ich návrate na scénu som mal možnosť ich prvýkrát vidieť práve tu, dobrá showka, ktorej sa nedalo nič vytknúť.

Na info tabuli začína svietiť info, že MACHETAZO (na ktorých som sa tiež dosť tešil) z neznámych príčin nedorazia. Doteraz neviem, prečo, ale jednoducho nedošli. Namiesto nich je avizovaný ďalší set od GUTALAX, ktorý má okoreniť kopa hostí. Na mňa aj tak málo korenia. Miznem teda opäť niekde flákariť, lebo najbližšie tri kapely (PROPHECY, GUTALAX, VALLENFYRE) si kľudne nechám ujsť a vraciam sa až na CRIPPLE BASTARDS. Čo k týmto Talianom dodať. Ich nahrávky ma až tak extrémne neberú, ale zakaždým, keď mám možnosť vidieť ich naživo, je to ako kopačka medzi oči. Čistá nenávisť, podávaná v krátkych, ale výdatných dávkach. Priamočiaro nasraté, agresívne a intenzívne. Navyše zahraté s maximálnym prehľadom. K tomu Gulio a jeho psychopatický pódiový výraz. Určite je to mocný pohoďák, ale nechcel by som ho stretnúť samého v tmavej uličke. Ide z neho hrôza a strach na tom pódiu. Výdatná šupa, ktorá ma pred ešte dlhým večerom postavila na nohy. MORGOTH počúvam z kempu s fľašou v jednej ruke a jointom v  druhej, vraciame sa na opätovný set WEHRMACHT. Ten je prakticky totožný s tým včerajším, takže pocity a dojmy sú podobné. Je to fajn, ľudia sa bavia, atmosféra je popiči, ale samotná muzika v mojich očiach troška pokrivkáva za tým, aké by to mohlo byť. O niečo lepšie. Ale ako som spomínal vyššie, myslím, že cieľovú skupinu to oslovilo a bola spokojná s tým, čo dostala. Ohlas pod pódiom o tom jednoznačne svedčil. Na IMMOLATION som sa ako jedinú deathmetal kapelu tešil a chcel naisto vidieť jej set. Tento žáner už roky nepočúvam, ale títo New Yorkčania mi svojho času prirástli k srdcu a doteraz ich mám zafixovaných hudobne ako jednu z najzaujímavejších kapiel v tomto odvetví. Tento status mi svojím koncertom na OEF totálne potvrdili. Jedinečná muzika, opierajúca sa o zvláštne harmónie, netypické rytmické zvraty a svojský ksicht. Zabalená do precízneho a čistého, čitateľného zvuku. Poznal som síce len pár songov, ale celý koncert ma mimoriadne bavil, udržal moju pozornosť a sledoval som ho s maximálnym záujmom. Bolo sa na čo dívať. Aj keď túto scénu už roky vôbec nesledujem, mám pocit, že IMMOLATION sú jedna z najoriginálnejších death metal kapiel, ktorá behá po svete. A z OEF ponuky v tomto žánri tohto roku boli jednoznačne top! Neni o čom.

DOOM nasledujú po nich. Modlím sa, nech sa neopakuje ich katastrofálny set spred štyroch rokov, kedy mi to prišlo nezohraté, rozhádzané a navyše s technickými problémami, kedy polku setu nešla gitara. Človeka zamrzí, keď je niečo prezentované ako kultové, ale nedokáže tieto parametre svojím vystúpením splniť, skôr naopak. Vtedy mal set DOOM pre mňa kyslú pachuť, bol som sklamaný. Tentoraz je ale všetko v poriadku. Všetko hrá ako má, kapela šlape ako stroj a naprávajú si, minimálne u mňa, tú pošramotenú povesť. S novinkou na konte sú DOOM plní sily, je to počuť a vidieť. Jeden track strieda druhý, dole to začína vrieť a kapela sa s ničím zbytočne neserie a drtí si ten svoj proto-crust pekne od podlahy. Tentokrát tomu nie je, chvalabohu, čo vytknúť. Je to presné, posadené, zohraté a plné energie, ktorá sa valí do ľudí. Oproti spomínanému setu z OEF 2010 brutálne citeľný rozdiel. Asi tých pár rokov dozadu fakt nemali svoj deň. Všetko je ale napravené. Som rád, že DOOM nemusím finálne zaradiť medzi kapely, ktoré žijú len zo svojho mena, ale dokážu po rokoch byť vo forme a stále niečo ponúknuť. Som tomu len rád, špeciálne pri nich. CORRUPT MORAL ALTAR vynechávam, že vraj to bolo celkom dobré, ale potreboval som dotankovať. Potom z lavičiek sledujem set kamošov z KILLCHAIN. Tí napriek nočnej hodine predviedli profi show, nadupanú, zohratú a plnú chuti. Gabi ako frontman rastie do krásy a hravo si poradil ako s veľkým stagom, tak aj s publikom, ktoré ťahalo miestami z posledného. Naložili to, solídne a precízne, rozhodne si spravili svojím setom na OEF dobré meno. Táto kapelka ide hore. Rozhodne. TWISTED TRUTH ma prestáva baviť po dvoch až troch minútach, neviem si pomôcť, ale je to neoriginálna nuda, ešte aj krivoľako zahratá. Dosť nešťastný hrací čas, to beriem, ale videl som na OEF kopu kapiel, ktoré zatvárali hracie dni a vypadalo to koľkokrát úplne inak. Toto mi príde fakt slabé. Opúšťam areál a dneska to zabaľujem do spacáku a do auta o niečo skorej. Jednak zvyšok osádky je tiež mŕtvy a za ďalšie zajtra treba hodiny šoférovať a  zbytkový alk by mi nijako nepomohol. Unavený a opotrebovaný ako po šestnásť hodinovej šichte zaspávam do pár sekúnd.

NEDEĽA
Ráno sa budíme celkom skoro, obiehavame areál, míňame posledné žetóny a  pozvoľna sa chystáme na cestu domov. Truhlu na aute sa nám podarí naplniť s menšími problémami ako po ceste sem, predsa len už približne viem, ako ten tetris vyskladať. Cesta plynie fajn, nemáme žiadne tráviace nehody a postupne rozvážam posádku na ich destinácie. Na ksichtoch vidno únavu, ale takú tú príjemnú, spokojnú únavu. Mám rád ten pocit, kedy ideš z dovolenky a potreboval by si druhú, aby si sa dal dokopy z tej prvej.

Ako každý rok, okrem kopy zážitkov, historiek a dobrého feelingu, si so sebou nesiem ešte aj za igelitku LPčiek (áno, som shopaholik), takže bude aj čo recenzovať. Obscene extreme je intenzívna hluková masáž, peckový festival plný dobrých ľudí, špecifickej a nenahraditeľnej atmosféry a kvalitného žrádla, ktorého som sa miestami asi aj nemiestne obžieral (vegan kebab top). Zverina. Keby som povedal, že sa mi páčilo, bolo by to slabé slovné spojenie. Ja to tam milujem! Veľké dík Čurbymu a  jeho OEF crew, že ho každý rok pre nás dajú dokopy!!!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: 8+B+6

Správa:

#5991 fog napí­sal/a: 26.08.2014 08:59:16

diky hosi

#5990 minoxthrasher napí­sal/a: 25.08.2014 20:59:16

najlepší festival široko ďaleko, ja si leto bez OEF ani len neviem predstaviť ! a super report !

#5989 Sajmon napí­sal/a: 25.08.2014 18:31:09

parádne čítanie...:)

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)