Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


JUST WÄR - SITUATION NORMAL STILL FUCKED UP CD

Autor: Števo Holos | Počet videní: 764

Emergency
Pre upresnenie situácie: toto je len promo CD s prvým albumom pražskej formácie JUST WÄR, ktorý vyšiel túto jar zatiaľ len na vinyle. Či dôjde aj na ďalšie typy nosičov, mi známe nie je. Keď si to tak zoberiem, doteraz som vlastne kapelu zaznamenal len podľa názvu. Za päť rokov existencie sa mi ich produkcia ešte nestretla s mojimi sluchovodmi. Pravdupovediac som nevyvíjal ani žiadnu aktivitu týmto smerom. CLIMAX ani DEMARCHE, čoby akože predchodcovia, ma nijako nenadchli, takže o JUST WÄR som prirodzene záujem nejavil. A pankovým videoklipom sa z diaľky vyhýbam. Takže mi doma musel pristáť až tento kompakt, aby sa mi konečne mohli potvrdiť moje približné predstavy o ich muzike.
No a hneď od prvých tónov bolo vymaľované. Kapela sama seba zaradila k dosť spopularizovanému termínu motor-charged punk, no tentokrát by som to trochu upresnil. JUST WÄR v prvom rade vyšli z punku modelu 82, resp. street punku na žižkovský spôsob. To by proste nemohla byť taká priama pogovačka od začiatku do konca. Čiže niečo také, ako pankové kapely z roku 82 zneli okolo roku 1990. No a potom tu máme metalového gitaristu, čo by tá najhlavnejšia kovová prímes, a speváka, ktorý to trochu tlačí na krastový prejav. Takže celé dokopy to dáva takú správne reznutú zmesku panku, metalu a tak trochu aj crustu. Trochu. A v tom je práve gro tohto albumu. Tá vyrovnanosť a vyzretosť. Nejaké hity tu sú, to určite, no pre mňa nič zásadné. Týchto desať skladieb však skvele funguje ako celok, muzikanti majú čo to odohrané a celé to proste šľape, ako sa patrí. Celý 10- skladbový album to potom posúva na oveľa vyššiu úroveň. Až sa nechce veriť, že sa teda jedná o prvú dlhohrajúcu platňu týchto bojovníkov. Ale tak to proste má byť. Radšej dať všetkému dostatok času. A zvuk nahrávky sa tiež nepodcenil. Síce trochu tradičný k tomuto štýlu, čiže čistý, no nie suchý, ale správne hutný.
Inak pri tom hosťovaní Bilosa mi celkom chodí po rozume, že to nie len v tých dvoch songoch znie ako taká panková obdoba MALIGNANT TUMOUR. Ak to teda mám ešte viac priblížiť. Spieva sa tu tiež anglicky a hlavne ten gitarista by sa uživil v hocijakej thrashovej alebo speed metalovej kapele. Fakt kvalita, ikeď pankáčom nadmiera gitarových sóličiek môže trochu prekážať. No a bubeník je už potom motör, ktorý to celé stmeluje. Šľape presne a v správnych momentoch podtrhuje metalové pasáže dvojšľapkou.
Celé to však nakoniec v poslednom songu zabijú úplne zbytočnou a hroznou reggae pasážou. Tieto karibské rytmy síce niekedy viem predýchať u klasického punku, keď už to tam majú potrebu srať, ale pri tvrdších odnožiach mi to fakt príde od veci. A to som to neprepáčil ani takým PAINTBOX, ktorých mám fakt rád. Ale to je len môj problém, ako aj tie spomínané videoklipy.
Každopádne prvý album JUST WÄR ma celkom prekvapil svojou kvalitou a kto si holduje v podobných kapelách, by si ho nemal nehať ujsť. Ja by som si to radšej pozrel naživo, keďže takéto veci môžu byť celkom jazda.

justwar.bandcamp.com

  1. All wound last kills
  2. Sky overcast
  3. The hangman
  4. Voice of t-reason
  5. Before we die
  6. Raid of the crows
  7. Cope with the fame
  8. Holy tragedy (DEMARCHE cover)
  9. Atheist prayer
  10. War on horror

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: 6+W+E

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)