PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
So 16.11.2019
ČISTÁ RYŽA (SK), DECULTIVATE (SK), DVERE (SK), FAT (SK), KRAJNÉ ČIERNO (sK), PASSENGEROFSHIT (Austrália), THERAPIST (SK), URTICA (CZ), ...

Košice, Collosseum


.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

THE WILDERNESS - III. (PHR)
14.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
ITS EVERYONE ELSE, MAKATA-O (18.10.2019, Bardejov)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
ONDREY ZINTAER, SUMA, SUPRAPHON FAMILY, SEDEM MINÚT STRACHU kolaborácia s ONDREY ZINTAER & NOITT, USNU?, ZABLOUDIL(A), NOITT, 3 ONANY BOYS, MASSOLA (1.11.2019, Sereď, New York)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
GATTACA - U-lock justice 5"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


DAVOVÁ PSYCHÓZA - SVET ŽALUJE 12" (recenzia)
PHR
"Začalo sa to vtedy, keď zostrojili továreň, ktorá sa plavila na vode.
Obrovské mraziarne, ktoré dokážu spracovať každý živý organizmus na mrazené kúsky mäsa.
Obrovské smrtiace stroje plaviace sa pod zástavami vrahov.
A krvavé divadlo sa mohlo začať.
Každý deň, každú hodinu našlo stovky veľrýb svoju smrť.
Každú minútu nachádzajú tony rybích kŕdlov svoju smrť.
Stále väčšie a väčšie siete nedávajú zvieratám možnosť uniknúť.
Obrovský biznis v rukách zabijakov.
A čo sa stalo potom?
Svet si rozdelil moria s obavami pred konkurenciou a každý chcel byť prvý, každý.
A to im ešte nestačilo, veľké štáty pohltili malé.
Obchod s právami na lov je obchod so životom a jeho zničenie znamená aj pre teba smrť.
Malé štáty sa musia podriadiť veľkým.
To je ich zákon, to je ich boj s časom.
Je to bezohľadnosť, bezcitnosť, absolútna ignorácia všetkých volaní po zachovaní života.
"

Koľkokrát toto intro hralo z kaziet a neskôr z CD po celom Česko-Slovensku? Po celom svete? Vedeli a doteraz ho vie mnoho pankáčov naspamäť. Bol to určite pre mnohých šok, že po sedemdesiatsedmičkovom albume "Antropofóbia" DAVOVKA nahrala "crustový" či dokonca, počul som, že vraj aj "metalový" album. A pre niektorých je to šok dodnes a ide nejak mimo nich. "Antropofóbia" vychádza presne z kapiel, ktoré sa k nám dostali pred rokom 1989. Teda aspoň tie, ktoré sa dostali na Slovensko. Po revolúcii sem začali prichádzať aj iné myšlienky ako len to, že život je rocknroll. Ekológia, ľudské práva, práva zvierat, anarchizmus, squating, takže sa nie je vôbec čomu čudovať, že vôbec takýto album aj popri tých mnohých nových kapelách, ktoré začali hrať v 90-tych rokoch, vznikol. Bolo by práveže čudné, keby tomu bolo naopak. Rôzne hádky pri pive o tom, či je "Antropofóbia" alebo "Svet žaluje" kultovejší album, vyšli pri rôznom obecenstve asi remízou, ja som sa od prvých počutí (haha, ani neviem, či som ho nepočul skôr ako prvú LP) prikláňal práve k tejto nahrávke. A nielen ako najkultovejší album DAVOVEJ PSYCHÓZY, ale aj ako najkultovejší album celého slovenského angažovaného punkrocku. Pozerám do kalendára, dnes je rok 2016 a odvtedy u nás vyšli nahrávky, ktoré ho možno predbehli alebo mu dýchajú na krk: NONCONFORMISTI, IlÚZIA, DÁŠA FON FĽAŠA, RÚBANISKO, je to vec vkusu, nemusí každý súhlasiť, alebo má iné poradie, lenže toto nahrať v roku 1992 na ešte len zobúdzajúcom sa Slovensku? A za všetko hovorí aj fakt, že toto bol naočakávanejší vinyl zo všetkých Davoviek na PHR aj po toľkých rokoch. Hej, hej nostalgia ... Ale poďme si trochu zaspomínať na tento drsný album, na gitary, ktoré znejú kurva dobre aj dnes a excelentné a neprekonateľné texty, ktoré sú bohužiaľ stále aktuálne.
Intro, ktoré hudobne pri prvom počúvaní ešte vôbec nenaznačovalo, kam sa nový album "novej" DAVOVKY bude uberať. To až začala udávať krátka rovnomenná "Svet žaluje", ktorá nadväzuje na intro, a potom sa to už len pekne sype. "Terror reklamy": brutálny nástup, zapnutie cirkulárky a Janove štekanie textu o novootvorenom, ale hlavne hladnom východnom trhu, podriaďovaní sa kapitalizmu a krutom zobudení sa do reality. "Kult osobnosti" je jedna z mojich najobľúbenejších. Perfektná basa a ešte lepší text: "Prepychové vily, ktoré strážia vojaci, hojné zábavy, žrádlo a kurvy, to všetko z našich daní, z našej hlúposti, z debilizmu, v ktorom sme vychovaní ..." Stále viac a viac to graduje na rýchlosti - "Kto je na koho strane" s úplne ideálnou minutážou strieda možno ešte viac "štekajúci" "Môj hlas": "Prezident ost bloku sníva o americkom živote, budeme žiť ako oni - bojovať a vraždiť? Teraz sa vás všetkých pýtam - chcete byť ďalšia hviezda na handre týchto vrahov?". Nádhera pre poslušných občanov. Stopáž posledných dvoch skladieb má pomalšia, no textovo o nič paranoidnejšia "Agresia". Koľko myšlienok sa dá vyjadriť v jednom texte. Kratšieho "Homodebilisa" určite poznáš aj z koncertov. A stranu uzatvára skoro až sypačkový "Konzument" s pankovým refrénom: "Krásna pravda na papieri bez korupcie. Slová, ktorým slepo veríš, pre teba vhodné. Tupý úsmev, v hlave skrat a ďalšia nová show. Potrat tejto spoločnosti, tvár bez problémov." Hypnotická "Inkvizícia" je skvelé otvorenie ďalšej strany: "Jebať a srať, piť a žrať, modliť sa. Hej človeče, na čo máš svoj rozum, skús s ním trochu pohnúť, nebuď ako stroj ovládaný božou silou, za ktorou sa skrýva moc. Tisíce ľudí denne zomrie a váš boh to všetko vidí. Máš v rukách vieru, máš v rukách moc, tak ju ovládaj!" Aktuálne aj na toto desaťročie. Tempo sa jemne zmierni v "Megalománia", ktorá by sa nestratila ani na "Kríze", tam by ale mala určite inú tvár. "Žiješ v časoch, keď sa každý na teba vyjebe. Slobodne si vyber strom, na ktorom chceš vysieť." Ultrarýchlovka "Butique dog" a nasleduje najlepšia vec celého albumu - "Masaker": "Priprav sa, na rad pôjdeš ty. Teraz stojíš pri múre, tam je tvoja sloboda. Právo na prežitie? Musíš si ho kúpiť, pojebaná figúrka v tomto krásnom svete." Tak krásny a tak zlý. Opäť parádna basa na začiatok a je tu "Závislosť - bolesť" (o čom asi bude?). Len na to "nerozumia" mám výtku :) Mám rád tú zmeny gitarového efektu v "Kto je zodpovedný", ale ani text nie je o hovne: "Hovno, ktoré vidím plakať. Hovno, ktoré vidím kričať. Hovno, ktoré teraz vládne. Hovno, ktoré ma chce zabiť." Pomalšia "Skutočná vec" trochu z toho hluku vytŕča, ale ak sa ti nepáči to vybrnkávanie, treba počúvať text. "Bomberhead" začína ukážkou použitých efektov na tejto platni. Ináč sa v nej striedajú rýchle riffy s pomalším refrénom. "Reči jak fízel, chýba len hodnosť, vždy môžeš čakať nejakú podlosť. Je mi z vás zle." Finálna "Poslúchaj alebo zdochni" je len krásnou punkrockovou bodkou na tomto vraj drnom albume. Zámerne píšem finálnou, prtože LP obsahuje ešte bonus "Chcem ísť von". Predtým som mal väčšinou len verzie s vianočným rocknrollom "Veselé dni pokrytecké" a práve "Chcem ísť von" som na kazete považoval za nejakú živákovú raritu s nikde nevydaným songom nahranú preto, lebo na kazete ešte ostalo miesto. Bez jedného či druhého songu by som sa na tomto albume obišiel. Ináč by som žiaden iný song nevyhodil, všetky tvoria komplexný celok, ktorý sa dá počúvať donekonečna aj keď to už musíte poznať naspamäť aj odzadu. Tak isto nie je tu žiaden text, s ktorým by som nesúhlasil, aj keď niekomu sa môžu zdať na tú dobu až príliš paranoidné (vraj vtedy nebolo žiadne špehovanie na facebooku) a takisto to nie je žiadna vrieskanica, že by ste k nej potrebovali texty, aby ste aspoň niečomu rozumeli. Asi stačí, nebudem sa opakovať. Napísal som všetko, alebo možno ani nič (nové).
LP vyšla ako aj všetky ostatné albumy na LP u PHR s pre tento label štandartným, no v našich končinách luxusným spracovaním: Graficky pekne, ale jednoducho spracovaný obal, k nemu texty, dobový plagát a biely vinyl. K tomu remastrovaný zvuk od Jacka Controla. Deluxe. 1/4.
"Pochop, že človek je príčinou všetkého zla!"

davovapsychoza.punks.sk
  1. Svet žaluje
  2. Terror reklamy
  3. Kult osobnosti
  4. Kto je na koho strane
  5. Môj hlas
  6. Agresia
  7. Homodebilis
  8. Konzument
  9. Inkvizícia
  10. Megalománia
  11. Butique dog
  12. Masaker
  13. Závislosť - bolesť
  14. Kto je zodpovedný
  15. Skutočná vec
  16. Bomberhead
  17. Poslúchaj alebo zdochni
  18. Chcem ísť von

Táto recenzia už bola zobrazená 965 krát!
 Autor: Adrik
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.25

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: G+Y+D
TEXT:


 #7089 Peter seers@t-zones.sk   napísal/a 14.12.2016 08:52:52
Pomýlil som sa pri známkovaní recenzie chcel som dať najviac a dal som 5!!!! :-((((
Jeden z najlepších albumov , ktoré som kedy počul. Texty neuveriteľne nadčasové, čo svedčí o nadpriemernom rozhľade Jána Kassu. Pre mňa celoživotná inšpirácia do života. Ďakujem im. Peter
 #6799 Vomit   napísal/a 08.04.2016 09:33:10
Pre mňa je to nahrávka, ktorá ku mne zrazu prišla a dala mi poriadnu facku so slovami "preber sa" Teraz bez srandy, výborná recenzia. Ťažko povedať, ktorá pesnička je pre mňa tá naj, všetky majú (nie len) na tú dobu až neuveriteľnú výpovednú hodnotu a sú stále aktuálne, ak nie aktuálnejšie. Top album, ktorý ma dá sa povedať že vychoval a má navždy pevné miesto hlboko v mojom srdci
 #6798 f.   napísal/a 07.04.2016 14:17:57
moj fav. svk hc/punk album 90rokov. nic lepsie uz davovka nevydala.

ostatni favoriti z hlbin rokov 90tych - testimony, mentally parasites, the public, cista ryza.
 #6794 Mišo Štich miso.komunikacia@gmail.com   napísal/a 05.04.2016 09:56:36
Kazeta DAVOVKY - Davová Psychóza-Live Nové Mesto Nad Váhom 16.1.1992 je tu:

http://ulozto.sk/xtNQK213/davova-psychoza-live-nove-mesto-nad-vahom-16-1-1992-rar

Ripoval ju kamoš Maťo, dá sa nájsť na blogu Digi LP a MC.
 #6793 Strapatý strapo@seznam.cz   napísal/a 04.04.2016 18:00:45
Zdar,súhlasím s Mišom...myslím si taktiež,že je to naj album od Davovky...no a napokon malá správička...neviem či niekto postrehol.ale skladba"Chceš ísť von"je life a je nahraná naozaj za účastí asi 350 punx v 92/93??v Novom Meste nad Váhom...na kazete je to poznať,na lp je to trochu upravené...kto pozná kazetu tak tam to naozaj počuje...iba toľko,díky za čas strapatý..
 #6791 drrrrrrrrrro   napísal/a 02.04.2016 23:50:58
Presne ten pocit, že v tej dobe to nebolo s čím porovnať, si pamatám. Prísun muziky v podobe kaziet 1000ej kópie z kópie kópie ... ach časy.
Inak zažil som kultúrny šok, keď som túto platňu uvidel v košickom auparku v predajni s hudbou. Asi trocha irónia, že?
 #6790 Mišo Štich miso.komunikacia@gmail.com http://muzika-komunika.blogspot.sk/  napísal/a 02.04.2016 21:26:59
Toto je naozaj album ktorý si zaslúžil byť na vinyle. Pre mňa to bola vlastne prvá slovenská naozajstná hardcore-punková nahrávka (u mňa potom nasledovaná ešte albumom "Svet prestáva byť sídlom ozajstného života" od TESTIMONY, NONCONFORMISTami a OSTROVom P). Kazetu DAVOVKY som si kúpil asi v r. 1996 od Klausa v Artfore - a bola to šupa do hlavy. Muzika aj texty. Šlapalo to ostošešť. Mal som predtým napočúvanú "Antropofóbiu", no toto ju úplne sfúklo. Nesúhlasím že by to bol "metalový" album, podľa mňa to bol HC/punkový, angažovaný album. Alebo crustový? To asi moc nie, myslím hudobne. Síce onedlho na to som počul a videl naživo kapelu HOMOMILITIA (HC/crust z Poľska) a tá mi vtedy tú DAVOVKU trochu evokovala, no ale nemal som vtedy veľmi s čím porovnávať.
Tie texty sú nadčasové (aj napriek občasným slovným kotrmelcom) - "Fašistické svine schované vo vládnych kruhoch, tajné spolky určené na tvoju likvidáciu...", či ostrý popis kapitalizmu v skladbe "Kult osobnosti"... vtedy ako 15-ročný som nemal o takých veciach šajnu. Ani sa mi nedá vybrať najlepšiu skladbu, no jedna z mojich top vecí je asi "Konzument".

Label PHR robí naozaj dobrú robotu.
 #6789 mudrlant fon fľaša   napísal/a 02.04.2016 07:45:44
ten text písal bubeník a vraj odtiaľ odkiaľ pochádza sa to v jeho nárečí povie takto, myslím že niekde horná Nitra alebo tak, lokáli môžu potvrdiť/vyvrátiť. nič to však nemení na tom, že je to stále do uší bijúce.
 #6788 Balki   napísal/a 01.04.2016 13:46:40
Z "nerozumia" sa mi este doteraz otvara nozik vo vrecku :D
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
12.11. 09:43
Mravcohlav: Aktivny sme robi >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:59
deegee: Elramon: Stači s >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:51
Elramon: ludia, odkial ma .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl vydaný v roku 2018?

[2/3.33%]
ABORTION - All you need is hate 12"

[0/0%]
ABORTION / PER CAPITA 7"

[0/0%]
ADACTA - Ad maiorem dei gloriam 12"

[1/1.67%]
ADACTA - Circullus viciosus 12"

[4/6.67%]
ADACTA - Zlo 12"

[8/13.33%]
BETON / ROXOR 12"

[8/13.33%]
CATASTROFY - Besnota 12"

[0/0%]
ČAD / LAHAR 12"

[7/11.67%]
MEDICATION TIME / MENTAL TENSION 7"

[6/10%]
NAČO NÁZOV - Old school punk rock

[4/6.67%]
NIČITEĽ / ZOZOO 10"

[6/10%]
SEDEM MINÚT STRACHU / Final exit 7"

[9/15%]
SOUND OF QUALM 12"

[5/8.33%]
SVEŤO KORBEĽ & PERSONÁL - Žiadny rešpekt! 12"


Počet hlasov: 60

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...