PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 29.2.2020

POP. 1280 (USA), NULAJEDNANULANULA (CZ), ZMAR (CZ), LAKKA (CZ)

Košice, Collosseum

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

GRIDE - HLUBOKÁ TEMNÁ MODŘ (INSANE SOCIETY)
13.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
NABOSOPOSKLE, DISTAX, CRIPPLED FOX, SEDEM MINÚT STRACHU (10.1.2020, Spišská Nová Ves)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
NABOSOPOSKLE, DISTAX, SEDEM MINÚT STRACHU, CRIPPLED FOX (10.1.2020, Spišská Nová Ves, ex 52-jka)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
LIDSKÉ ZDROJE - Live demonstration MC

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


(V/A) NA KREV 12" (recenzia)
DIY
Koncom minulého roka u našich západných bratov uzrela svetlo sveta kompilácia dosť zaujímavá na to, aby tento portál o nej iba informoval. Tak mi nedalo aj s malým odstupom trochu o nej načmárať.
Ako prvá mi hneď zfleku napadá spomienka na úspešné brnianske výberovky alebo na ešte predchádzajúcejšiu moravskú "Dying alive, living dead. Či ako sa to volala. Samoúčelné porovnávanie by však nebolo namieste, aj napriek tomu, že niektoré kapely odtiaľto sa ocitli aj na vyššie menovaných. "Na krev" má predsa len svoj vlastný príbeh a iné parametre. Už účinkujúcimi, i keď ich je len päť, presahuje hranice Brna, aj Moravy. Áno, je tu jedna česká banda! V prvom rade treba vypichnúť, že na zostavení a vydaní sa podieľali samotné kapely. Neviem, akým spôsobom, no zrejme majú k sebe bližšie, a  tak príprava a samotný pôrod platne prebehli hladko a bez nejakého veľkého humbuku. Ak nerátam release party. Ako keby jednoduchosť bola hlavným mottom celej tejto sympatickej záležitosti. Jednoduchý obal s jednoduchým, no výrazným coverom s jednoduchou bielo-červenou grafikou, jednoduchý booklet s textami a základnými informáciami a k tomu všetkému mikroténový sáčok na vinyl. Inak takýto sáčok používaný miesto papierového je vždy u mňa mínus. Pri tejto platni je to však mínus jediný a dokonca si myslím, že tu sa to aj lepšie hodí. "Krev není voda" a zrejme rovnaká krvná skupina spojila túto päticu zanechať spoločný odkaz jednej éry svojho vývoja na krvavo-červenom vinyle. Kým ALIUSTERRA sú ešte len na svojom začiatku, takí INNOXIA CORPORA alebo aj budějovická DEZINFEKCE sú už ostrieľanými matadormi na pankových pódiách. Alebo kým sa konečne na jednej platni stretli dvojičky MACGYVER s INNOXIOU, tak crustoví EVIDENCE SMRTI by tu mali byť ako päsť na oko. No nie sú. Presne tá kapela tam má svoje miesto. Toto je ich prvá nahrávka po radikálnej personálnej obmene, dve parádne veci v ich tradičnom stench/cruste. Zvukovo tiež trochu upravené na kompiláciu, no nestráca to na sile. ALIUSTERRA je pre mňa novinka, aj keď som už bol na nejakom tom koncerte, kde mali hrať a nevidel som ich. Ostrý punk silne ovplyvnený rožňovským duchom. Veľmi nádejná záležitosť. INNOXIA CORPORA so svojim štandardom o dvoch chodoch. No možno trochu sú tam viac cítiť rokenrolovejšie postupy v hre na gitaru miestami, inak klasika zo Zubří. MACGYVER majú proste smolu, no už asi väčšinou budú prirovnávaní práve k I.C., a nielen po hudobnej stránke. Môže ich však tešiť, že jeden nezaujatý poslucháč, t.j. nepankáč, označil ich skladbu "Nikdo, kdo by se divil" za hit tejto kompilačky. No a DEZINFEKCE z južných Čiech je pre mňa kapela, ktorú tu takisto, ako ALIUSTERRU, počujem vôbec prvý krát. A to ich registrujem už roky, čítal s nimi nejeden rozhovor, bratia hrajú v GRIDE (už len jeden), dosť chodia hrať na Slovensko, no až tu sa prekrížili ich tóny s mojimi sluchovodmi. Tu majú dve veci so svojim buldozéroidným hc/punkom. Celá výberovka pôsobí dosť kompaktne, čo nebýva samozrejmosťou. Kapely tu majú po dve až tri skladby, no sú umne prestriedané, aby sa nezadýchali a malo to spád. Ak by niekto nerozumel textom, sú k prečítaniu aj v angličtine. V tomto je zas mojím favoritom "Něco si přej". Slovo "krev" nenájdete jedine v textoch od MACGYVERa. Na budúce polepšiť sa!
Neviem, čo na záver, akurát tak obligátne odporúčanie pre všetkých, čo ešte náhodou váhajú. Dostanú k tomu aj cédéčko. "Na krev" je punk do krvi až na kosť!

nakrev.bandcamp.com
  1. ALIUSTERRA - Ježíš na výrobním pásu
  2. MACGYVER - Podvod svět
  3. INNOXIA CORPORA - Něco si přej
  4. DEZINFEKCE - Osudová přitažlivost
  5. ALIUSTERRA - Granule pro hlídací psy
  6. EVIDENCE SMRTI - Běžný občan?
  7. DEZINFEKCE - Vždycky víc
  8. MACGYVER - Nikdo, kdo by se divil
  9. ALIUSTERRA - Nože
  10. EVIDENCE SMRTI - Závist
  11. MACGYVER - Zbytky
  12. INNOXIA CORPORA - Zbytečný člověk

Táto recenzia už bola zobrazená 549 krát!
 Autor: Števo Holos
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.5

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: J+G+Z
TEXT:


POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
13.02. 13:15
dášo: lukasukaz: dík. nie, v lete chodím na tour južnú pologuľu. ale Kvapka nie je zlý nápad, minimálne logo by som už mal. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
12.02. 19:08
lukasukaz: Vločka topka celého víkendu u mňa :D Keď sa začalo drbať bežkou o odposluch tak som myslel, že to niekto v predu naozaj schytá :D Dášo, v lete to premenuješ na kvapka? :D .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
09.02. 10:44
Zintaer: HURK na krabičkách Zintaer a Noitt!! Dík za pozitívny report!!! Akcia bola celá super!!! >> 6.2.2020 POKORA, HURK, SZMEJ, DUDE THE WOLF Košice, Collosseum (report)
04.02. 08:15
dášo: elramon: nie, je to (zatiaľ) výhradne koncertná záležitosť. vo februári doslova koncertný boom BB, ZA, SNV, BR. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
02.02. 15:52
elramon: ten dasov projekt ma uz nieco vonka? >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
11.01. 15:42
masskillah: Rišo vystopoval som tam alúziu na Rozpor?:) >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
11.01. 12:48
deegee: No však naviac pobúrený z Ahoj bol práve Adrik >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
10.01. 16:05
Raklo : Najobľúbenejšia kapela. >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
05.01. 21:02
Mx: xxx, však to vyzerá, že ju roman ešte nevypredal: https://amentma.bigcartel.com/product/wwhc-photobook .. >> (guestbook)
05.01. 09:25
xxx: caute, chcel by som kupit fotoknihu od larisa, worldwild hardcore, mate juniekto v distre?
diky moc.f .. >> (guestbook)


ANKETA:
Má to tu ešte zmysel?

[270/91.84%]
Má!

[12/4.08%]
Ako kedy, je tu aj plno píčovin.

[2/0.68%]
Je mi to jedno, som tu prvý krát.

[10/3.4%]
Nechaj tú mŕtvolu už konečne dôstojne pochovať, aj tak je všetko na facebooku a aktuálnejšie!


PoČet hlasov: 294


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com