Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


RÚBANISKO - NIHIL BLUES 10"

Autor: DeeGee | Počet videní: 2117

Burina records
Na tohto ročnom Ffud feste sa mi do rúk dostala čerstvá novinka od troch pankáčov z Malej Fatry RBNSK. Po ich show som to proste musel kúpiť. Názov je "Nihil blues" a vyšlo to pod Burina records. O doske som vedel už nejaký čas dopredu a vedel som že sa mám načo tešiť, keď že tvorbu som už trochu poznal z koncertov. Týždeň pred Ffudom začal Dáša nahadzovať nejaké songy, takže to len moje očakávanie naplnilo.

Vydaných je 300 ks čiernych desaťpalcových dosiek v pekných ručne robených lynoritových obaloch s veľkou sekerou, ktorá seká hlavy, hlava nehlava. Dosť podobný štýl ako na Dašovom prvom 10", len trochu premakanejšie. Veď po toľkých vyrobených kusoch už aj musí byť.
Booklet je na dvoch papieroch s textami v angličtine aj slovenčine, doplnený tematickými obrázkami. Čo by som chcel podotknúť, že niektoré texty sú celkom vtipne preložené do angličtiny. Takže sa oplatí aj čítať.
Človek ešte pred položením vinylu na gramec má pocit, že si kúpil niečo, do čoho bola fakt vložená energia a je to niečo na čom si dali fakt záležať. Kto má Dášove predchádzajúce nosiče určite pochopí o čom hovorím.

Doska obsahuje 14 songov. Na strane "NIHIL" prvá vec s názvom "Čistá nenávisť" výborne popisuje celú tématiku kapely, nenávisť, nihil, zlo. Druhá vec "Rúbanisko, Rúbanisko" čo to rýchlejšia, ale v  podobnom duchu. "Trendy, hviezdy, pičovinky" s trefným textom o  trendách a pičovinkach v punkovej scéne. Každý určite vie očom a o kom je reč. Štvrtá vec je skladba s názvom "Je čas". Myslím že text je o politikoch, keď som to dobre pochopil. Jedna z melodickejších vecí na doske. Číslo päť sú "Predajné kurvy" a je to o hudobnom biznise. Tiež melodickejšia vec, venovaná marketingovým pankáčom. Posledná pesnička na prvej strane je pre mňa osobne najlepšia. Je to pieseň s názvom "Vám musí jebať". Pekný začiatok s nemeckým odpočítavaním a text, kde sa nájde asi každý priemerný Slovák, aj hocijaký kokot od Koňýka až po Kokotlebu. Až by som reálne chcel vedieť koľko obyčajných ľudí by sa našlo v tejto pesničke. Takže si neodmýšľaj texty ako pri Procese a počúvaj!

Strana "BLUES" začína s pomalšou songou "Peklo". Pojednáva o tom, kto každý by mal skončiť v pekle. Nebojte sa, na každého dôjde rada. Nasleduje song "Ajdontkér", čo je z môjho názoru myslené ironicky ak sa nemýlim. Opravte ma ak nie. Tretí zárez je o tom akí sú ľudia, čo všetko (ne)vedia, ako sa správajú a má jednoduchý názov "Jednoducho kokoti sme". Štvrtá vec "Nič sa neoplatí" je pomalšia vyhrávka a je o smrti. Čo by to bolo za nihil punk keby tu nebola pieseň o smrti? Číslo päť je "Príbeh života" a rieši tri rozličné príbehy normálneho života. A riešenie dáva jasné, všetko končí smrťou. "Vojna je na piču" má minutáž 4 sekundy a jasný odkaz - Vojna je na piču. Predposledná vec je "Erektion" cover od TRBNGR, a keď dobre chápem, tak sú to veci, z ktorých sa chlapcom z RÚBANISKA postaví. Veď každý máme niečo, čo si budeme klamať. Posledný song s  názvom "Svart vattenrutschkana" je o rodinnej udalosti Ffud fest. Nezažiješ, nepochopíš. Asi toľko.

Tak také zhrnutie. Ťažko hodnotiť jednotlivé piesne, ale ako celok pre mňa osobne výborne. Niečo také tu už dlho chýbalo. Myslím si, že na Slovensku za dlhú dobu jedna z naj punkových nahrávok. Dokonale trefný punk, ktorý si nedáva servítky pred ústa. Všetko v duchu DIY. Keby sa dosky dali vyrývať ručne ihlou, tak by asi aj toto robili. Ale fakt poctivá práca s tým obalom. Na to, že je to "nihil" asi veľmi vychvaľujem, no nedá mi inak.
Takže, ak chceš zo srdcom a sekerou robený punk, určite hľadaj túto dosku, vrelo odporúčam, a ak nie tak počúvaj ďalej "apolitické" kokotiny typu Krátky proces alebo Zóna a, seď pri pive (aspoň pri piatich), aby sa splnila ta zázračná hranica a choď voliť Kotlebu. A samozrejme nezabudni vykrikovať panksnotdet.

burinarecords.bandcamp.com/album/nihil-blues-2

  1. Čistá nenávisť
  2. Rübän?skö rübän?skö
  3. Trendy hviezdy pičovinky
  4. Je čas
  5. Predajné kurvy
  6. Vám musí jebať
  7. Peklo
  8. Ajdonker
  9. Jednoducho kokoti sme
  10. Nič sa neoplatí
  11. Príbeh života
  12. Vojna je na piču
  13. Erektion (TRBNGR cover)
  14. Svart vattenrutschkana

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: C+N+7

Správa:

#7884 roman @ napí­sal/a: 14.11.2021 13:37:14

Nevie niekto o voľnej LP - márne zháňam

#7190 kočo napí­sal/a: 07.06.2017 15:51:40

osobne som ich videl ako fetujú marišku, sú to narkomani

#7189 Peter Getting napí­sal/a: 06.06.2017 11:53:50

Ty kokot, neverím, že aj tu do diskusie sa najebe nejaký čurák - webový sajrat, čo nemá ani len gule zverejniť svoje meno a bude pičovať na Rúbanisko :-)) Smejem sa z toho kokota, čo zvládne dať si do nicku "c" a "v" :-)
V recenzii sa mi najviac páči veta: "Keby sa dosky dali vyrývať ručne ihlou, tak by asi aj toto robili."
To sedí presne.
Palec hore.

#7188 Sajmon napí­sal/a: 03.06.2017 15:09:59

pre Vccvbcvvv: hej, jebú si marihuanu do kábla...

#7187 Vccvbcvvv napí­sal/a: 28.05.2017 09:32:57

Rubanisko celu pravdu sveta si zjedol..ti musi jebat .. tvoj zivot je isto prikladom...aj tebe podobny pankaci co len piju fetuju ..robia naozaj svet krajsimm miestom

#5981 erika je moja napí­sal/a: 16.08.2014 20:22:37

chyba na slovensku dobry punk? zilina vybavi
chyba na slovensku dobry hardkor? zilina vybavi
chyba na slovensku dobry metal?nie, ale ked bude treba, aj to zilina vybavi. mat tak vasu vodu v v tomto skapatom kraji..zdravim seckych zo ZA

#5979 tadko napí­sal/a: 15.08.2014 19:49:23

rubanisko uplne ze osviezi drzim palec

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)