PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
So 14.12.2019
LIDSKÉ ZDROJE (Rakúsko), MOMMY IS MENTAL (Rakúsko), PRACH (SK)

Bardejov, Bašta


.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

DAVOVÁ PSYCHÓZA - EMANCIPÁCIA (PHR)
16.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
Nö fest 2019 (22 - 23.11.2019, Horná Lehota)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
KRAJNÉ ČIERNO, DVERE, THERAPIST, FAT, DECULTIVATE (16.11.2019, Košice, Collosseum)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


CLIFTONS - ... A INÝ NEBUDEM! CDr (recenzia)
DIY
Takmer 14 rokov trvalo kapele Cliftons, kým sa prepracovala k svojmu prvému oficiálnemu albumu. Spišskonovoveská parta, fungujúca od roku 1996 do roku 1999, kedy prerušila svoju činnosť, sa dala znova dokopy v lete 2008 s jedinou zmenou na poste bubeníka. Výsledkom tohto úsilia je CD vydané a pokrstené 22.12.2010 s názvom “… a iný nebudem!”.

Doska bola nahrávaná v začínajúcom štúdiu REHOT Production, čo jej však vôbec neuberá na kvalite – naopak, zvukovo je táto záležitosť na výbornej úrovni. Materiál je dostatočne surový a tvrdý, zároveň je všetky nástroje počuť ako treba. Chlapci si ho vydali samozrejme DIY na CD-rku s farebnou potlačou a taktiež s jednoduchým 4-stránkovým bookletom, kde nájdeme základne info na pozadí fotiek kapely. Nič prevratné, ale postačujúce.

Čo teda čakať od samotnej muziky? Ak si pustíte “… a iný nebudem!”, okamžite sa na vás vyvalí absolútne priamočiary punk-rock s prvkami hardcoru v naozaj veľmi svižnom tempe – dôkazom čoho je aj dĺžka jednotlivých skladieb, ktorá málokedy presahuje 2 minúty. Hudobne nič nečakané – ostré gitary, “cengajúca” basa, nekompromisné bicie a vynikajúci hlas speváka, podporený mohutnými zbormi - to je recept na songy tejto bandy. Menšieho experimentu sa dočkáme iba v úvode samotnej titulnej skladby, kde výnimočne zaznie aj akustická gitara a klávesový prvok. Album neoplýva takmer žiadnymi gitarovými sólami ani harmonickejšími vokálmi či dvojhlasmi, čo však napríklad mne osobne pri tomto štýle takmer vôbec nechýba.

Všetkých 14 skladieb pochádza z rokov 96-98, čiže z obdobia najväčšieho “rozmachu” zoskupenia. Pozitívne je, že textovo sa tento počin nestratí ani v aktuálnej dobe. Cliftonsáci kriticky pozerajú na spoločnosť okolo seba, čo môžeme počuť v skladbách ako “Morálka”, “Apatický bastard”, či „Protikapitalistická“, ale vypočujeme si aj “uvoľnujúcejšie” veci (“Abstinenti”, “IV. Cenová“), geniálne trefné („Notorický sedlák“), skutočne originálne („Čierny tieň“ – pre mňa song Nr.1), ale aj otrepané - pre mnohých nevyhnutné – „punkové“ klišé („Pivo“, „Fuck you army“, „Policajný teror“), ktorému sa chalani nevyhli. Hlavnou ideou albumu však zostáva vyjadrenie slobody a nezávislosti samého seba, čoho dôkazom je hlavne už spomínaná titulná vec s rovnomenným názvom „... a iný nebudem!“.

V prípade kapely Cliftons sa jednoznačne oplatilo počkať si. Výsledok bezpochyby stojí za to; ich štúdiová prvotina je veľmi vydarená záležitosť, ktorá by nemala zostať v undergroundových vodách nepovšimnutá. Verím, že na vynikajúci štart bude naväzovať ešte lepšie pokračovanie v rovnakom duchu. A o to by sme sa nemali báť, pretože ako spievajú samotní aktéri: „Som raz taký - a iný nebudem!“ ...

Moje hodnotenie: 8 z 10.
  1. Pivo
  2. Naša A
  3. Morálka
  4. Svedomie
  5. Čierny tieň
  6. Notorický sedlák
  7. Policajný teror
  8. ... a iný nebudem!
  9. Abstinenti
  10. Protikapitalistická
  11. IV. Cenová
  12. Fuck you army
  13. Apatický bastard
  14. Kariéra

Táto recenzia už bola zobrazená 1202 krát!
 Autor: Balki
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.88

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: E+I+F
TEXT:


 #2644 klaso   napísal/a 07.04.2011 14:53:39
výborné album
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
09.12. 09:32
AxC: vymenim uplne no .. >> (guestbook)
14.11. 13:53
kočo: Davaj het! čakam >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
12.11. 09:43
Mravcohlav: Aktivny sme robi >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl vydaný v roku 2018?

[3/4.92%]
ABORTION - All you need is hate 12"

[0/0%]
ABORTION / PER CAPITA 7"

[0/0%]
ADACTA - Ad maiorem dei gloriam 12"

[1/1.64%]
ADACTA - Circullus viciosus 12"

[4/6.56%]
ADACTA - Zlo 12"

[8/13.11%]
BETON / ROXOR 12"

[8/13.11%]
CATASTROFY - Besnota 12"

[0/0%]
ČAD / LAHAR 12"

[7/11.48%]
MEDICATION TIME / MENTAL TENSION 7"

[6/9.84%]
NAČO NÁZOV - Old school punk rock

[4/6.56%]
NIČITEĽ / ZOZOO 10"

[6/9.84%]
SEDEM MINÚT STRACHU / Final exit 7"

[9/14.75%]
SOUND OF QUALM 12"

[5/8.2%]
SVEŤO KORBEĽ & PERSONÁL - Žiadny rešpekt! 12"


Počet hlasov: 61

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...